Ellan unelma

Vuosi sitten säilöimme luumuja sekä kriikunoita ja nyt maistelemme valmista herkkua.

Viime syksynä tuttavapiiristämme vinkattiin ohjeita pihan ja metsän antimien säilöntään. Taiteilija Tsygän Tehdas on tiluksillaan kasvattanut luumuja ja kriikunoita, joista valmistui Ellan Unelma -nimistä makeaa lisuketta. Säilöntäreseptit löytyvät täältä>

Testasimme Ellan Unelman tekijän suosituksesta jäätelön kanssa. Mukaan lipsahti myös pari vegaanista pullaa ja suklaakeksejä.

Valmis annos Ellan Unelmaa. Mukana pullaa ja keksejä.

Purkkia avatessa nenään osuu vahva-arominen konvehdin tuoksu. Muistatteko ne mummolan suklaarasioiden viinakarkit? Nyt ollaan asian ytimessä. Liemi on samaa paksuusastetta, kuin karkkien valuva sisus. Autenttisen kokemuksen tästä saa dippamalla sokeriseen kastikkeeseen vegaanisen vohvelikeksin.

Itse luumut ja kriikunat ovat pitäneet muotonsa hyvin ja maku on rustiikkinen, jopa antiikkinen. Voisin kuvitella jotain tämän kaltaista nautitun Rooman keisareiden aikakaudella pidoissa. Yhteensitovana voimana toimiva vahva säilönnän aikana paksuuntunut vodka, on rujon siniharmaan väristä, mutta maku on todella hyvä. Jäätelömme oli Pingviini kauravanilja, jonka miedon makumaailman kanssa Ellan Unelma on täysi kymppi. Lisämakuja toivat paistopisteen korvapuusti ja Lidlin Chocolate Chip Cookie. Mustikkakeittoa ei kaapista testipäivänä löytynyt, mutta voisin kuvitella sen sopivan liemen kanssa mainioksi syysdrinkiksi vaikkapa juhlien alkumaljaan.

Sen verran tömäkkää tavaraa Ellan Unelma on, että odottelisin jätskiannoksenkin jälkeen tunnin ennen auton rattiin lähtemistä. Jos koko purkki hujahti kerralla, kannattaa ottaa kunnon nokkaunet tai todeta vain Käärijän ja Antti Tuiskun suulla, että ”Auto jää”.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *