Henkilökuvassa suosittu Instagram-bloggaaja Indiejoonas
Indiejoonas haluaa tehdä vegaanista ruokaa tunnetuksi myös sekasyöjien keskuudessa.
Indejoonas -nimimerkillä operoiva IG-bloggaaja Joonas Samuel on ollut pitkään yksi vegaanisen somen kiinnostavimmista hahmoista. ”Cooking is my hobby, eating is my passion! -sloganilla esittäytyvä Instagram-tili keskittyy vegaanisiin ja usein herkullisen värikkäisiin annoksiin. Omintakeisena tamperelaisena kulttuuri- ja ruokablogina vuonna 2012 aloittanut Indiejoonas on siirtynyt matkailu-, graffiti, musiikki- ja kissa-aiheista lähestulkoon täysin vegaaniruokien esittelyyn.
”Indiejoonas oli alun perinkin vain mun oma IG-profiili, eli en tarkoituksellisesti ole perustanut vegaanisen ruoan kanavaa, mutta siinä vaiheessa kun ryhdyin vegaaniksi, tekemieni julkaisujen määrä alkoi kasvaa kuin vahingossa. Vuosien varrella ruoasta on tullut tilin pääpaino. Tilin nimi on yhdistelmä mun nimestä ja mun vanhasta Indiemode-blogista. Ainakaan toistaiseksi en ole kokenut tarpeelliseksi pohtia nimen vaihtoa sopimaan paremmin postausten aiheeseen”, hän kertoo.
Arviot
Indiejoonas -blogin postauksissa ruokia arvioidaan hellällä kädellä, moneen kanssabloggaajaan verrattuna. Voiko annoksesta tai eineestä sanoa, että se on vaikkapa huono?
”En tosiaan pisteytä yleensä ruokia, tosin satunnaisesti olen joihinkin postauksiin lisännyt plussia ja miinuksia. Yleensä haluan jättää arvioinnin blogin seuraajan ja ruoan maistajan vastuulle. Pääsyy postata aktiivisesti ruoka-annoksia on tehdä vegaanista ruokaa tunnetuksi myös sekaanien keskuudessa. Osittain tästäkin syystä postaan, saati arvostelen, hyvin harvoin annoksia tai ruokia joihin olen pettynyt. Kyllä ruoasta saa sanoa jos se on huonoa, mutta se ei ole oman tilini tarkoitus”, hän täsmentää.
Varsinkin blogin alkuaikojen kuvat ja tekstit olivat usein kantaa ottavia. Moderni- ja nykytaide, graffitit, antifasismi, tasa-arvo ja eläinoikeudet tuntuivat olevan julkaisijan sydäntä lähellä.
”Eläimet ja niiden hyvinvointi ovat olleet pitkän aikaa itselle tärkeitä. Esimerkiksi turkistarhausta olen vastustanut teini-iästä saakka, mutta asioiden tarkempi pohdinta tuli mukaan vasta hiukan ennen 40. ikävuottani. Tämä johti siihen, että minusta tuli vegaani. Jälkiviisaasti voin sanoa, että oma toimintani ennen vegaaniksi ryhtymistä surettaa, ja siinä mielessä voi kuulostaa hieman hurskastelulta sanoa, että olen vegaani ensisijaisesti eläinten vuoksi, mutta olen antanut aiemman elämäni kuitenkin itselleni anteeksi. Ennen vegaaniksi ryhtymistä olin hyvin pitkään kasvispainotteinen sekasyöjä, joten kasvisruoka oli kuitenkin tuttua. Vuoden 2016 ”vegebuumi” ja kaikki markkinoille tulleet uudet elintarvikkeet olivat isossa roolissa siinä, että painottumiseni kasvistuotteisiin kasvoi entisestään. Olen usein tuonut ilmi esimerkiksi sen, että Vönerin tulo markkinoille sai minut lopettamaan lihansyönnin kokonaan, vaikka siitä olikin vielä hetken matka täysiveriseksi vegaaniksi”, Joonas Samuel kertoo.
2024
Vegaaninen maailma on muuttunut viime vuosina varsinkin kaupallisella puolella. Pelkästään kuluvan vuoden Vegemessuilla lanseerattiin yli 60 vegaanituotetta. HoReCa-alan muutos on ollut hitaampi.
”Etenkin kauppoihin on tullut hurjasti lisää vegaanisia elintarvikkeita mikä on hieno juttu. Toisaalta monia suosikkituotteita on myös poistunut, mikä kertoo mielestäni alaa haittavasta liiasta kilpailusta ja toisaalta ehkä edelleen liian pienistä myyntiluvuista. Monien uusien tuotteiden kohdalla on vaikea sanoa miten tuottaminen ja myyminen takavuosien mittakaavassa olisi kannattavaa. Edelleen innostun kun markkinoille tulee uutuuksia, mutta tällä hetkellä minusta tuntuu että elämme jonkinlaista suvantovaihetta, jossa uusia kiinnostavia asioita tapahtuu vähemmän ja tunnelma on odottava. Yleisesti ottaen kaupoista löytyy aivan mahtava valikoima vegaanille sopivia elintarvikkeita. Kasvimaidot ovat myös kasvattaneet suosiotaan ja ainakin meillä töissä usea sekasyöjä valitsee kauramaidon kahviinsa lehmänmaitoa mieluummin”, hän ynnää.
Kysyttäessä omaa suosikkiannosta tai lempieinestä, hän empii hiukan.
”Tähän on mahdotonta nimetä mitään yksittäistä ruokalajia tai annosta, mutta parhaat ruoat kautta aikojen olen syönyt täällä Tampereella Muusan ja Marangan vegaanibrunsseilla. Seitanruuista pidän ylitse kaiken”, Joonas Samuel summaa.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuva: Indiejoonas