HSY: Vältä jouluna tursuava roska-astia ja tukkeutunut viemäri
Joulunajan jätteiden lajittelu, ruokahävikin ja kulutuksen hillitseminen sekä viemärietiketin noudattaminen takaavat onnistuneen juhlan ja hyvän joulumielen, kertoo HSY tiedotteessaan.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kannustaa jätteiden lajitteluun, kulutuksen hillitsemiseen ja viemärietiketin noudattamiseen vuoden jokaisena päivänä, niin myös joulun aikaan. Joulun perinteisiin kuuluu usein koristeita, pakkauksia ja tarvikkeita, joiden lajittelu voi mietityttää. Laatikkoruokien alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret ja muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen. Risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat, lajitellaan sekajäteastiaan. Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat taas kuuluvat sähkölaitekeräykseen, eivät koskaan sekajätteeseen. Muistathan teipata käytettyjen akkujen ja paristojen navat ennen keräyspisteeseen toimittamista.
”Lahjapaperit ja -nauhat lajitellaan sekajätteeseen. Ne eivät ole pakkauksia, ja ne sisältävät paljon pinnoitemateriaaleja, painovärejä, tarroja ja teippejä, joten ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Myös sellofaani on sekajätettä, HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo.
Uutena ostetun lahjapaperin sijaan paketointiin voi hyödyntää vaikkapa vanhoja sanomalehtiä, kauniita kangaskasseja ja keittiöpyyhkeitä tai askartelusta ylijäänyttä silkkipaperia. Jouluna syntyy myös paljon pakkausjätettä, joten pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää kunnolla. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita onkin hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken esimerkiksi varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä.
Lahjan ei myöskään tarvitse olla uutena ostettua tai edes tavaraa. HSY:n Anna jotain muuta -sivustolta löytyy lähes 200 erilaista aineetonta lahjaideaa. Antamalla joululahjaksi aineettomia lahjoja voi vähentää jätettä, hutiostoksia ja ruuhkaisilla kaupoilla käymistä. Tekemällä lahjoja itse tai antamalla lahjaksi omaa aikaansa voi myös säästää lahjakuluissa.
Herkkupöytä ilman hävikkiä
Monien jouluun kuuluu herkkuja notkuva joulupöytä, mutta ruokaa voi olla myös liikaa. Ruokahävikin voi minimoida hankkimalla jouluruokaa kohtuudella. Jos ruokaa jää yli, sen voi hyödyntää esimerkiksi välipäivinä uusina aterioina. Mahdollinen ruokajäte lajitellaan biojätteeseen.
Ruoat tai rasvat eivät kuulu viemäriin. Viemäriin joutuessaan ne tukkivat putkia ja ruokkivat verkostossa elävää rottapopulaatiota.
”Rasvan voi hyydyttää ja laittaa biojätteeseen tai kompostiin. Nestemäisen rasvan ja öljyn voi kaataa suljettavaan purkkiin ja laittaa purkin sekajätteeseen tai viedä erilliseen rasvakeräykseen”, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.
HSY tuottaa biojätteeseen laitetusta rasvasta ja muusta ruokajätteestä biokaasua ja multaa käsittelylaitoksellaan Espoon Ämmässuolla. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä tehdään sähköä ja lämpöä. Kompostimullassa saadaan lisäksi tärkeät ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun.
Lähde ja kuva: HSY