Aamupala: Päivän tärkein ateria
Blogissa puhutaan tänään terveellisen aamiaisen tärkeydestä päivän hyvinvoinnille.
Moni ravitsemusasiantuntija pitää päivän ensimmäistä ateriaa ”päivän tärkeimpänä”, eikä syyttä. Se vaikuttaa hyvinvointiin, terveyteen ja ennen kaikkea aamupäivän energiatasoon. Aamupala ikään kuin käynnistää kehomme yön paaston jälkeen. Ilman aamiaista elimistö joutuu kuluttamaan kehoomme varastoitua energiaa ja tämä taas saattaa aiheuttaa väsymystä ja keskittymisvaikeuksia erityisesti päivän alkupuolella. Aamupala käynnistää myös aineenvaihdunnan, mikä auttaa polttamaan kaloreita tehokkaammin päivän aikana. Useat tutkimukset osoittavat, että aamupalan syöminen parantaa kognitiivisia toimintoja kuten keskittymistä ja muistia. Tämä on erityisen tärkeää opiskelijoille ja työntekijöille, jotka tarvitsevat henkistä vireyttä heti aamusta alkaen.
Aamupalan monet hyödyt
Säännöllinen aamiaisen nauttiminen saattaa auttaa myös painonhallinnassa, sillä se voi vähentää myöhemmin päivällä ilmenevää ylensyömisen tarvetta. Aamupalan merkityksestä on toisaalta esitetty useita väitteitä, joissa sen on pahimmillaan väitetty jopa lisäävän painon kanssa kamppailevien haasteita. Tätä ei ole kuitenkaan voitu näyttää varmasti toteen, sillä tutkimusjaksot ovat olleet suhteellisen lyhyitä, ja niiden aikana tarjotut aamiaiset ovat sisältäneet paljon hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita kuten pekonia, leipää, muroja ja hilloa. Vegaanisen ruokavalion aamupalojen vaikutuksia mittaavia tutkimuksia on vaikea löytää, mutta yleisesti kasvipohjaisella ruokavaliolla on monia positiivisia terveysvaikutuksia.
Kaikille ei aamupala maistu
Tämä on faktaa ja kaikki me tunnemme ihmisiä, joiden ei yksinkertaisesti tee mieli syödä heti heräämisen jälkeen. Päivän ensimmäistä ateriaa ei kannata kuitenkaan venyttää kovin pitkälle heräämisestä ihan jo elämän arvaamattomuuden takia. Ruuhkaan jumittuminen tai julkisen liikenteen epävarmuus on parempi kokea syöneenä kuin nälkäisenä. Hyvä vaihtoehto on ottaa työmatkalle mukaan varuiksi pieni eväs, kuten hedelmä. Pelkkä kahvi ei riitä, vaikka sen seassa olisikin tuhdisti kauramaitoa.
Hyvä aamupala on monipuolinen ja se sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten proteiinia, hiilihydraatteja, terveellisiä rasvoja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja vitamiineja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aamupalan pitäisi koostua monesta eri ainesosasta tai että sen pitäisi olla erityisen runsas. Tomaatti-kurkkuvoikkari tai tofukokkeli leivänpalan päällä huuhdottuna alas vaikkapa vedellä tai vähäsokerisella tuoremehulla riittää. Ja aina voi vaihdella aamupalansa koostumusta ja nauttia vaikkapa viikonloppuaamuna runsaamman aamiaisen ”pidemmällä kaavalla.”
Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllisesti aamupalaa syövät ihmiset päätyvät todennäköisemmin terveellisempiin ruokailutottumuksiin ja heillä on pienempi riski sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä johtuu osittain siitä, että aamupala auttaa säätelemään verensokerin tasoja ja vähentämään huonoa kolesterolia. Säännöllinen aamupala voi auttaa vähentämään myös kakkostyypin diabeteksen riskiä, sillä se auttaa pitämään verensokerin tasaisempana.
Aamupalan merkitystä ei tulisi aliarvioida. Se ei ainoastaan anna päivälle hyvää alkua, vaan myös tukee pitkäaikaista terveyttä ja hyvinvointia. Oli kyseessä sitten kiireinen työaamu tai rauhallinen viikonloppu, aamupalan syöminen kannattaa.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen
Grafiikka: Mikko Hentunen / Canva