Kombucha on raikas kesäjuoma
Vielä ehdit valmistaa erän terveellistä ja raikasta kombuchaa juhannukseksi.
Kombuchan valmistamiseen kotona tarvitset kombucha-sienen eli scobyn. Niitä voi kultivoida itse tai ostaa valmiina. Omani sain kombuchaa valmistavalta ystävältäni. Välineet ja raaka-aineet ovat scobya lukuunottamatta hyvin tavalliset ja yksinkertaiset. Vegaaninen ja terveellisiä maitohappobakteereja sisältävä kombucha sopii pullotettavaksi vaikkapa lasisiin pestyihin tiiviskorkkisiin viinipulloihin tai patenttikorkillisiin muihin lasipulloihin. Muista, että neliskulmaiset pullot EIVÄT sovellu kombuchan valmistamiseen. Ne voivat rikkoutua pulloon muodustuvasta paineesta.
Ainesosat vaihe 1:
Vettä 2 l
Scoby
Ruokokidesokeria 150 g
Teepusseja 4-5 kpl
Valmista (kaupan) kombuchaa 1,5 dl startterinesteeksi
Ainesosat vaihe 2
Kombucha valmistuu kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisen ainesosat ovat yllä ja loput tulevat tarpeellisiksi vasta viikon jälkeen prosessin aloittamisesta. Pullotusvaiheessa kombuchaan lisätään maustavia yrttejä. Valitse mukaan sinua itseäsi miellyttäviä makuja. Soveltaminen on aina sallittu.
Voit käyttää esimerkiksi:
Tuoretta minttua
Sitruuna- tai limeviipaleita
Marjoja
Tuoretta inkivääriä
Ohje:
Kaada 2 litraa vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Laita teepussit veteen ja ota kattila pois levyltä. Anna teen hautua kymmenisen minuuttia ja ota teepussit pois. Itse käytin 2 Lord Nelsonin Orange & Ginger -pussia ja kolme jonkin toisen firman viidakko-tee pussia. Lisää joukkoon ruokokidesokeri ja sekoita kunnes se on liuennut teen sekaan kunnolla. Anna kattilan viiletä huoneenlämpöiseksi. Lisää joukkoon sekoittaen startterikombucha ja peitä kattila harsolla tai muulla ilmaa läpipäästävällä kankaalla. Kiinnitä harso paikalleen kuminauhalla. Siirrä kattila huoneenlämpöiseen pimeään kaappiin tai tilaan ja anna käydä 7 vuorokautta koskematta tai sekoittamatta.
Vaihe 2
Pese 2 tyhjää metallikorkillista viinipulloa hyvin. Ota scoby varovasti pois kattilasta sekoittamatta nestettä. Säilytä se pienessä lasipurkissa upotettuna valmiiseen kombuchaan. Laita harsonpala kannen väliin ja laita kansi kiinni löyhästi. Scoby tykkää pimeästä ja huoneenlämpöisestä paikasta. Pullota loppu kombucha varovasti kauhan ja suppilon avulla pulloihin pyri jättämään sakka kattilaan ja pulloihin mahdollisimman kirkas neste. Väri määräytyy pitkälti teen värin mukaan. Lisää pulloihin mukaan haluamiasi mausteaineita (muista pilkkoa yrtit ja viipaleet niin pieniksi, että saat ne myös ulos pullosta kun juoma on juotu. Laita pullot fermentoitumaan samaan pimeään huoneenlämpöiseen paikkaan viideksi päiväksi.
Kokeile vuorokauden päästä avata pullojen korkkeja hiukan ja päästä painetta hiukan ulos. Jos painetta on paljon, voit avata pulloja muutaman kerran viiden päivän aikana. Muista sulkea ne hyvin uudelleen paineenpäästön jälkeen. Tarkoitus on, että juomassa on hiukan poreita nautittaessa. Jos et halua nauttia kombuchaa juhannuksena, niiden voi toki antaa fermentoitua muutaman päivän pidempäänkin. Laita valmiit kombucha-pullot jääkaappiin. Nautitaan kylmänä yrttien ja jääpalojen kera.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen