Pakkaukset kiertoon– Suomen Palautuspakkaus Oy Palpa

Suomalaisten juoma-alan menestystarinoiden varjoon jää usein ehkä se suurin. Suomalainen juomapakkausten palautusjärjestelmä, joka hakee edelleen vertaistaan maailman mittakaavassa.

Suomessa lasipullojen kierrätys alkoi jo 1950-luvulla ja se onkin johtanut siihen, että nykyisin maassamme palautetaan nyt vuosittain huikeat yli 2 miljardia juomapakkausta. (Vuonna 2023 palautettiin 2 201 010 205 kpl) Suomen Palautuspakkaus Oy Palpa perustettiin vuonna 1996 aluksi vain alumiinitölkkien kierrätykseen. Tuore Euroopan Unioni EU velvoitti ja velvoittaa edelleen jäsenmaitaan kierrätys- ja jäteasioissa. Euroopassa harva maa on kuitenkaan ottanut asiaa niin konkreettisesti kuin Suomi, vaikka palautusjärjestelmiä toimiikin Ruotsissa (jo vuodesta 1984), Tanskassa, Norjassa, Islannissa, Virossa, Saksassa, Hollannissa, Liettuassa, Latviassa, Slovakiassa ja panttijärjestelmiä on käytössä jossain mitassa myös mm. Kanadassa, USA:ssa ja Australiassa.

Ennen Palpaa lasipullojen kierrätyksestä vastasi alkoholimonopoli Alko, mutta pakkausvalikoiman laajennuttua Eurooppaan liittymisen myötä, tarve itsenäiselle toimijalle syntyi. Suomessa toimii muitakin juomapakkausten palautusjärjestelmien ylläpitäjiä ja mm. Lidl pitää yllä omaa järjestelmäänsä. PALPA on kuitenkin toimijoista ylivoimaisesti suurin.

Palpan toimijat

Palpa on hallinnointiyhtiö, jonka strategiana on ostaa kierrätystoiminnassa tarvittavat palvelut. Se ei siis itsenään omista mitään palautusjärjestelmien operatiivisia osia, kuten palautusautomaatteja, kierrätyslaitoksia tai kuljetuskalustoa. Sen tehtävänä on hallinnoida ja kehittää palautusjärjestelmien toimintaa voittoa tavoittelematta.
Palpan omistavat Alko Oy, Inex Partners Oy, Kesko Oyj, Oy Hartwall Ab, Olvi Oyj ja Sinebrychoff Supply Company Oy. Sen yhteistyökumppaneita ovat viranomaisten lisäksi Ympäristöministeriö, Pirkanmaan ELY-keskus, Verohallinto, Kuluttajavirasto, Lassila & Tikanoja Oyj, Stena Recycling (ent. Encore Ympäristöpalvelut Oy), Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry, Suomen Uusioraaka-aineliitto ry, Oy Tomra Ab, RVM Systems Oy ja Scanding Oy. Palpalla on jäseninä noin 300 eri yritystä ja juomapakkausveron alaisista litroista noin 97 % kuuluu yhtiön piiriin.

Tilanne maailmalla

Tämänhetkinen maailmalla vaikuttava alumiinin ja lasin raaka-ainepula näkyy myös Palpan tilastoissa.

”Meidän kannalta se on näkynyt joidenkin tuotteiden pakkaamiseen liittyvinä muutoksina, kuten saman
tuotteen rekisteröintinä kokonaan eri pakkaustyypille. Tölkeissä on myös väliaikaisesti käytetty tarroitusta.
Tölkkien ja muovipullojen järjestelmään voi tällä hetkellä liittää tuotteita, joiden viivakoodi on käytössä vain
Suomessa. Lasipulloissa hyväksytään myös tuotteita, joiden viivakoodia käytetään kansainvälisesti. Suomessa
pantillinen järjestelmä toimii hyvin ja sitä kohtaan on kansainvälisesti laajaa kiinnostusta maissa, joihin suunnitellaan vastaavaa järjestelmää. Olemme usein myös puhujina kansainvälisissä kokouksissa kertomassa siitä, miten järjestelmämme toimii”, kertooo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Oluthylly. Alkoholin kokonaiskulutus laskee

Palautusbisnekseen on tullut myös uusia tekijöitä kuten Canit -mobiiliapplikaatio ja uusia kehitetään jatkuvasti. Pakkausalan yleisiä toimintaedellytyksiä edistävän Suomen Pakkausyhdistys ry:n (SPY) intresseissä on niin ikään kannustaa toimivaan kiertojärjestelmään ja parantaa siten myös jäsenyritystensä kannattavuutta neitseellisten raaka-aineiden vähetessä ja kallistuessa. Myös kierrätystoiminta vaatii toimiakseen energiaa ja tässä onkin yksi tulevaisuuden haasteista energian kallistuessa.

Tulevaisuus

Vaikka tekniikat kehittyvät, on suuri vastuu edelleen tuottajilla, joiden päämääränä on kuitenkin tavoitella voittoa. Viimekädessä suurin vastuu on kuitenkin meillä kuluttajilla, jotka ostamme ja luomme tuotteille kysyntää. Se onko pullotetun ja tölkitetyn juoman, joka on kuitenkin suurimmaksi osaksi vettä ostaminen tarpeellista vai ei, jää jokaisen omaan harkintaan, niin kauan kuin tuotteita markkinoilla on ja kuluttajilla varaa niitä ostaa. Juomapakkauksen kierto on vain osa tuotteen energia- ja hiilijalanjälkeä. Hiilihapotukset, kuljetukset, kylmäkaapit
ja kotien jääkaapit kasvattavat kokonaisjalanjälkeä vaivihkaa ja viimekädessä koko prosessi raaka-aineiden
tuotannosta valmiiseen kylmennettyyn juomaan kuluttajan lasissa pitäisi saada ekologis-taloudelliseen balanssiin.


Palautusjärjestelmän laatikoita, astioita, palautussäkkejä ja sulkijoita myyvät Palpan osoittamat tarviketoimittajat kuten Sinebrychoff.

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Tapio Krook mitä kaikkea Sinebrychoffin kautta saa tilattua Palpan laitteisiin ja minkä hintaisia tuotteet ovat?

”Sinebrychoffin kautta on mahdollista hankkia Palpan järjestelmään hyväksyttyjä tölkkien ja pullojen palautuspusseja ja -laatikoita sekä säkkisulkimia. Säkit ja laatikot ovat tärkeä osa tehokasta palautuslogistiikkaa.
Pyrimme varmistamaan asiakkaillemme materiaalien katkeamattoman saatavuuden ja kohtuulliset hinnat.”

Tulevatko tuotteet juomatoimitusten mukana ja viedäänkö täydet samalla pois?

”Toimitamme meiltä tilatut Palpa-materiaalit käytännössä juomatilausten yhteydessä. Asiakaskäynnin yhteydessä otamme vastaan tyhjät pakkaukset ja toimitamme ne eteenpäin Palpan kierrätysyhteistyökumppaneille. Asiakas saa palautuneista pakkauksista panttihyvitteen.”

Suomessa palautetaan vuosittain 2 miljardia pakkausta. Kuinka isoa liiketoimintaa palautussysteemi on
Sinebrychoffille?

”Palpa on voittoa tavoittelematon yhtiö ja ei jaa liiketoiminnan tuloksesta osinkoa. Hyvin toimiva ja tehokas
palautusjärjestelmä kuitenkin mahdollistaa, että järjestelmän yhteydessä perittävät kierrätysmaksut pysyvät
kohtuullisina.”

Tuleeko uusia tuoteryhmiä? (kuten vaikka Draughtmaster-pakkaukset)

”Lähtökohtaisesti Sinebrychoff rekisteröi kaikki uudet tuotteet Palpan järjestelmiin. Poikkeuksena Palpan järjestelmästä ovat valmistamamme ja myymämme anniskelun Draughtmaster-astiat, jotka keräämme ja kierrätämme tällä hetkellä itse. Lähes kaikki Draughtmaster-astiat palautuvat asiakkailtamme kierrätykseen.”

  • Suomen Palautuspakkaus Oy on perustettu 1996 tölkin palautusjärjestelmän hallinnointiin
  • Muovipullojärjestelmä mukaan 2008
  • Lasipullojärjestelmä perustettiin 2011-12. Sitä hallinnoi erillinen yhtiö Palpa Lasi Oy
  • Liikevaihto n. 80 milj. €
  • Henkilöstöä 14
  • Palpa on voittoa tavoittelematon yhtiö
  • Keskimäärin jokainen suomalainen palautti automaattiin viime vuonna 392 juomapakkausta

Teksti: Mikko Hentunen

Kuva: Palpa

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehdessä 2022

Mikko Hentunen

Vegelän admin