Gastro Helsinki -messujen vegetarjonta vähäistä
Helsingissä järjestettävä ruokamessutapahtuma veti väkeä, mutta vegaaninen tarjonta jäi vaisuksi.
Lähinnä HoReCa-alan toimijoille ja sisäänostajille suunnattu Gastro Helsinki 2024 veti hyvin väkeä ainakin avajaispäivänään keskiviikkona. Kolmipäiväinen tapahtuma esitteli paljon uutuuksia, mutta mukana oli myös paljon vanhaa tuttua. Sekasyöjille messut tarjosivat varmasti paljon, mutta vegaanille tapahtuman tarjonta oli vaisumpi. Jo pari vuotta jatkunut sushibuumikin näyttää olevan laantumaan päin. Yksi ainoa tarjoaja, muttei ainuttakaan kasvipohjaista versiota.
Tofu ja sen kaltaiset tuotteet olivat esillä parhaiten. SoFine ja Jalotofu kiinnostivat ja ensinmainitun kanssa samalla tiskillä esitelty mainio Eleplant -kasvimargariini sai aikaan jopa pientä jonoa. SoFinella ei uutuustuotteita ollut, mutta ammattikeittiöihin suunnattu Jalotofun Paahtopala Aasia oli miellyttävä yllätys. Miinuspuolena mainittakoon, että se tarjottiin tavallisen jugurtin kanssa. Erikseen pyytämällä sain muutaman nokareen tofua sellaisenaan. Piirakkapuolella lippua piti mainio Unlimited Foods.
Virolaisilla tuottajilla oli tapahtumassa oma osastonsa. Tallinnalainen Thormi vastasi messujen ainoista vegemakkaroista ja vegaanisista pastatuotteista. Yhtiö on laajentanut portfoliotaan myös levitteiden puolelle ja löytyypä valikoimasta vegaaninen mustamakkarakin. Makupuolen ja koostumuksen Thormi hallitsee suvereenisti ja yllättäen osa tuotteista on myös vitaminoitu. Rautaa ja B12-vitamiinia soisi lisättävän monen muunkin yhtiön tuotteisiin. Toivottavasti näemme Thormin tuotteita pian myös Suomen kaupoissa. Tukkuliike Suppilog on tuotteita jo ottanut listoilleen. PolvenFoods tekee perusmajoneeseja ja kastikkeita, mutta joukosta löytyi myös mainio vegemajoneesi. Makeankirpakka kvitteniherkku Ökoloogiline ebaküdooniamaius kannattaa ottaa koriin seuraavalla Tallinnanreissulla, ellei tuote ole sitä ennen saapunut Suomen kauppoihin. Tuotetta valmistava Vinkymon tekee myös maukkaita limppareita, ekopohjalta totta kai.
Etnomarketeista tuttu Gohar tuo Suomeen intialaisia riisejä. Vaikkei riisin ostaminen nykyään enää varsinainen ekoteko olekaan, sen suosio tulee todennäköisesti jatkumaan pitkään. Goharin Royal-, Creamy- ja Steamed-riisejä voin suositella kaikille itämaisten ruokien ystäville. Hauskana yksityiskohtana riisit myydään kilon kantokahvallisissa pusseissa. Tyttäreni tuunasi itselleen käsilaukun Goharin riisipussista!
Kotimaisista pientuottajista parhaiten jäivät mieleen aidosti maistuvia omenatuotteita valmistava Pohjolan Hedelmä ja Lapin Tervolassa toimiva Korpihilla, jonka holittomat kuohuviinit ja maistuvat marmeladit ansaitsisivat paljon enemmän huomiota.
Gastro Helsinki -tapahtuman vegetarjonnan suurimmaksi yllättäjäksi nousivat Bus Gelaton artesaanigelatojätskit. Yhtiön 20 vegaanisen maun joukosta on varaa valita. Jätskit valmistetaan made to order -periaatteella Helsingissä. Vahva suositus.
Gastro Helsinki -tapahtuma jatkuu tänään perjantaina klo 17 saakka!
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen