Vegaaniset klassikot: Tartex Organic Vegetarian Paté

Vegaanisten levitteiden ehdottomaan aateliin kuuluvaa Tartex Organic -vegepateeta on valmistettu jo yli 70 vuoden ajan.

Törmäsin Tartexin tuoteperheeseen itse ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla, äitini tuotua sukulaisreissultaan Saksasta tuubin tätä jämäkkää mainion makuista levitettä. Ravintohiivan ja auringokukkaöljyn suolaisessa yhdistelmässä oli jotain aivan uudenlaista. Terriinien lajiin kaiketi lukeutuva Tartex on ruokaisa kylmänä syötävä kasvistahna, joka omasta mielestäni on parhaimmillaan tuoreen hiukan lämmitetyn tai paahdetun leivän päällä. Heti ei tule mieleen vastaavia vegaanisia tuotteita tai brändejä, paitsi ehkä peribrittiläinen Marmite, joilla olisi näin vankka historia teollistuneessa maailmassa.

Sveitsiläinen kemisti Claude Blancpain (toim. huom. Blanc=valkoinen, pain=leipä) tutki 1940-luvun alussa hiivan käyttöä elintarvikepulan runteleman elintarviketeollisuuden käyttöön. Terveysvaikutuksien ohella hiiva ilmeni varsin maistuvaksi ja helposti kasvatettavaksi sieneksi ja 1942 Blancpain trademarkkasi hiivapohjaisen levitteensä, jonka tarkoitus oli korvata kortilla ollutta lihaa terriinien tuotannossa. Pian Blancpain ymmärsi kehittelemänsä tuotteen mahdollisuudet ja ensimmäinen levitettä valmistanut yritys Le Parfait perustettiin. Edellä mainittu Le Parfait keskittyi myöhemmin lihapohjaisiin tuotteisiin ja sisaryhtiö Dyna hiivapohjaisiin.

Ajat helpottavat

Vuonna 1946 sodan päätyttyä Blancpain loi markkinoille uuden tuotemerkin – Tartex oli syntynyt. Tartines Excuises eli lyhennettynä Tartex, oli eksklusiivinen tuote ja lihapohjaisteen pateiden tapaan herkuttelijoiden suosiossa. Sodan jälkeen jällenrakennetussa Saksassa tuotteen menekki oli hyvä ja tuota pikaa Blancpain siirsikin tuotannon Saksan puolelle Freiburgiin, jossa Tartexia valmistetaan edelleen.

1960-luvulla yhtiö keskittyi vientiin ja tuotekehitykseen ja markkinoille tuli monta uutta Tartex-tuotetta. Ravintohiiva jatkoi lippulaivatuotteiden eri versioissa, mutta mukaan tuli myös muunlaisia seoksia, kuten sieni- ,tomaatti- ja pinaattipohjaiset tahnat. Vuonna 2001 Tartex tuli osaksi monikansallisen Wessanen-Ecotonen luomuruokaportfoliota. Ecotonen muita tunnettuja brändejä ovat mm. teestään tuttu Clipper ja Britannian ykkös luomupähkinämerkki Whole Earth. Yleisin Tartex-tuote Suomessa on Tartex Herbs Kräuter yrttitahna.

Tartex kasvitahnoja

Tartex nyt

Vuonna 2023 Tartex Original Paté:n eri variaatioita löytyy Suomessa niin K– kuin S-ryhmänkin valikoimista. Perinteisen terriinitahnan ohella Tartex valmistaa edellämainittuja tomaatti- ja pinaattilevitteitä ja myös uutta Tartex Soo Creamy -sarjaa, jonka pohjana ovat mm. avocado- ja mangopyreet. Tuubissa myytävä klassikko on saanut rinnalleen niin ikään sisartuotteita, kuten Herbs & Garlic-, Mushroom- ja Herbs-versiot.

Jos et ole vielä Tartexiin tutustunut, Vegelä suosittelee vahvasti. Jääkaapissa säilytetty tahna jähmettyy avaamisen jälkeen melkoisesti, joten jonkinlaisen tuubipuristimen käyttöä voi suositella. Taannoin punaisia Tartexin tuubipuristimia sai napattua mukaansa laatikosta kaupan hyllyltä, mutta en ole niitä enää viimevuosina nähnyt.

Teksti: Mikko Hentunen

Kuvat: Tartex

Mikko Hentunen

Vegelän admin