Henkilökuvassa Jari Toppinen
Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä ansaittua huomiota keräävä oululainen on kulttuurin moniottelija.
43-vuotias musiikin harrastaja, meemitaiteilija, isä ja vegaanikokkailija Jari Toppinen on hiukan hämmentynyt vegaaniannostensa saamasta suosiosta.
”Oon silleen vähän liiankin aktiivinen spämmääjä Vegaaniset Kasvisruuat -ryhmässä Facebookissa”, naurahtaa Toppinen. ”Keksin ja kokeilen reseptejä päivittäin ku pitäähän ihmisen syyä ja kun se on kerran pakko niin mielellään jotain jännää sitte. Ja sitte raportoin kokeiluista muille vegaanisesta ruoanlaitosta kiinnostuneille. Välillä osuu ja välillä ei. Niinku elämässä yleensäkki”, kertoo Toppinen.
Hudeista voi tuskin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä puhua. Yli 55 000 seuraajan ryhmässä sana on vapaa ja annokset herkullisen näköisiä. Perinteisiin ruokaryhmiin verrattuna vegaaniryhmien kuvissa ei aina keskitytä annosten näyttävyyteen, vaan tietynlainen kotikutoisuus kuuluu asiaan. Monia vegaaneja voi verrata vaikkapa punkkareihin, jotka valmistivat ja koristelivat vaatteensa itse välittämättä aikansa pintamuodista. Samankaltainen atteellisuus näkyy myös asenteessa – vegaanit kokevat monesti vahvaa me-henkeä koska valtavirran lihansyöjien ja ilmanpilaajien maailma tuntuu väärältä ja vieraalta.
”Oon ollu vegaani reilun kuus vuotta. Sitä ennen olin melko kova jauhen lihan syöjä. Vegaanius oli kuitenki ajatuksena kuplinu vähän pidemmän aikaa ja muistan sillosen työkaverin kanssa käydyt keskustelut, jotka pääty aina siihen samaan jankkaukseen, että miten vegaanit AINA kertoo olevansa vegaaneita”, huokaa Toppinen.
Lapsen saaminen muuttaa koko maailman
”Mulla on tuo 6 vuotias poika, joka on mun paras kaveri, pelastusrengas, majakka ja paikoin kasvattaja ja opettaja, joka sitten pääsee mun luona aika ookoosti tuomaroimaan isin räpöstyksiä keittiössä. Ehkä paras ja hieman hämmentäväkin kommentti tässä vuosien aikana tuli makaroonilaatikosta; ”on hyvää vaikka maistuu ihan kypärältä”. Pitäs varmaan tarkastaa mitä poika syö äidin luona ja päiväkodissa”, naurahtaa Toppinen.
Asenteet muuttuvat
Innostus vegekokkailuun lähti pakosta. Toppinen oli perheensä ainoa vegaani ja jostakin oli aloitettava. Ainoa tuttu vegaaninen ruoka-aine oli soijarouhe, jonka pohjalta hän alkoi kehittelemään kotikeittiössään annoksia. Pian kauppojen vegetarjonta tuli tutummaksi ja tarjonnan kasvu innoitti entisestään testailemaan uutta.
”Pidin aluksi hauskana läppänä, että kuinkakohan kauan menee siinä, että työkaveri saa tietää mun vegaaniudesta ja kyllähän siinä toista vuotta sitten meni. Muutamassa kuukaudessa sain jo kuitenkin sen verran etäisyyttä aiempaan tapaan syödä, ettei takas ollu kyllä enää paluuta. Sen touhun näki ihan eri kulmasta, kun ei ollu naama korvia myöten sianp*rseessä. Ite reseptien osalta sitten taas netti ja varsinkin tuo Vegaaniset kasvisruuat -ryhmä tarjosi ja tarjoaa koko ajan uusia, vanhoja, lainattuja ja ehkä sinisiäkin reseptejä. Todellinen hyvänmielen ryhmä muutenki kaiken muun netin hevonp*skan ja kinastelun keskellä”, sanoo Toppinen.
Kulttuuri on elämän suola
Rakennusalan päivätyön, lapsenhoidon ja ruuanlaiton ohella kulttuuri pitää miehen kiireisenä. Myös rakkaus metallimusiikkia kohtaan näkyy ja kuuluu Toppisen elämässä. Kitaristin virka death metal -yhtye Revulsionissa, lauluharrastus ja Helsinki Deathfest -tapahtuman lavavastaavan rooli pitävät miehen kulttuurielämän virkeänä. Hän järjestää myös keikkoja kotikaupungissaan Oulussa. Toppisen kiinnostus kulttuuria ja vaikuttamista kohtaan näkyy myös hänen meemeissään, joita hän tuottaa Instagramiin nimimerkeillä @vegaaniset_huumori_kaskut ja @vesamattivoidi. Äärioikeistoa vastustava Toppinen pitää yllä myös antifasistisia tarroja esittelevää @natsitvittuun -tiliä.
Toppisen kiusaukset
Intohimoisen kotikokin tyyli tunnetaan konstailemattomuudestaan ja miehen kuvat ja kirjoitukset ovat saaneet myös joukon innokkaita seuraajia ja tykkääjiä.
”Oon varmaan aika tavallinen mies joka harrastaa musahommia ja kaikenlaista järkkäilyä. Tykkään kirjottaa ja se on varmaan tuolla alan ryhmissä jo ookoosti huomattukin”, sanoo Toppinen.
Kysyttäessä miehen omaa suosikkiruokaa, suu kääntyy virneeseen.
”Lempiruokia mulla ei oikeastaan oo, ku tykkään aikalailla kaikesta mitä teen, mutta jos nyt ihan rehellisesti vastaan niin kyllähän minä varmaan pitsaa tekisin joka päivä, mutta lopputulos ois varmaan Mr. Creosoten * kohtalo”, hekottaa Toppinen.
”Vöner, ananas, jalopeno ja herkkusieni kiitos!”
* Hahmo Monty Pythonin ”Elämän tarkoitus” -elokuvassa.
Tutustu myös Vegelän Facebook-sivuun ja käy tykkäämässä!
Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Jari Toppinen ja Sami Kettunen