Vegaanisen leivonnan asiantuntija Tiina Tohu
Yrittäjä, kirjailija ja vegaanivaikuttaja on monessa mukana.
Vuonna 2016 perustettu Urbaani vegenda esittelee vegaanisen leivonnan saloja. Sivuston pitäjä Tiina Tohu toimi 10 vuotta ravintola-alalla kokkina, kunnes päätti erikoistua.
”Keittiössä työskentely on ollut minulle aina luontevaa ja erityisesti leivonnasta on tullut minulle intohimo. Ryhdyttyäni vegaaniksi, perinteinen ravintolatyö ei enää antanut minulle sitä mitä kaipasin. Perustin Urbaani vegendan intohimoprojektina jakaakseni reseptejä samalla kun opiskelin itsenäisesti vegaanileivontaa. Halusin lopulta syventää osaamistani ja pian olinkin jo opiskelemassa kondiittoriksi. Sain erikoisluvalla suorittaa oppikokonaisuuden vegaanisena. Kolmen vuoden äitiysloman ja hoitovapaan aikana huomasin toiminnassa jo kaupallista potentiaalia, joten siirryin kevytyrittäjäksi” kertoo Tohu.
Kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi Tohu siirtyi vuonna 2022. Urbaani vegendan toimenkuvaan kuuluvat reseptiikan ohella kaupalliset yhteistyöt, kurssit ja omat myyntituotteet kuten leivontakirjat ja kalenterit. Uusimpana aluevaltauksena Tohu toimii eläinten turvakoti Saparomäen somen sisällöntuottajana.
”Olen tehnyt Urbaani vegendan kautta useita hyväntekeväisyyskampanjoita. Olen mm. järjestänyt pop up-leivosmyyjäisiä ja lahjoittanut tuottoja myös Saparomäen perustamista varten. Ostin aikoinaan Saparomäen mesenaatti-kampanjasta yöpymisen Saparomäellä, ja koronavuosien jälkeen pääsin vierailemaan paikassa perheeni kanssa. Ihastuin turvakotiin, sen eläimiin ja elämään, ja kävin vierailupäivillä ystävieni kanssa ja vein vanhempani vierailulle paikan päälle. Kun samalla tutustuin Saparomäen perustaja Eveliina Lundqvistiin, otin puheeksi että voisin käyttää someosaamistani Saparomäen hyväksi. Sittemmin aloin Saparomäen sisällöntuottajaksi ja teen tällä hetkellä Saparomäen somepostauksia yhdessä muun tiimin kanssa.”
Saparomäellä käy myös paljon vapaaehtoisia auttamassa eläinten hoidossa ja tilan muissa töissä. Saparomäellä voi vierailla kesäisin järjestettävinä kummi- ja vierailupäivinä, osallistua kasvisruokakurssille tai ryhtyä vapaaehtoiseksi. Saparomäen elämää voit seurata myös Instagramissa, TikTokissa ja Facebookissa.
Urbaani vegendan Instagramista löydät reseptejä ja vinkkejä vegaanisen leivontaan ja vegaaniperhe-elämään. Enemmän reseptejä pääsee lukemaan Urbaani vegendan verkkosivuilta ja kirjasta Urbaani vegenda – leivo vegaanisesti.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuva: Tiina Tohu