Tortillan kääriminen #1: Burrito
Wrap, tostada, arepa vai burrito? Vegelä selvittää uudessa sarjassa lättyruokien eroja ja käärimistapoja.
Vehnä- tai maissipohjaisia tortillalettusia on mukava syödä, koska ne ovat helppoja valmistaa ja ne sopivat koko perheelle. Täytteet voi valita itse, eikä sääntöjä oikeastaan ole. Oikein täytettyinä ne ovat suorastaan terveellinen vegaaninen ruoka, jonka voi tehdä joka kerta hiukan eri tavalla. Ruokalajeina niissä on kuitenkin käsitteellisiä eroja. Mitä eroa sitten burritolla ja vaikkapa wrapilla on?
Wrap on moderni yhdysvalloista kotoisin oleva tapa syödä aineksia letun sisällä. Se tuli muotiin 1980-luvun New Yorkin moderneissa kahviloissa. Wrap on yleensä kylmänä syötävä rullaeväs, jonka täytteet vaihtelevat suuresti. Ne myydään usein ”kevyempinä” vaihtoehtoina ja ne sisältävät usein kasviksia ja salaattia sekä vaikkapa tuorejuustoa.
Burrito taas on kotoisin naapurivaltiosta Meksikosta, jossa sillä on pitkät perinteet. Burrito on amerikanserkkuaan ruokaisampi ja se syödään kuumana tai ainakin lämpimänä. Burritossa tapaa usein papuja, riisiä, salsoja sekä muita meksikolaiseen keittiöön liitettäviä aineksia. Burrito on myös mausteisempi tai jopa tulinen. Sen kanssa tarjotaan dippinä usein chilipohjaisia salsoja ja kastikkeita.
Burrito ja sen kääriminen
Valmista täytteet ennakkoon. Tee paksu kastike (artikkelin lopussa ohje yksinkertaiseen kastikkeeseen) tai käytä kaupan valmiita. Kastike ei saa olla liian juoksevaa, muutoin lätty kastuu ja saattaa vuotaa. Yhtä burritoa kohden tarvitsee noin yhden ison kauhallisen.
Esimerkkitäytteet: Kastike (resepti artikkelin lopussa), paistettu nyhtökaura, kurkku, tomaatti, rucolan verso, salsa (esim. Smilco’s) ja limemajoneesi.
Laita iso tortillalettu pöydälle ja kasaa täytteitä tasaisesti kuvan mukaiseen kohtaan lisää viimeisenä kylmät asiat ja majoneesi tms. Ei keskelle, muttei myöskään alalaitaan. Iso tortillaletty vetää aika reilusti täytteitä, mutta kokeile oman maun mukaan. Itse tykkään syödä ennemmin yhden ison tortillan kuin monta vähemmän täytettyä, sillä tortillat ovat energiapitoisia, vaikka täytteet olisivatkin kevyitä.

Käännä lettusen sivut ylös.

Paina sivuja kevyesti etu- ja keskisormilla täytteiden päälle ja nosta samalla peukaloilla letun alalaita päälle. Pyöräytä alareuna täytteiden alle. Jos täytteet tursuavat yläpuolelta, torppaa ne etusormilla. Varo kuumia täytteitä.

Rullaa burrito kiinni saumapuoli alas.

Paista burritoa minuutti tai kaksi kuumassa pöytägrillissä tai pannulla minuutti per puoli, kunnes burrito alkaa saada väriä.

Syö sellaisenaan kylmän chilimausteen kera tai pakkaa folioon piknikille.

Kastike
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl esikeitettyä purkki- tai pakastemaissia
2 dl esikeitettyjä kidney- tai mustapapuja liemessä
1 prk hyvää tomaattimurskaa
1/4 liemikuutio
Tacomaustetta tai vastaavaa jauheena
Suolaa
Chiliä
Pilko sipuli ja kuullota se pannulla lorauksessa öljyä. Hienonna valkosipuli. Kun sipulit alkavat pehmetä ja muuttua läpikuultaviksi, lisää pannulle valkosipuli ja kaada perään tomaattimurska. Huuhtaise tomaattipurkki desillä vettä ja lisää se myös pannulle. Lisää sekaan 1/4 liemikuutio, kukkurallinen teelusikallinen tacomaustetta, 1/2 tl suolaa. Sekoita ja nosta lämpötila kiehuvaksi, mutta anna se vain porista hiljaa, sillä tomaatti alkaa helposti roiskua liian kuumalla levyllä. Anna keittyä noin 10 minuuttia raotetun kannen alla.
Lisää joukkoon maissia pakasteena tai purkista lusikalla. Purkkimaissia ei tarvitse huuhdella, mutta älä kaada ylimääräistä lientä kastikkeen joukkoon, sillä se saattaa olla hyvin sokerista, suolaista tai molempia. Lisää joukkoon myös pavut ja loraus purkin lientä. Nosta lämpötila taas kiehuvaksi ja anna kastikkeen porista hiljalleen raotetun kannen alla vielä toiset 10 min. Jos kastike vaikuttaa kovin löysätä, ota kansi kiehumisen ajaksi pois.
Sekoita ja testaa maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jos suola meni jo yli, sitä voi paikata lisäämällä papujen nestettä purkista. Lisää halutessasi potkua chilillä tai chilikastikkeella (ihan paras soosi on meksikolainen El Yucateco verde, jota myydään ainakin Citymarketeissa ja etnokaupoissa).
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen