Resepti: Tempebowl

Palkokasveista fermentoimalla valmistettu tempe on maukas ja proteiinipitoinen lisä kasvipohjaisesta ruokavaliosta kiinnostuneille. Kokeile valmistaa raikas ja ruokaisa tempebowl kotona.

Tempe on tavallisimmin soijapavuista valmistettu ruoka, mutta kotimainen Palkuainen valmistaa sitä myös herne- ja härkäpapupohjaisena. Levynä tai paloina myytävä vegaaninen tempe paistuu pannulla nopeasti, mutta voit valmistaa sen myös uunissa öljyllä voideltuna. Reseptissä mukana olevia ainesosia voi vaihdella omien mieltymysten ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Pääosassa kulhossa on rapeaksi paistettu tempe. Ohje on kahdelle hengelle ja sen valmistumiseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia.

Tempebowl ainesosat:

100-200 gramma tempeä (esimerkiksi Palkuaisen Herne-lupiini-kauratempe) paloina

Öljyä paistamiseen

(sitruunamehua)

Iso porkkana

Kurkkua

Punakaalia

(Täysjyvä)nuudelia 1 pss

Paprikaa

Cashewpähkinöitä ja erilaisia siemeniä (esim. kurpitsa, seesami…)

Rusinoita

Balsamicokastiketta (esim. Filos Balsamico)

Esikeitettyä maissia

Valmistus:

Valmista nuudelit pussin ohjeen mukaan ja valuta ne odottamaan.

Paista pilkottu tempe runsaahkossa öljyssä käännellen sitä mukaa kun puolet ruskistuvat. Varo polttamasta sitä mustaksi, sillä tempe paistuu pannulla melko nopeasti. Kun väri miellyttää, siirrä pannu pois kuumalta levyltä ja anna tempepalojen levähtää hetki. Voit pirskotella halutessasi palojen päälle sitruunan tai limen mehua.

Ruskista esikeitettyä maissia hiukan pannulla tai voileipägrillissä

Raasta porkkana, kaali ja kurkku raasteeksi. Pilko paprika. Valmista ainesosia haluamasi määrä.

Koosta nuudeleista ja kasviksista haluamasi näköinen annos. Lisää sen päälle tempepalat, maissi ja pähkinät. Pirskottele päälle hiukan balsamicokastiketta ja lisää sen päälle vielä seesamin sekä kurpitsan siemeniä. Annos ei tarvitse sen ihmeempää kastiketta, sillä raastetut kasvikset ovat itsessään mehukkaita ja tarpeeksi kosteita. Voit halutessasi dipata tempepaloja vaikkapa soijakastikkeeseen sushin tapaan.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Mikko Hentunen

Vegelän admin