Näin sujuu biojätteen lajittelu kesähelteillä

HSY vinkkaa helpot niksit sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin.

Kuluneen vuoden aikana biojätteen keräys on alkanut vaiheittain 1–4 asunnon kiinteistöillä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Monessa kodissa pohditaan, miten biojätteen lajittelu järjestyisi kätevästi. Etenkin kesähelteillä kannattaa kiinnittää huomiota siisteyden ylläpitoon. 

”Sekajäteroskiksesta hajut saa parhaiten pois, kun lajittelee biojätteet huolellisesti omaan astiaansa. Astiaksi käy esimerkiksi kaunis kulho tai kattila, jota voi säilyttää tiskipöydällä käden ulottuvilla”, vinkkaa HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Laine

Kesällä ruoanlaitosta kertyy runsaasti biojätettä, joka kannattaa ehdottomasti lajitella. Tuoreet kasvikset, marjat ja grillattavat ovat kesäpöydän tähtiä, mutta niiden valmistuksesta syntyy paljon ruokajätteitä, kuten naatteja ja perkuutähdettä. Ruokailun jälkeen jäljelle voi jäädä esimerkiksi kalanruotoja ja maissintähkiä.  

Näin pidät biojätteen siistinä ja raikkaana (5 + 1 keinoa): 

  1. Pakkaa oikein: Käytä biojätteen pakkaamiseen paperipussia, muovitonta kartonkipakkausta tai maatuvaa biojätepussia. Näin käsittely on siistimpää ja hajut voi sulkea pakettiin. 
  2. Jäähdytä ja kuivata: Kuiva biojäte pysyy helpommin raikkaana. Anna siis biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Älä kaada nesteitä biojäteastiaan.  
  3. Huolehdi astian ilmanvaihdosta: Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa. Kantta et tarvitse: sen käyttö estää kosteuden haihtumisen ja voi lisätä hajuja.  
  4. Tee pohjasta kestävä: Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia. Tämä parantaa pussin kosteuden kestävyyttä ja estää nesteiden vuotamisen. 
  5. Vie ajoissa: Toimita biojäte suljettuna kotipihan biojäteastiaan mahdollisimman pian. Erityisesti eläinperäiset tuotteet kannattaa viedä heti.  

+ 1 Jos kompostoit itse: Lisää kuiviketta jokaisella biojätteen vientikerralla. Kuivike pitää kompostin ilmavana, mikä on tärkeää hajujen ehkäisemiseksi ja kompostoinnin tehostamiseksi. Omaan kompostoriin voit kipata myös nesteet (toisin kuin biojäteastiaan). 

Näillä vinkeillä pidät keittiön ja kompostorin siistinä ja raikkaana koko kesän! 

Biojätteen lajittelu tukee kotimaista energiaomavaraisuutta  

Biojätteen kierrätyksestä on hyötyä ilmastolle ja kiertotaloudelle, sillä se edistää kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Erilliskerätty tai kompostoitu biojäte palauttaa arvokkaat ravinteet, kuten typen ja fosforin, takaisin kiertoon. Lisäksi biojätteestä tuotetaan biokaasua, uusiutuvaa energiaa, mikä edistää ilmastotavoitteita. Vuonna 2023 HSY tuotti 4,5 miljoonaa kuutiometriä biokaasua keräämästään biojätteestä. Yhden ihmisen biojäte tuottaa ravinteet 65 leipälimppuun ja biokaasua sähkön ja lämmön tuotantoon. Pääkaupunkiseudun nelihenkisen perheen biojäte riittää sähköauton ajamiseen 600 kilometriä vuodessa. 

Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet. 

Kompostoinnista löytyy tietoa verkkosivuilta: hsy.fi/kompostointi.  

Jäteopas auttaa muissa lajittelupulmissa: hsy.fi/jateopas.  

Lähde ja kuva: HSY

Mikko Hentunen

Vegelän admin