Riisin perilliset
Maapalloa kuluttava riisin tuotanto kaipaa vaihtoehtoja.
On arvioitu, että jopa puolelle maapallon väestöstä riisi on pääasiallinen ravinnon lähde. Luku on huikea, kun ottaa huomioon, että sen kasvualue on varsin rajattu maailman kosteille ja lämpimille alueille. Ruokana riisi yhdistetään yleensä Aasian maihin, Etelä- ja Väli-Amerikkaan sekä Etelä-Eurooppaan, joista se on levinnyt muotivirtausten mukana koko maailman ravinnoksi. Sen viljely ja maailmanlaajuinen logistiikka rasittavat kuitenkin luontoamme aika lailla. Mitä olisi sushi, kiinalainen tai vaikkapa risotto ilman riisiä? Voiko sen korvata?
Vegelä testasi tehdä susheja kolmella eri tavalla riisiä käyttämättä.
KIKO ZERO-CARB Sushi Base
Vantaalainen King Konjak toi keväällä 2024 markkinoille konjak-jyvän jauhosta valmistetun tarjoiluvalmiin gluteenittoman sushipohjan. Tuotetta mainostetaan kalorittomaksi ja sen ravintoarvoluettelossa rasvaa, hiilihydraatteja tai sokeria ei löydy lainkaan. Konjak (tai konjac) valmistetaan pökkövehkoihin kuuluvasta mukulapökkövehkasta (Amorphophallus konjac), joka kasvaa luonnonvaraisena ja viljeltynä Aasiassa. Kasvista tehdään konjak-jauhetta, jota voi käyttää asioiden sakeuttamiseen. KIKO:n ainesosaluettelo ei sisällä E-koodeja, vaikkakin itse konjac tunnetaan ehkä paremmin nimellä E425. Myös makeutusaineena mainittu erytritoli kantaa niin ikään koodinimeä E968 ja Stevia E960. Pakkauksessa mainitaan tuotteen nauttimisen edistävän painon- ja kolesterolin hallintaa.

Pakkauksessa on 18 pienehköä valmista nigiribrikettiä, jotka pysyvät hyvin kasassa. Väri on puhtaan valkoinen ja ulkonäöltään KIKO:n ”jyväset” muistuttavat keitettyä ja jäähdytettyä sushiriisiä. Makeutta tai suolaisuutta en löydä. Lienevätkö kumonneet toisensa. Säilytys ennen avaamista huoneenlämmössä alle + 24 asteessa.
KIKO jättää kaiken maun itse päällisille, mikä on mielestäni hyvä juttu. Syötyäni 8 (2 x misomunakoiso, 2 x paprika, 2 x kurkku ja 2 x avokado) kappaletta olo tuntuu mukavan ravitulta. Puolen tunnin päästä koen itseni hiukan nälkäiseksi taas.

Arvio: Toimiva tuote tilanteessa, jossa riisiä ei voi tai halua syödä. Nälkään en näitä söisi, eikä se taida olla tarkoituskaan. Sushitunnelmaan tuotteella pääsee hyvin, mutta lähes 10 €:n hinta (300 g) on liikaa. Konjac-mukulan luontojalanjälki on riisiin verrattuna pieni, muttei tätä lähituotteeksi voi sanoa. Tuulivoimalla tuotetulla KIKO:lla on Sydänmerkki ja V-label. Sopii ketoilijoille ja pakkauksessa mainitaan tuotteen nauttimisen edistävän painon- ja kolesterolin hallintaa.
TYM Shirataki noodel
Paikallisen Aasia-marketin valikoimasta löytyi kiinalaisvalmisteinen shirataki-nuudeli, joka myytiin KIKO:n tapaan valmiina annospaloina. Kypsästä nuudelista narukerän tapaan kiedotut ”palat” ovat pakkauksessaan kirkkaassa nesteessä. Ainesosaluettelo on vielä lyhyempi kuin edellisessä. Konnyak (konjac) -jauhe, kalsiumhydroksidi ja vesi. E-koodeja ei mainita, vaikka kalsiumhydroksidi tunnetaan myös nimellä E526. Jos oikein ymmärsin, E-koodia ei kuitenkaan enää valmiista tuotteesta löydy. Edellisen tapaan energiaa on vähän. 7 kcl / 100 g. Tuotteen valmistaa TYM, eli kiinalainen TaiYangMen, joka valmistaa white label tuotteita moniin maihin kauppojen ja maahantuojien itse brändättäväksi. Testipakkauksesta ei löytynyt mitään brändiä ja tuoteselostekin oli kiinaksi, osa japaniksi ja englanniksi

Valutin palat lävikössä ja kuivasin varovasti talouspaperilla. Valutetussa nesteessä oli vienoisen tunkkainen merellinen tuoksu, joka hiukan huoletti pakkausta avatessa. Jätin ne tunniksi ilman peitettä jääkaappiin jäähtymään, tuulettumaan ja kuivumaan. Tuoksu oli onneksi kadonnut jääkaapissa olon aikana. Kuivasin palat paperilla vielä toisen kerran ennen nigirien kasaamista. Tässä vaiheessa huomasin jonkun syöneen näitä varten tarkoitetun nori -leväarkit, joten sidonnat jäivät tekemättä, mutta eihän nigiri niitä pakosti tarvitse. Pakkauksessa shiratakipaloja on kätevästi 2 x 6 kpl, joka on hyvä määrä.

Arvio: Helppo valmistaa ja maku hyvä. Ihan instant-ruokaa nämä eivät ole, sillä kuivaaminen vie tavasta riippuen jonkin verran aikaa. Kylminä ja kuivattuina pysyvät hyvin kasassa. Nuudeli on sisältä juuri sopivan kostea ja antaa hyvän pohjan päällisille. Edelliseen verrattuna hinta on huomattavasti halvempi. 2 x 6 pakkaus (200 g) lähtee mukaan 1,90 €:lla. Nälkää shiratakit pitävät ehkä hiukan pidempään kuin KIKO:n kuivemmat briketit. Mielenkiintoinen tuttavuus. Säilytys huoneenlämmössä ennen avaamista.
Pirkka lasinuudeli
Mungpapu- ja hernetärkkelyksestä sekä vedestä kokoonkeitettävästä massasta Thaimaassa valmistetut Pirkka lasinuudelit ovat konjac-pohjaisten tapaan vaaleita ja siimamaisia. E-koodeja ei tuoteselosteesta löydy. Tärkkelyspohjassa on huomattavasti enemmän hiilihydraatteja kuin konjac-juuressa, vaikkeivät nämä vehnäpohjaisten hiilaritasolle yllä.
Kolmen minuutin seisotus kuumassa vedessä kannen alla, valutus sekä huuhtelu kylmällä vedellä ja siitä valutettuna jääkaappiin jäähtymään kylmäksi. Kylmän aikana ylimääräistä vettä tiivistyy/valuu purkin pohjalle, josta sen voi kaataa pois. Sellaisenaan lasinuudeli jää helposti märäksi, mutta nyt haetaan norirullan sisään tahmean kuivaa lopputulosta riisin tapaan.

Kokeilin puolet nuudelista sellaisenaan ja toisen puolen silppusin veitsellä pieniksi riisinjyvien tapaan. Kummassakin tapauksessa lopputulos jää liian pehmeäksi rullaan. Täytteiksi valikoituneet, keltainen kiivi, banaani, paprika , kurkku ja avokado tursusivat pois rullasta käärimisen aikana. Brikettejä tai solmuja en onnistunut liukkaista nuudeleista saamaan. Sotkuista hommaa. Hyvän makuinen lopputuloksesta tuli, mutta ruma.

Arvio: Pidän lasinuudelin mausta, joka sopii hienosti wokkeihin ja salaatteihin, mutta muovailuun sen rakenne ei oman kokemuksen mukaan sovellu. Paketin saa reilulla parilla eurolla. Valmistus vaatii hiukan aikaa ja vaivaa. Lasinuudeli pitää paremmin nälkää konjac-pohjaisiin verrattuna.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen
Pirkka-pakkaus kuva: Kesko