Vegaaninen pääsiäinen ja Wellington
Kokeile pääsiäisena brittiläistä perinneherkkua herkkua Vegelän ohjeella.
Pääsiäinen on makean herkuttelun aikaa, mutta ruokapöytään tarvitaan myös suolaisempaa purtavaa. Perinteinen englantilainen Wellington on näyttävä ja maukas vegaaninen pääruoka. Pääraaka-aineeksi valikoitui Santun Seitanin mainio Juhlaseitan, mutta voit valmistaa Wellingtonin myös vaikkapa tofun ympärille.
Ainekset:
Noin kilon verran seitania tai tiivistä tofua paloina
Vegaanista lehtitaikinaa
Pieni tuubi mietoa kotimaista sinappia
Mausteita
Leikkaa huoneenlämpöinen seitan pituussuunnassa halki ja muotoile siitä veitsellä haluamasi kaltainen kokonaisuus. Jos käytät paloja, liimaa ne yhteen sinapilla. Jos seitan on mielestäsi vähäsuolaista, ripottele pinnalle hiukan suolaa. Hiero päälle ohuelti sinappia ja haluamiasi mausteita. Itse käytin kuivattua rosmariinia.
Ota lehtitaikina jääkaapista ja kaulitse 2/3 siitä 30×20 cm kokoiseksi litteäksi noin puolen sentin paksuiseksi letuksi. Kaulitse myös jäljelle jäävä osa ja tee siitä 2 cm levyisiä 10 cm pitkiä nauhoja. Taikina lämpenee nopeasti ja muuttuu vaikeammin hallittavaksi. Voit käyttää halutessasi kylmää pöytätasoa tai kylmävesitäytteistä muovikaulinta pitkittääksesi lämpiämisaikaa.
Levitä taikinapohja uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta seitankakku varovasti kokonaisena taikinan päälle. Huuhtele kädet. Käännä reunat päälle saumaksi ja painele se tiiviiksi haarukanpohjalla. Tee taikinasuikaleista rullia ja asettele ne sauman päälle koristeeksi.
Paista uunissa lehtitaikinan ohjeen mukaan, kunnes pinnan väri on kauniin kullankeltainen.
Tarjoa lisukkeena vaikkapa uuniperunoita ja maukasta punaviini- tai kermakastiketta. Juomaksi hyvää mehua tai lasillinen vegaanista kuohujuomaa.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen