Vegelän kastikeopisto #2: Punaviinikastike
Klassinen punaviinikastike kruunaa lämpimän aterian.
Kastike eli sauce (äännetään [soos]) tai soosi kuuluu oleellisena osana moneen ateriaan. Se tuo yhteen makuja, kostuttaa pullaset sekä pihvilöiset ja kirjaimellisesti kruunaa aterian valutettuna muiden ainesten päälle.
Vegelän soosisarjan toisessa osassa valmistetaan vegaaninen punaviinikastike tarjottavaksi kasvispyöryköiden ja herkullisten lohkoperunoiden kanssa. Punaviini on itsessään vegaaninen, mutta kannattaa tarkistaa viinin vegaanimerkintä, jos haluaa olla varma, ettei viinin valmistusprosessissa ole käytetty eläinperäisiä ainesosia.
Täysin kasvipohjainen kiiltävä herkullisen punaruskea kastike sopii mainiosti yhteen monenlaisten ainesten kanssa. Väittäisin, että riisi ja nakit ovat ainoat asiat, joiden kanssa kastike EI sovi ja tämäkin on puhtaasti makuasia.
Vegelän punaviinikastike kahdelle
Ainesosat:
- 3 dl makeahkoa tai hilloista punaviiniä (rypäleet Syrah/Shiraz, Malbec, Merlot ja monet Cabernet-seokset)
- 1/3 – 1/2 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä kasvisliemijauhetta
- Tummaa kidesokeria (fariinisokeri tai intiaanisokeri, valkoinenkin käy, jos tummaa ei ole)
- suolaa
- (vehnäjauhoa ja vettä)
Valmistus (pitkä kaava)
Kaada punaviini kastikekattilaan tai muuhun kapeaan puhtaaseen teräskattilaan. Nosta lämpöä, kunnes neste alkaa porista tasaisesti haihduttaen vettä.
Lisää joukkoon ensin puolikas liemikuutio tasainen ruokalusikallinen sokeria ja ripaus suolaa ja anna keittyä kasaan, kunnes kattilan pohjaan voi tehdä lusikalla tai lastalla vetämällä vaon, joka kestää hetken. Tässä voi kestää vartinkin verran. Lisää liemikuutiota ja hippunen suolaa, jos maku mielestäsi niitä kaipaa.
Valmistus (lyhyempi kaava)
Kuten edellä, kaada viini (2 – 2,5 dl) kapeaan kattilaan, lisää makeus, 1/3 kuutio ja ripaus suolaa. Anna porista hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Valmista suuruste kaatamalla lasiin tai mittaan ½ dl KYLMÄÄ vettä. Sekoita joukkoon tasainen teelusikallinen vehnäjauhoa ja sekoita hyvin. Kaada seos punaviinin sekaan kattilaan ja kiehauta lastalla tai vispilällä sekoittaen, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Tee paksuustesti vetämällä lusikalla tai vispilällä vako kastikkeeseen. Jos vako ei umpeudu heti, on kastike valmis. Sopivan paksuusasteen voi päättää itse. Lisää makeutta ja hippunen suolaa tarvittaessa.
Huomioi, että vehnäjauho muuttaa hiukan kastikkeen väriä ja makua, joten käytä sitä juuri niin vähän kuin mahdollista. Älä kuitenkaan lisää vehnäjauhoa kuumaan kastikkeeseen, sillä se paakkuuntuu. Jos haluat kastikkeesta gluteenittoman, voit käyttää esimerkiksi maissi- tai riisijauhoa, mutta tarkista kuitenkin, ettei käyttämäsi suuruste (kuten Maizena) sisällä laktoosia tai muuta kummallista.
Kastike pysyy kuumana tovin levyn ykkösellä ja voitkin sillä välin koota annoksen lautaselle. Kaada hyvin sekoitettu kastike lautaselle juuri ennen tarjoilua, jottei se leviä pitkin lautasta. Syöminkien jälkeen lautaset kannattaa huuhtaista pian, sillä punaviinikastike tarttuu lautasiin ja aterimiin kiinni todella lujaa.
Vegelän annoksen muut osaset: Tastyn kasvispallukoita, lohkoperunoita sekä rosmariinin oksa. Juomaksi viinin loppu, jääkylmä lager tai vesi.
Jos ateriaan kuuluu salaattia, jätä kirpakat etikkaiset kastikkeet pois.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen