Pizzapohja on perusasia

Pizza on yksi maailman tunnetuimmista ruokalajeista ja pizzapohja sen perusta. Etukäteen tehdyt pohjat on helppo säilyttää jääkaapissa paistohetkeä odotellen.

Pizzapohja valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista. Vesi, jauho, suola, öljy ja hiiva ovat kaikki mitä tarvitaan, vaikka toki valmistus vaatii hiukan vaivannäköä ja rakkauttakin. Reseptissä mainittu jauho on tuikitavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa, mutta taikinan voi valmistaa myös muista vehnäjauhon varianteista kuten durum-jauhosta tai vaikkapa kaupan valmiista jauhoseoksista. Lähtökohtaisesti pizzapohja on aina vegaaninen, ellei siihen lisää voita tai muuta ei-vegaanista. Vehnäjauhoissa eroja on paljon. Lajike, tuotantomaa, sadon vuodenaika ja jauhonparanteet kaikki vaikuttavat lopullisen pizzapohjan ja sitä myöten syötävän pizzan koostumukseen ja makuun. Vehnän eri makuvariantteja kannattaa kokeilla. Erityisesti etnomarkettien valikoimista löytää mielenkiintoisia jauhoja ja on ketjumarkettienkin jauhovalikoima parantunut huomattavasti muutaman vuoden takaisesta. Taannoinen napolilaispizzavillitys ja juurileivonnan suosion kasvu toivat kauppoihin 0,0- ja muut erityisjauhot. Myös jotkut gluteenittomat jauhot ovat oivallisia pizzapohjan valmistukseen (oma suosikkini on ”evä-mix”, eli Semper Fin Mix).

Pizzan täytteistä ja juustolaaduista saisi oman artikkelinsa, mutta pohjan paksuus kannattaa valita täytteiden määrän ja halutun tyylin mukaan. Ohjeen taikinasta leipoo 3 pizzaa. Taikina on erittäin käyttökelpoinen myös muuhun leivontaan kuten piirakoihin ja flatbread -tyyppisiin ruokiin.

Raaka-aineet:

2 dl lämpöistä vettä

1 runsas tl suolaa

5-10g kuivahiivaa

Rkl öljyä

Jauhoja

Mittaa lämpöinen vesi kulhoon ja lisää suola ja hiiva. Sekoita nopeasti ja lisää 2dl jauhoa. Sekoita jugurtin paksuiseksi puuroksi. Lisää öljy ja sekoita se puuroon. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita isolla teräslusikalla kunnes alkaa muodostua taikinaksi. Vaivaa käsin kulhossa varovasti jauhoja lisäten, kunnes valmista pöydällä vaivattavaksi. Taikinan pitää olla kimmoisa, silti tarttumatta käsiin. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, sillä muuten taikinasta tulee kuiva ja lopputuloksesta korppua. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes sitko alkaa muodostua ja taikinasta tulee hiukan kimmoisa.

Laita taikina muovipussiin kokoaisena tai erillisiin pusseihin kolmena annoksena. Jos haluat aitoa pitserian tuoksua keittiöön paistopäivänä, voit voidella taikinapallot ruokaöljyllä kevyesti ennen pussiin laittoa. Anna pussin hengittää. Älä sulje. Laita pussi(t) jääkaappiin ja anna kohota. Leivo pizzaa 1h-5vrk välillä taikinan valmistuksesta. Taikina säilyy ja paranee jääkaapissa.

Jos teet kerralla enemmän taikinaa, kannattaa suolan ja veden suhde pitää samana!

Taikinan muotoilu

Pizzataikinan pyörittely käsin on hauskaa puuhaa, mutta hyvään lopputulokseen pääsee myös kaulimen avulla. Sitkoinen taikina soveltuu huonosti nelikulmaisiin peltipizzohin, mutta kaunisreunaisen pyöreän pizzan siitä saa helposti. Muotoile jääkaapista otettu taikina palloksi ja lyttää se. Tämän jälkeen muotoile taikina haluamallasi tyylillä jauhotetun pöydän päällä. Taikinaa voi venytellä ja pyöräyttää ilmassakin jos uskaltaa.

Paisto

Paista pizza 250-asteisessa (tai yli) uunissa leivinpaperin päällä kunnes valmis. Jotkut suosivat kiertoilmaa ja uunin grillivastuksia. Kokeile ja löydä itselle sopivin tyyli. Pohjasta saa erityisen rapean siirtämällä pizza pelliltä ritilälle uunin keskivaiheille muutama minuutti ennen kuin se on valmis. Voit käyttää halutessasi myös kuumaa pizzakiveä. Jätä silloin leivinpaperi pois ja käytä pizzalapiota pizzan siirtämiseksi kivelle. Näin saat rapean ja kauniin pohjan. Jos suolaisenhammasta kolottaa kunnolla voi pizzan reunat voidella paiston puolivälissä vaikkapa Eleplantin vegaanisella voisulalla. Viime aikoina pizzan paistaminen erityisillä pizzauuneilla, tai kesällä jopa grillissä, on ollut suosittua.

Pizza
Pyöreä pizza. Täytteenä tomaattikastike, parsoja, seitania, vegejuustoa ja oliivi.

Teksti ja kuva: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin