Kasvissyöjät kiertueella #2

Legendaarisen Amorphis -yhtyeen Santeri ja Olli-Pekka ovat reissanneet maailmaa kasvissyöjinä jo vuosikymmeniä.

Viidennentoista Amorphis -studioalbuminsa äänitysten keskeltä tavoitetut Santeri Kallio ja Olli-Pekka Laine elävät kiireistä muusikon elämää. Matkustuskilometrejä kertyy vuosittain paljon ja eri maiden ruokatarjonnat ovat tulleet tutuiksi. Vegelä tenttasi herrasmiehiä kiertue-elämän saloista kasvissyöjän silmin.

Levyn julkaisun jälkeen teitä odottaa uusi kiertue. Kertokaa hiukan rutiineistanne kiertueiden aikana.

Santeri

”Päivittäiset rutiinini ovat melko yksinkertaiset. Ideaali olisi saada herätä rauhassa, syödä aamiaista ja sen jälkeen suorittaa pikainen ”tutustuminen ” kaupunkiin jalan tai pyörällä, jos sellainen on mahdollista. Välillä parasta on vain lähteä ”haahuilemaan johonkin” ilman varsinaista päämäärää. Kiertueilla pidemmän päälle mikä tahansa on parempaa, kuin jäädä punkkaan odottelemaan lötkönä illan esiintymistä. Keikkailu vaatii energiaa ja sitä ei sängynpohjalta saa. Lounaan jälkeen huilaan yleensä hetken joko hotellilla tai vaikkapa kylpylässä jos sellainen löytyy lähistöltä. Joskus päivisin saatan käydä myös kuntosalilla treenaamassa. Bussissamme on mukana myös liikuteltava minipunttis, eli käytännössä laatikko, josta löytyy painoja ja muuta salikamaa. Helppoa ja hauskaa kuntoilua. Shown jälkeen nautin yleensä jotain pientä valmista purtavaa bussissa tai tilaamme jotain helppoa take-away -ruokaa. Intialaiset tai yleensä aasialaiset ateriat tulevat usein kätevissä pakkauksissa ja jämistä voi nauttia vielä seuraavanakin päivänä. Toki syödä voi vaikkapa huoltoasemilla, mutta niiden kasvistarjonta ei aina kohtaa yhtyeemme kysyntää. Monet suuret pikaruokaketjut onneksi pitävät nykyään valikoimissaan ihan hyviä vegevaihtoehtoja. Tiedän, ettei roskaruoka ole terveellisimmästä päästä, mutta onpahan jotain syötävää meille ituhipeillekin”, kertoo Kallio.

Olli-Pekka

”Herään yleensä 9-10 aikoihin ja syön saman tien aamupalan. Euroopankiertueilla aamiainen tulee yleensä kunkin esiintymispaikan promoottorin tarjoamana ja kaikki on sen suhteen helppoa, sillä he tietävät ruokavaliomme ennakkoon. Aamuhommien jälkeen on mukava suunnata kaupungille. Musakaupat, kitaraliikkeet ja vintagemyymälät kiinnostavat minua erityisesti ja pyrinkin ottamaan selvää ennakkoon kiinnostavimmista kohteista, ennen kuin lähdemme laulajamme Tomin kanssa kiertämään niitä. Parhaat ruokapaikat löytyvät useimmiten HappyCow –appista, eikä ole tavatonta, että kauppoja kierrellessä tulee maisteltua myös paikallisia vegeherkkuja. Jos ohjelmassa on Meet & Greet -fanitapaaminen, saavumme siihen mennessä itse esiintymispaikalle. Ennen itse keikkaa teen mahdollisuuksien mukaan pienen kuntotreenin ja saatan ottaa nokkaunetkin. Keikan jälkeen saatamme viihtyä paikalla tovin, mutta yleensä menen hotellille ja luen tai katson elokuvaa ennen nukahtamista.”

Mitä te toivotte keikkaraiderissanne ruokien suhteen?

Santeri

”Vihanneksia ja hedelmiä, vegaanisia proteiinipatukoita ja leikkeleitä. Ehkä tärkein tieto järjestävälle taholle ovat mahdolliset allergiat ja kasvisruokailijoiden määrä päivällisellä ja after show -aterialla. On tärkeää ilmoittaa yhtyeelle selkeästi, minkä tyyppisiä ruokalajit ovat ja mistä aineksista ne on valmistettu.”

Olli-Pekka

”Kasvipohjaisia snacks-tuotteita ja aterioita, kivennäisvettä ja hedelmiä. Joskus saatan juoda pari olutta”, Laine kertoo.

Olette molemmat kiertäneet muusikoina maailman useaan kertaan. Onko maiden tai mannerten välillä suuriakin eroja? Missä ollaan eniten vegan friendly?

”Ok. Tässä lienee turhaa puhua salaateista, sillä kaikissa maissa ja maanosissa osataan tehdä salaatteja vegaanisina. Lämpimiin ruokiin siis ja oikeasti kaikki riippuu hyvin paljon siitä kuinka paljon on itse ottanut selvää asioista ennakkoon. Parhaimmillaan määränpäässä on tuttuja, joiden kanssa voi käydä ulkona syömässä ja viettää aikaa. Myös promoottorin omalla ruokavaliolla voi olla suurikin merkitys. Länsi-Eurooppa on pitkälti meille kohteena helppo, varsinkin nykyisin. Poikkeuksena mainitsen Pyreneiden alueen (Espanja/Portugali). Paikallisessa kulttuurissa ei suosita kasvisruokia. Alueelta on vaikea löytää mitään kasvisvaihtoehtoja vegaanisista puhumattakaan. Britannia on erittäin vegan friendly. Englannissa on pitkät perinteet vegetarismin edelläkävijämaana jo pelkästään intialaisen ruuan hyvän saatavuuden vuoksi. Pohjois-Amerikassa eletään vegaanibuumin huipulla ja lähes jokaisesta ravintolasta löytyy korvikkeita lihalle. Toisaalta prosessoituihin uuden polven vegetuotteisiin turtuu nopeasti ja välillä kaipaisi ihan ”oikeatakin” ruokaa lautaselleen. Eivät ne lihankorvikkeet taida olla edes kovin terveellisiä pitkässä juoksussa. Aasia on kasvissyöjälle suhteellisen helppo, jos vain ehtii perehtymään tuoteselosteisiin. Kala- ja lihapohjaisia maustekastikkeita käytetään kokkaamisessa usein, vaikkei tämä ruokalistan ainesosaluettelossa aina näkyisikään. Aasiaan matkatessa on hyvä opiskella tai tuntea paikallista ravintolakulttuuria ennakkoon, jottei pety tilattuaan listan ensimmäisen ”no-meat” annoksen, jonka kastikepohjasta löytyykin sitten kalalientä tai muuta eläinpohjaista”, kertoo Kallio.

Olli-Pekka

”Sanoisin, että kaikkialla pärjää nykyään suhteellisen helposti. Etelä-Amerikka ja Ranska saattavat olla hiukan haasteellisia, mutta muutoin vegeruokaa löytää ilman suurempia ongelmia.”

Mieleenpainuvimpia kasvisruokamuistoja matkan varrelta?

Santeri

“Huonot kokemukset jäävät usein parempina ja hauskempina mieleen kuin hyvät. Oma Top 3 -listani kummallisista vegeruuista on seuraavanlainen: #1Kirkas kasviskeitto (keitettyä vettä ja värikkäitä kukkasia). Ruokalaji on kuulemma todella suosittu, mutta kukaan ei ollut kertonut promoottorille sen olevan suosittu lähinnä laihduttajien keskuudessa. Viitisen kaloria annoksessa. #2 Päivän pääruokana kasvisannokseni koostui neljästä salaatinlehdestä, kurkkuviipaleista ja muutamasta oliivista. Crew nautti vieressä valtavista liharuoka-annoksistaan. Olin keikan jälkeen tosi nälkäinen ja pyysin saada lämpimän ja täyttävän aterian. Hetken kuluttua sama annos tuotiin takaisin KEITETTYNÄ! #3 Vaikka tofu on yksi suosikeistani, sain kerran viiden tähden ravintolassa lautaselleni klöntin valkoviinietikassa marinoitua kylmää silken-tofua. Koko annos oli siinä. Ei lisukkeita. Aika kultaa muistot ja nyt tälle voi jo nauraa.”

Olli-Pekka

”Yhdysvalloista löytyvät herkullisimmat ja kaloripitoisimmat vegaaniannokset, joihin olen törmännyt. Vertical Diner Salt Lake Cityssä tulee ensimmäisenä mieleen. Keikkailun ulkopuolella parhaat kokemukseni tulevat Intiasta ja sen rikkaasta ruokakulttuurista. Siellä olen syönyt ehkä elämäni parhaat annokset.”

Laitatteko itse ruokaa? Omat suosikkinne kotikeittiössä?

Santeri

“Omg, niitä on paljon. Olen ollut kasvissyöjä vuodesta 1994, eli 31 vuotta. Aikoinaan ainoa vaihtoehto kasvisruokavalion noudattamiseksi oli opetella kokkaamaan itse. Suomalainen “cuisine” ei ollut kovin vegan friendly siihen aikaan. Yksi omista suosikeistani on perinteinen nakkikeitto vegaanisena. Keiton pohjana perunaa, lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja kasvislientä. Sekaan laakerinlehti, suolaa, 5-6 kokonaista maustepippuria ja ehkä valkosipulin kynsi. Lihanakkien sijasta käytän soijapaloja tai pilkottuja kasvisnakkeja tai mitä vain kasviproteiinia, joka ei mene mössöksi keitossa tai tuo liikaa ulkopuolista makua liemeen. Annoksen päälle tuoretta persiljaa. Tämä on oikeasti tosi kova annos, verrattuna mihin vain”, Kallio hehkuttaa.

Olli-Pekka

“Kyllä laitan. Juuri tänään valmistin tofucurrya ruokakauralla ja salaatin kylkeen. Oma suosikkini on ehkä kunnon perunamuusi ruskealla kastikkeella ja vegaanisilla pyöryköillä”, Laine summaa.

Minkälaisen ostoslistan kanssa lähdet kauppaan?

Santeri

“Minulla on puristin, jossa valmistan mehuja appelsiineista, sitruunoista, selleristä, porkkanoista, tuoreesta inkivääristä ja kurkumasta. Pahan päivän varalle kotoa löytyy aina papuja, linssejä ja kuivattuja proteiinituotteita, kuten soijarouhetta. Kokeilen myös rohkeasti uutuustuotteita, koska juuri nyt kaikenlaista uutta ilmestyy kauppoihin lähes viikottain. Korostaisin sitä, etten ole niinkään kiinnostunut eineksistä tai valmisruuista, mutta ne ovat varsin käteviä ja nopeasti valmistettavia vaikkapa mökkireissulla. Hodarit ja pihvit ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Tofua tulee myös ostettua suunnilleen jokaisella kauppareissulla, marinoitu tai naturel. Pakastevihannekset ovat myös todella käteviä smoothie -juomiin. Ne katoavat muutenkin pakasteesta nopeasti”, Kallio naurahtaa.
“Ateriasuunnitelmista riippuen kauppalistalta löytyy tarpeet wokkiin, curryyn, tacoihin tai vaikkapa intialaiseen tai länsimaiseen ateriaan. Tykkään tehdä myös smoothieita manteli- tai kauramaitopohjaan. Kaura- ja mantelimaitoa voi tehdä myös itse kotona. Myös vegejugurtit ovat mainio lisä vaikkapa urheilusuorituksen jälkeen.”

Olli-Pekka

”Kasviksia, hedelmiä, ruis- ja kauraleipää, vegaanista juustoa ja pepperonia, tofua ja lihankorvikkeita. Ostan usein myös soijajugurttia, kauramaitoa, levitteitä, kahvipapuja, kivennäisvettä, marjoja, popcornia ja pakasteranskalaisia.”

Terveiset Vegelän lukijoille?

Santeri

”En ole suurin ravintolaruuan ystävä, mutta uuden kokeileminen avartaa. Kehottaisin ennemminkin laittamaan ruokia kotona. Kotiruoka maistuu yleensä paremmalta ja on paljon terveellisempää. Vältä syömästä liikaa valmisruokia, ja vaikka sellaisia välillä ostaisikin, kannattaa tutustua tuoteselosteeseen. Kalorit, suola ja muu ravintosisältö on syytä tarkistaa, jotta tietää mitä suuhunsa laittaa. Eksoottisissa matkakohteissa suosittelen ottamaan selvää (lue kysymään) mitä annos kaiken kaikkiaan sisältää.”

Olli-Pekka

“Kiitos kun luit artikkelin. Ryhdy vegaaniksi jos et jo ole. Itseäni harmittaa ainoastaan se, etten tehnyt päätöstä jo aiemmin. Pitäkää lippu korkealla ja tulkaa Amorphis -keikoille!

Kenet haluat haastaa Vegelän seuraavaan artistihaastatteluun?

Olli-Pekka

”Olisi mahtavaa kuulla Emppu Suhosen tai Ressu Redfordin vegaanivinkit!”

Teksti: Mikko Hentunen

Kuva: Sam Jamsen

Admin

Vegelän admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *