Resepti: Uuniperunat ruotsalaiseen tapaan

Viikonlopun reseptin avulla valmistettavat helpot ja maistuvat uuniperunat ruotsalaiseen tapaan ovat mainio lisuke moneen ruokaan.

Vietin puolet lapsuudestani Ruotsissa pienessä kaupungissa. Viihdyin vanhempieni kanssa keittiössä pienestä saakka ja seurasin vierestä ruokien valmistamista ja osallistuin toki itsekin kokkailuun. Tämä uuniperunaresepti on käsitykseni mukaan Ruotsissa varsin yleinen, mutta sen tarkkaa alkuperää en tunne. Tässä kuitenkin äitini versio reseptistä. Suomessa uuniperuna tehdään usein kokonaisena folion sisällä paistaen, mutta tämä versio on nopeampi, kauniimpi ja sen maku on paistuneempi kuin folioveljensä. Tämä ei ole perunan kohdalla yhtään huono asia, sillä paistetun perunan tuoksu on yksi ruokamaailman suurista aromeista.

Valmistusaika n. 40 min.

Ainesosat:

Perunaa (kiinteä, jauhoinen, yleis… kaikki käyvät. Kauneimman lopputuloksen saat ”palasaippuan” mallisilla perunoilla, jotka ovat suhteellisen saman kokoisia.)

Öljyä (esim. Keiju rypsi)

Suolaa

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 200-215 asteeseen. Pese perunat ja halkaise ne siten, että puoliskot ovat litteitä ja matalia. Tee keittiöveitsen tai muun terävän veitsen avulla leikkauspinnalle muutaman millin syvä kuviointi (esim. risuaita/hashtag). Laita perunat pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin siten, että leikkuupinnat eivät ole päällekkäin ja sudi ne öljyllä. Lisää päälle hyvää suolaa myllystä tai sirotellen.

Paista perunoita uunissa, kunnes pinnan kuviointi alkaa nousta esiin ja perunat alkavat ruskistua. Samaan uuniin voi laittaa lämpiämään aterian muutkin lämpimät osat. Itse käytin Pirkan vegaanista makkaraa.

Teksti ja kuva: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin