Hirvelän Kaurakaakao lämmittää talvella mukavasti

Kaurapohjaiset vegetuotteet ovat olleet kovassa nosteessa jo muutaman vuoden. Yksi alan pioneereista Suomessa on uuden Kaurakaakao -juoman kehittänyt Hirvelän kaurapaahtimo.

Syksyn 2023 Kespro-messuilla esitelty Hirvelän kaurapaahtimo Oy:n uutuustuote Kaurakaakao on Suomen markkinoiden ensimmäinen perinteisen kaakaojauheen tapaan käytettävä kaurajuomajauhe. Kaksi teelusikallista (15 g) kaurakaakaota sisältää kuitua noin 2,5 g, joka on lähes kymmenesosa aikuisen kuidunsaantisuosituksesta. Hirvelän Kaurakaakao sisältää myös vähemmän sokeria kuin monet perinteiset kaakaojuomajauheet.

Tavoitimme haastatteluun Hirvelän yrittäjän Olli Särkkälän loppuvuoden kiireiden keskeltä.

Kaurakaakaopakkaus

Kuka olet ja mikä on vastuualueesi yhtiössä?

”Olen Olli Särkkälä, Hirvelän uusi yrittäjä ja myyntipäällikkö. Vastuualueina minulla on tässä vaiheessa vähän kaikkea, tuotanto ja -myyntityöt ovat pitäneet kiireisimpinä. Ja tässä järjestyksessä vielä hetken, ennen kuin tehdas alkaa toimimaan kunnolla”, kertoo Särkkälä.

Mistä idea kaurapohjaiseen kaakaoon tuli ja oliko tuotteella esikuvia?

”Idea kaurakaakaoon syntyi yhtenä iltana, kun maistelin paahdettu kauraa ja tunnistin siinä hyvin tutun maun – kaakaon. Paahdettua ja jauhettua kaakaopapuahan kaakaokin on. Siitä syntyi ajatus alkaa kehittää kotimaisempaa vaihtoehtoa kaakaolle. Pystyimme tekemään herkullista juomaa poistamalla kolmasosan normaalin kaakaojauheen sokerista ja korvaamalla sen kotimaisella kauralla – ja kaiken kruunaa se, että käytämme meillä kehitettyä Kaurakuitunen -kuitulisää mukana reseptissä, jolla saamme kaakaolle huikean 17 % kuitupitoisuuden. Kaurakuitusen kuitupitoisuus on 69 %, eli nyt puhutaan jo terveysherkusta”, innostuu Särkkälä.

Hirvelän Kaurakaakao on myös ensimmäinen suomalainen kaakaojuomajauhe, joka täyttää ”Ruokaa omasta maasta”-merkin kotimaisuusasteen.

”Käytämme vain kotimaista kauraa sekä vastuullisesti tuotettua Rainforest Alliance:n sertifioimaa kaakaojauhetta. Kaakaojauheen määrä lopputuotteessa on 16 %”, kertoo Särkkälä.

Olli Särkkälä
Olli Särkkälä

Valmistusprosessi

Hirvelän Kaurakaakaon keskeisin raaka-aine on kotimainen kaura. Siitä valmistetaan lähes vuorokauden kestävän valmistusprosessin aikana, keittämällä ja paahtamalla kauranjyviä, jotka tämän jälkeen jauhetaan eri karkeusasteisiksi jauhoiksi. Hirvelän kaurapaahtimolla on pitkät perinteet, sillä se on paahtanut kauraa jo vuodesta 1966. Kaakaomaisen makuiseksi paahdettu kaurajauho ja Kaurakuitunen ovat tuotteen valmistuksen peruspilarit. Mukaan lisätään ripaus kotimaista sokeria ja vastuullisesti tuotettua kaakaojauhetta sekä luontaista aromia.

Onko Hirvelältä tulossa uusia vegaanisia tuotteita markkinoille?

”Vuonna 2005 lanseerattu Kaurakuitunen oli hetken aikaa toimituskatkoksen vuoksi poissa kauppojen hyllyiltä, mutta tekee nyt paluun omassa pakkauksessaan. Jos alan klassikoista puhutaan, on pakko mainita yhtiömme kestosuosikki Uunitalkkuna. Se valmistetaan meillä yhä samalla tavalla kuin yli 50 vuotta aikaisemmin. Ensin kauranjyvät höyrytetään. Sen jälkeen alkaa uunissa pitkä paahtoaika, jossa kauranjyvät kypsyvät valmiiksi. Lopuksi ne jauhetaan. Tämä paahdettu kaura on valmis nautittavasti sellaisenaan ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi jogurttituotteiden kanssa, puuroissa tai leivonnassa. Uunitalkkuna on ollut myynnissä samalla reseptillä tehtynä jo yli 50 vuotta ja vegaanisena tietenkin”, muistuttaa Särkkälä.

Kaurakaakao ainesosat: Sokeri, kaura, vähärasvainen kaakao 16 %, lesitiini, suola ja luontainen aromi.

Uutuustuotteet -kategoriaan pääset tästä>>

Mikko Hentunen

Vegelän admin