Henkilökuvassa Chocochilin Elina Innanen
Vegelän pikahaastattelussa suositun Chocochili-sivuston perustaja, ruokavaikuttaja Elina Innanen.
Kuka olet ja mitä teet?
”Elina Innanen, ruokavaikuttaja, reseptikehittelijä ja keittokirjailija. Olen kirjoittanut vegaanista Chocochili-blogia vuodesta 2008 ja julkaisen aktiivisesti sen tiimoilta myös Instagramissa (@chocochili). Tämän lisäksi kehittelen ja kuvaan reseptejä muihin medioihin, kehittelen ruokia kahviloille sekä ravintoloille ja kirjoitan keittokirjoja. Viimeisin teokseni, Yhden astian vegaaniruoat ilmestyi vuonna 2022.”
Oma historiasi ruoanlaiton parissa?
”Ryhdyin vegaaniksi eläinoikeussyistä yli 20 vuotta sitten, joskus 2000-luvun alussa. Silloin kaupoissa ei ollut oikein mitään vegaanisia tuotteita, eikä kovin monesta ravintolasta saanut ruokaa. Harva edes tiesi, mitä sana vegaani tarkoittaa. Koska mistään ei saanut mitään valmiina, oli pakko opetella tekemään ruokaa itse. Vahingossa sitten innostuin asiasta niin, että sillä tiellä ollaan edelleen.”
Miten Chocochili syntyi ja mitä kaikkea sen käsitteen alle mahtuu?
”Blogin perustin vuonna 2008, koska reseptien ja kuvien jakamiselle piti saada kanava. Ruokien visuaalisuus oli mulle alusta asti tärkeää – halusin näyttää, että vegaaninen ruoka voi olla herkullisen näköistä. Tämä kuulostaa ehkä tänä päivänä absurdilta, mutta 2000-luvulla ihan oikeasti vegaanisella ruoalla oli ankea maine. Ruokafilosofiani on pysynyt pitkälti samana kaikki nämä vuodet; haluan tehdä vegaanisesta ruoasta helposti lähestyttävää ja resepteistä niin helppoja ja herkullisia, että kuka vain osaa valmistaa niitä.”
Mitä työn alla juuri nyt?
”Kirjoitan parhaillaan Chocochilin kesäruokaa – parhaat vegaaniset grillireseptit -kirjaa, joka ilmestyy ensi keväänä.”
Terveiset lukijoille?
”Muutos tuntuu välillä tuskastuttavan hitaalta, mutta kun on ollut tarpeeksi monta vuotta vegaanihommien parissa, alkaa nähdä, että kehitystä tapahtuu! Muutos on ollut 20 vuodessa uskomaton, ja olen varma, että tulevaisuudessa meitä vegaanisesti syöviä on koko ajan enemmän. Jatketaan siis töitä hyvän asian eteen!”
Haastattelu: Mikko Hentunen
Kuva: Elina Innanen