Resepti: The Keitto
Kasvissosekeittoja on monenlaisia, mutta The Keitto on nimensä veroinen.
Auringon vielä helliessä suomalaisia pohjoista myöten, on aika valmistaa kasviskeittojen eliittiin kuuluva The Keitto. Tämä ruokaisa ja taivaallisen makuinen soppa saa makunsa kauden kotimaisista kasviksista ja sen seuraksi sopii mainiosti itse tehty tuore leipä. Leivän voit valmistaa vaikkapa Vegelän pitsapohjan ohjeella muotoilemalla taikinaa palloiksi ja paistamalla niistä sämpylöitä. Keiton valmistus vaatii tunnin verran aikaa ja reseptistä riittää annos neljälle syöjälle.
Vegaaniset keitot ovat mainio tarjottava myös sekaaneille, sillä kaikki tykkäävät tuoreesta leivästä ja keittoruuista.
The Keitto
Ainekset:
1 iso kesäkurpitsa
1 iso munakoiso
1-2 isohkoa sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
Iso kourallinen pikkutomaatteja
2 porkkanaa
Persiljaa
Timjamia
Öljyä
Vettä
Suolaa
Chilipalko
Valmistus:
Valmista sämpylät ohjeen mukaan. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Huuhtele ja pilko vihreät kasvikset. Kuori valkosipulit ja poista kannat. Kuori porkkanat ja huuhdo ne. Laita kasvikset vuokaan siten, että tomaatit, porkkanat ja chilit tulevat päällimäisiksi. Jos tomaatit ovat isoja, voi niihin pistellä muutaman reiän haarukalla ennen paistoa. Ripottele kasvisten päälle tuoretta persiljaa ja timjamia sekä suolaa. Valuta mukaan tasaisesti myös hiukan öljyä. Pari ruokalusikallista riittää.
Laita vuoka uuniin ylätasolle ja anna kasvisten paahtua ja paistua, kunnes ne alkavat hiukan mustua. Poista chilin kanta. Kaada kasvikset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää soseuttamisen aikana joukkoon kiehautettua ja hiukan jäähtynyttä vettä, kunnes koostumus miellyttää. Varo kuumia roiskeita!
Kaada soppa kasariin ja kiehauta vielä hetki. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Voit lisätä halutessasi kasivisliemijauhetta tai palan kuutiosta, mutta se ei yleensä ole tarpeen, sillä paahdettujen kasvisten kaikki maut ovat keitossa.
Ripottele päälle tuoretta persiljaa ja muita yrttejä halutessasi. The Keitto on nyt valmis nautittavaksi.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen