Resepti: Havaijikiusaus
Aloha temptation eli Havaijikiusaus on tuhti herkku kesän viimeisiin hetkiin.
Kuuluuko ananas pizzaan? Joidenkin mielestä ei, mutta sitä kannattaa ainakin kokeilla. Ties vaikka löytäisit uuden suosikkimaun suolaisen ja makean yhdistelmästä. Samaa maku- ja ajatusmaailmaa tavoitellaan nyt esiteltävässä vegaanisessa Havaijikiusauksessa. Se risteyttää perinteikkään peruna-sipulipohjaisen laatikkoruuan ja tropicanan makumaailman. Proteiinina käytimme Vegelän omaa nimikkoseitania.
Havaijikiusaus -reseptin annos riittää 4-6 hengelle ja valmistumisaikaa kuluu noin tunti ja 15 minuuttia.
Ainesosat:
1 kg peruna-sipulisekoitusta pakasteena (esim. Kotimaista peruna-sipulisekoitus)
4 dl kasvikermaa
1/2 dl vettä
Tilkka öljyä tai kasvimargariinia
200g (puoli purkkia) Vegelä Seitan Blockia suikaloituna tai rouhittuna
Liemijauhetta tai puolikas liemikuutio
Noin 2 dl ananaspaloja
Suolaa
Pippuria
Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 210 asteeseen. Voitele isohko vuoka kevyesti rasvalla tai öljyllä. Valmista liemi kaatamalla mitta-astiaan kermat ja puoli desiä vettä. Mausta seos kasvisliemijauheella, pippurilla ja suolalla. Seos saa olla jonkin verran ”liian” suolainen, koska kiusaukseen tulee vielä paljon muuta suolatonta. Jos tykkäät valkosipulista, pursota sekaan haluamasi määrä. Jos käytät liemikuutiota, kannattaa seos ehkä kuumentaa kattilassa kunnes kuutio on varmasti liuennut nesteeseen. Kaada 3/4 jäisestä peruna-sipulisekoituksesta vuokaan. Lisää suikaloitu tai rouhittu seitan. Valuta sekä purista hiukan kuivemmaksi iso kourallinen ananaspaloja ja lisää ne mukaan. Golden-laatuiset ananaspalat ovat parhaimman makuisia, mutta muutkin toki käyvät.
Lorota joukkoon kermaseos ja sekoita koko vuoka hyvin. Lisää päälle tasaisesti loput peruna-sipulisekoituksesta ja painele puhtaalla lusikalla tai kämmenellä pinta tasaiseksi.
Paista uunissa 60-70 minuuttia, kunnes päällimmäinen kerros alkaa saada väriä. Anna levätä noin 15 minuuttia ja Havaijikiusaus on valmista syötäväksi.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen