Itujen kasvatus kotona

Ituja ja versoja on helppo kasvattaa kotioloissa ilman kalliita tai vaivalloisia lisälaitteita.

Itujen kasvattaminen kotona on helppo ja edullinen tapa lisätä lautaselle tuoretta ja ravinteikasta vihreää ympäri vuoden. Idättäminen ei vaadi kummoisia välineitä tai puutarhaa, vaan se onnistuu esimerkiksi lasipurkilla ja harsokankaalla. Idut ovat siementen versoja, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja, proteiineja ja kuituja. Ne sopivat mainiosti salaatteihin, leivän päälle ja vaikkapa wokkeihin. Idättäminen on paitsi ekologinen ja taloudellinen, myös palkitseva ja helppo tapa tuottaa tuoretta ravintoa omassa minipuutarhassa.

Välineet:

Isohko tiskattu lasipurkki (esim. 1 litran oliivi- tms. purkki)

Siemeniä: Alfalfa (mieto, pähkinäinen maku, nopea kasvattaa 3–6 päivässä) tai Mung-papu (Rapsakka ja makeahko maku), kasvavat muutamassa päivässä. Kokeile myös muita vaihtoehtoja kuten retiisi tai linssi. Kaikki kaupoissa myytävät siemenet eivät idä, mutta esimerkiksi Foodinin alfalfa on meillä ympärivuotisessa käytössä.

Pala harsoa ja kuminauha

Vettä

Kasvatus:

Laita 2-3 ruokalusikallista siemeniä purkkiin. Liota siemeniä haaleassa vedessä pimeässä yön yli.

Aamulla vaihda vesi. Jos siemenet ovat alkaneet itää, kaada uusi vesi pois harson läpi ja anna purkin levätä vaikkapa tiskikaapissa alas suin toisen yön yli.

Toista veden vaihto ja valutus joka aamu muutaman päivän ajan, kunnes idut alkavat olla syömäkokoisia 1 cm – 3 cm lajista riippuen.

Itujen kasvatus kuvassa

Viimeisen vedenvaihdon jälkeen siirrä valmiit valutetut idut toiseen astiaan jääkaappiin ja käytä sellaisenaan tai wokeissa.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *