Agar agar -juusto hurmasi vegeryhmät
Esittelyssä merilevästä valmistettu hyytelöimisaine.
Eräistä Rhodophyceae -punalevistä valmistettu stabilointi- ja hyytelöimisaine Agar (E406 -lisäaine) on kuunvaihteen vegaaninen hittituote. Sen avulla valmistetut kotijuustot ovat saavuttaneet suurta suosiota sosiaalisen median vegeruokaryhmissä. Vegaaniset kasvisruuat -ryhmän jäsen Jenni Hildén keksi kokeilla agaria kaupan makukermojen kanssa.
Mistä sait idean juustoon?
”Kunhan kehittelin ideaa päässäni. Lasten allergiat ovat opettaneet kikkailemaan ja kehittelemään kaikenlaista tässä vuosien saatossa. Tuo juustonmakuinen kaurakerma maistuu niin juustolta, että ajattelin testata sitä. Kaupan vegejuustoja ei meillä ostella suolan määrän ja kookosrasvan takia”, kertoo Hildén.
Oliko agar sinulle tuttu ennestään?
”Joo on. Välillä olen kyllä epäonnistunut sen kanssa ja saanut aikaan klönttistä mössöä. Pulveri on mielestäni parempi kuin hiutaleet”, sanoo Hildén
Haluatko paljastaa reseptisi?
”Noh parhain on mielestäni tämä; juustonmakuista kaurakermaa, jotain tärkkelystä, pulveriksi hienonnettua soijalesitiiniä, mustapippuria ja agaria. Ainekset heitän mittailematta ’näppituntumalla’. Vispaa sekaisin ja kiehauta. Sitten kaadetaan astiaan jäähtymään. Yksikertaisimmillaan ohje on 2,5 dl juustokaurakermaa ja 3 rkl agar agaria”, kertoo Hildén.
Mikä on oma suosikkisi vegaaniruuista?
”Maustamaton luomutofu sellasenaan”, sanoo Hildén.
Terveisesi Vegelän lukijoille?
”The future is vegan.”
Jotkut kehoittavat käyttämään tarkkuutta agarin ja muun nesteen mittaamisessa, mutta tämäkin vaihtelee. Agar ei ole pelkästään ruuanlaiton ainesosa. Sen ominaisuuksia hyödynnetään myös teollisuuden tarpeisiin. Sen kosteutta imevä ominaisuus on avuksi myös vaatteiden tai huonekalujen entisöinnissä, kun haetaan vanhan materiaalin sisustan pH-arvoa. E406 ei jätä materiaaliin lainkaan nestejälkeä. Kemian teollisuudessa E406 toimii mm. bakteeriviljelyn kasvualustana.
Agar -jauhetta saa kaupoista yleisesti. Se kuuluu myös monen etnomarketin ja apteekin valikoimaan. Hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta sataseen pakkauskoosta ja brändistä riippuen.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Jenni Hilden ja Mikko hentunen