Vegelän tekijät

Vegelän verkkosivuston sisällöntuottajat Mikko Hentunen ja Seija Rönkkö aloittivat Makki ja Nakkara -vegenakkisarjan tekemisen Facebookiin vuonna 2019.

Tuhannen jakson jälkeen Hentunen ja Rönkkö päättivät pitää luovan tauon ja suunnata vegaanienergiaa uusiin haasteisiin. Vuonna 2023 Suomesta puuttui oma vegaaneille ja vegaaniudesta kiinnostuneille suunnattu uutismedia. Sivusto alkoi rakentua syyskuussa 2023 ja se avattiin julkiseksi joulukuussa saman vuoden aikana.

Hentunen ja Rönkkö ovat tunnettuja postaajia sosiaalisen median vegaaniryhmissä kuten Vegaaniset kasvisruuat ja Sipsikaljavegaanit. Myös ulkomaisissa someryhmissä parivaljakon postaukset ovat tuttu näky. Vegelän vegaaninen koekeittiö kehittelee jatkuvasti uusia annoksia ja jopa ruoan lajeja.

Mikko Hentunen ja Seija Rönkkö
Hentunen ja Rönkkö nakkipiilokokeilujen parissa

”Päädyimme Makki ja Nakkara -sarjan kautta vaivihkaa Suomen vegaanivaikuttajien kärkirintamaan. Yhtäkkiä vegaaniruokia tuottavat yritykset halusivat tuotteitaan kuviimme. Tutustuimme messuilla, tapahtumissa ja somessa suureen joukkoon suomalaisia vegaaneja ja alan vaikuttajia. Pari vuotta sitten alkoi mielessä kypsyä ajatus vegaanien omasta mediasta. Aiheesta on toki kirjoitettu ja uutisoitu jo pitkään, mutta alalta puuttui riippumaton mediatoimija ja tähän tyhjiöön syntyi Vegela.fi sivusto”, kertoo Hentunen.

Makki ja Nakkara
Makki ja Nakkara. Taustalla venyttelee Vegelän kaupungin oma Zumba-ohjaaja Irmeli.

Vegaanimedian tarkoitus

”Tarkoituksenamme on toimia riippumattomana uutis-, tieto- ja viihdekanavana, jonka keskiössä on vegaanius ja vegaanit. Haluamme luoda hyvää keskustelun ilmapiiriä aiheesta, joka koetaan joskus ihmisten keskuudessa vaikeaksi käsittää. Vegaaniuden lähtökohta itselleni on eläinten kärsimyksen vähentäminen, luonnon arvostus, vegeruoka ja tietenkin vegaanien yhteisöllisyys. Olimme juontamassa Vegan Comedy Clubin ensimmäistä showta ja sali oli loppuunmyyty. Yhteisöllisen tunnelman pääsi aistimaan ja lopussa kyllä meinasi tippa tulla silmään, koska ilta oli niin antoisa juuri tuon yhteisöllisyyden ansiosta”, sanoo Hentunen.