Täytetyt vegepiirakat
Vuoden ensimmäisessä reseptissä paistetaan herkullisia kasvistäytteisiä piirakoita.
Vuosi on vaihtunut ja on aika palata arkeen ja arkisempiin ruokiin. Vihistyyppisiä piirakoita saa toki kaupoista, mutta itse tehty on aina itse tehty ja samalla pääset eroon mahdollisista jääkaapin jämäaineksista. Vegepiirakat säilyvät myös hyvin kylmässä ja ne sopivat mainiosti vaikkapa eväiksi. Pohjan voi tehdä monella tapaa ja vaikkapa kaupan vegaanisesta lehtitaikinasta. Itse teen usein pitsataikinan siten, että jääkaappiin jää käyttövalmista taikinaa myös pitsaherkuttelun jälkeen. Taikina paranee vanhetessaan ja säilyy leivontakelpoisena jopa 2 viikkoa. Ohjeesta saa noin 4 piirakkaa koosta riippuen
Ainekset:
Taikinaa (Vegelän pohjan ohjeen löydät täältä)
2-3 dl kypsää riisiä
Kasvikermaa
Oliiviöljyä
Muita täytteitä, kuten tofua, vegesuikaleita, papuja… Myös monista ruuantähteistä saa oivaa täytettä.
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota puolet ohjeen taikinasta jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Kauli taikinat postikortin kokoisiksi levyiksi.
Paista pannulla täytteistä ja riisistä kuuma seos. Mausta haluamallasi tavalla.
Siirrä taikinat leivinpaperin päälle yksi kerrallaan. Levitä lusikalla taikinan päälle reilu ruokalusikallinen kasvikermaa. Kasaa tämän jälkeen täyteseosta taikinan päälle (muutama ruokalusikallinen per taikinalätkä).
Nostele taikinan reunat kasan päälle ja nipistele taikina umpeen. Nosta ja kumoa piiraat varovasti ylösalaisin uunipellille leivinpaperin päälle nipistyssaumapuolet alaspäin. Käytä leivinpaperin palaa apuna tarpeen tullen.
Muotoile piiraat pellillä varovasti haluamaasi muotoon. Mitä pulskempia, sen parempi. Työnnä taikinaa hellävaroen jauhotetuilla sormilla ja varo rikkomasta pintaa. Jos pinta rikkoutuu, yritä paikata se nipistämällä. Hätätapauksessa nipistä pieni pala paksummasta kohdasta ja käytä sitä tukkeena.
Voitele piiraat oliiviöljyllä kevyesti ja tasaisesti. Paista uunin ylätasolla noin 5 minuuttia. Siirrä piiraat sitten alemmas ja jatka paistoa, kunnes pinta alkaa saada väriä ja taikina muuttuu kovaksi. Nenä kyllä kertoo, kun paisto alkaa olla valmis. Jos piirakat eivät vuoda nestettä, voit tehdä loppupaiston myös ritilällä, jolloin ne saavat myös pohjasta rapean pinnan.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen