Resepti: Puuropohjaiset kesäkurpitsapyörykät
Ulkomaiden vegeryhmien hittiruoka käyttää sidosaineenaan kaurapuuroa.
Kasvispyöryköitä voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla, ja raaka-aineiden käytössä vain oman mielikuvitus on rajana. Puuropohjaiset kesäkurpitsäpyörykät tai pötkylät ovat varsinkin Yhdysvalloissa nyt kasvisruokapiirien kuuminta hottia. Myös ketoruokana pidetyt vegaaniset kesäkurpitsapyörykät ovatkin erittäin maistuva lisä monen kotikokin repertuaariin.
Ihan vaivaton ruoka pyörykät eivät ole, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Vegelän koekeittiössä testieriä tehtiin kaksi, kunnes kolmannella lopputulos oli toivotun kaltainen. Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja pyöryköiden raaka-aineina. Pyörykät ovat ateria jo itsessään, mutta niiden kanssa voi tarjota vaikkapa leipää, kastikkeita, tahnoja tai erilaisia dippejä.
Ainesosat:
Kaurapuurohiutaleita (esimerkiksi Myllyn Paras)
Vettä
Suolaa
Kasvisliemijauhetta tai kuutio
Kesäkurpitsa
1/4 lanttu
1 iso porkkana
Valkosipulia
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Yrttejä
Valmistus:
Keitä ylipaksua puuroa muutaman desin verran. Käytä nesteenä kasvislientä ja mausta puuro haluamallasi tavalla. Itse lisäsin siihen valkosipulijauhetta, suolaa, mustapippuria ja kasvisliemijauhetta. Suolaa saa olla hiukan ”yli”, sillä sekaan tulee paljon maustamatonta kasvista.
Kuori ja huuhdo kesäkurpitsa, porkkanat ja lanttu. Raasta ne raastimen isolla reikäkoolla raasteeksi. Parin desin puuron sekaan tarvitsee kolmisen desiä raasteseosta. Painele raasteseos niin kuivaksi kuin saat siivilän ja talouspaperin (tai pyyhkeen) avulla. Tämä on tärkeä vaihe pyöryköiden kasassa pysymisen kannalta.
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Lisää puuro raasteeseen kulhossa ja sekoita ainekset hyvin. Tarkista maku ja lisää asioita tarvittaessa. Jos haluat, voit lisätä massaan turvotettua soijarouhetta tai muuta proteiininlähdettä. Jos massa on liian puuromaista, voit paksuntaa sitä esimerkiksi korppujauholla.
Muotoile massasta pyöryköitä. Kuumenna runsaasti oliiviöljyä wokissa tai pienessä pannussa ja paista pyörykät kauttaaltaan kullan rusehtaviksi. Valuta pyöryköistä ylimääräinen öljy sanomalehden tai talouspaperin päällä ja asettele ne matalaan vuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle yrttejä kuten oreganoa tai rakuunaa. Paista pyöryköitä vielä kymmenisen minuuttia uunin keskitasolla kunnes ne ovat kunnolla paistuneet ja kiinteytyneet. Tarjoa pyörykät kuumina tai kylminä valitsemasi dipin kanssa.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen