Alkusyksyn säilöntävinkit

Säilöntä on mainio tapa säästää loppukesän ja satokauden maut kylmän vuodenajan varalle.

Vegelän kaveripiiristä vinkattiin kaksi helppoa vegaanista säilöntäreseptiä. Yhdellä valmistat talvisen luumu-unelmajuoman ja toisella suolaisen sienisäilykkeen, josta valmistat vaikkapa herkullisen sienisalaatin tai täytteen vaikkapa sandwicheille ja blineille. Säilöntä on myös ekoteko, sillä se vähentää pihapuutarhan hävikkiä.


Ellan Unelma

1 litra vodkaa


Luumuja (tai kriikunoita)


1-2 dl sokeria


1 rkl vaniljasokeria


1 kanelitanko


1 tähtianis

Kaada vodka muutaman litran kannelliseen puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää joukkoon huuhdeltuja ja putsattuja kokonaisia luumuja. Kun purkki on täynnä, laita se huoneenlämpöön pimeään ja unohda sen olemassaolo ainakin puoleksi vuodeksi. Mielellään pidemmäksi aikaa.
Kun purkki viimein alkukeväällä löytyy pimeästä paikasta, maista juomaa. Jälkimakeuta sokerilla tarpeen mukaan. Valmis uute on hyvää sellaisenaan ja luumut voi käyttää esim jälkiruoissa, kuten vaikkapa Jäätelön kanssa. Mitä vahvempaa alkoholia käytät, sitä paremmin luumut uuttuvat nesteeseen.

Hilkan rouskuherkku

Rouskusieniä

Vettä

Karkeaa merisuolaa (esim. Meiran karkea merisuola)

Puhdista erilaisia rouskuja ja huuhtele ne lävikössä. Paloittele sienet 4-6 osaan koon mukaan ja laita ne kattilaan runsaaseen kiehuvaan veteen. Kuori keittämisen alussa syntyneet vaahdot pois veden pinnalta. Useat rouskusienet ovat lievästi myrkyllisiä ja voivat raakana aiheuttaa suolisto-oireita. Tästä syystä kaikki rouskut tulisi ryöpätä aina ennen ruoaksi valmistamista. Keitä sieniä noin 10 minuuttia ja huuhtele ne hyvin lävikössä kylmällä vedellä.

Kun sienet ovat kokonaan jäähtyneet, lado ne purkkeihin kerroksittain karkean merisuolan kanssa. Alin ja päällimmäinen kerros aina suolaa. Tarkista, että purkki on tiiviisti pakattu eli täynnä. Jos viimeinen purkki jää vajaaksi, voit tiivistää sitä esimerkiksi pakastepussilla, joka on täytetty kylmällä vedellä.

Laita purkit jääkaappiin tai muuhun kylmään ja pimeään tilaan säilöytymään. Purkit kannattaa muutaman viikon välein kääntää ympäri siten, että ne ovat aina välillä kannellaan. Tarkista kääntäessä, että vettä on tarpeeksi purkin täydeltä. Jos näin ei ole, lisää kylmää vettä purkkiin kunnes täynnä.

Sienet valmistuvat noin viikossa ja säilyvät avaamattona pitkään. Kun otat sienet käyttöön, poista liika suola liottamalla niitä kylmässä vedessä, välillä vettä vaihtaen tai ryöppäämällä niitä muutamia minuutteja ja huuhtelemalla hyvin kylmällä vedellä.

Katso myös Suomen sieniseuran vinkit täältä>

Teksti: Mikko Hentunen

Ellan Unelma -resepti: Tsygän Tehdas
Flamingot ja purkit kuva: Miikka Uunila
Ellan Unelma kuva: Ella Haapalinna

Suolatut sienet kuva ja resepti: Hilkka Aarela

Mikko Hentunen

Vegelän admin