Kirja-arvio: Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin: Johdatus karnismiin
Vegelän arviossa Melanie Joyn merkkiteoksen uusin suomenkielinen painos.
Karnismi -termin esitellyt sosiaalipsykologi ja kirjailija Melanie Joy julkaisi kirjansa Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin: Johdatus karnismiin alkuperäisteoksen jo 10 vuotta sitten. Kirjan tuorein painos sisältää tekijän itse viime kesänä lisäämiä päivityksiä tekstiin. Suomenkielinen kirja on uusin ja ajantasaisin versio teoksesta. Laajalla skaalalla julkaisevan Oppian -kustantamon kirja on mukavan kokoinen ja isotekstinen paperback, jota on miellyttävä lukea. Maria Lindströmin oiva suomennos on juuri niin selkeä kuin paljon (sosiaali)psykologian termejä ja eurooppalaisille tuntemattomampia yhdysvaltalaisten poliittisten järjestöjen ja tutkimuslaitosten nimiä vilisevä kirja voi olla.
Teoksen keskiössä on karnismin käsite, jonka kirjailija on itse esitellyt menestyksekkäästi maailmalle. Nimetön ja kasvoton karnismi esitetään Matrix -elokuvan matriisin kaltaisena kaikkialla läsnä olevana psykologiset silmälaput ihmisten silmille langettavana voimana, jota valtava markkinointi- ja mediakoneisto ylläpitää. Se luo meille mielikuvia ja oikeuttaa muille aiheutettavan kärsimyksen. Joy laskee karnismin samaan kastiin kaikkien tunnettujen suurten väkivaltakoneistojen kanssa, kuten natsisaksa. Yhden kuolema on aina hirveä asia, mutta sadan tuhannen tai miljoonan kuoleman voi mielessään sivuuttaa surutta omien psyykkisten turvamekanismiemme avulla.
Karnismi käytännössä
Ihmisen käyttäytymismallien esittelyiden välissä käydään läpi karmivia omakohtaisia tarinoita eläinten kohtelusta. Itselleni nämä kirjan osat olivat pahinta luettavaa ja välillä oma oloni oli todella ahdistunut lukiessani tekstiä. Kirjassa haastatellaan paljon juuri teurastajia ja lihanleikkaajia, joiden ajatuksia oli paikoin vaikea edes lukea, saati sitten käsitellä. Ne ovat kuitenkin pienessä osassa kirjaa ja sitaatit ovat yleensä tummalla pohjalla. Teos ei ole millään muotoa provosoiva, se lähinnä kertoo miten asiat ovat.
Omat lukunsa saavat myös karnismia tukeva media, lihansyönnin kokonaisvaikutukset ilmastoon ja eläinteollisuudessa työskentelevien olot, vammat ja muut traumat. Työhön kouluttamattomat siirtolaiset tekevät Yhdysvaltain valtavissa eläinlaitoksissa likaista ja vaarallista työtä, jonka lopputulemana heidän oma terveytensä ja samalla myös kansanterveys on rapakunnossa. Silti tätä kaikille haitallista taloutta tuetaan valtavilla summilla vuosittain.
Miksi rakastamme koiria, syömme sikoja ja pukeudumme lehmiin: Johdatus karnismiin on kuin oikeudenkäynti, jonka valamiehistön ainoana vegaanijäsenenä lukija kuulee todistuksia ja statistiikkaa maailman hulluudesta ja raakuudesta, tietäen kuitenkin, että hänen äänensä ei tule pääsemään tuomiota langetettaessa esiin ja syytetty pääsee jälleen kerran vapaaksi.
Kuinka sitten saada karnisti lukemaan tämä kirja? Tekstin loppupuolella Joy siirtyy jo konkretiaan. Todistaminen on avain asiantilan muutokseen. Elä oma elämäsi ihmisiksi ja ole se esimerkkivegaani. Pidä ääntä ja kerro mitä mieltä asiasta olet. Se on ainoa tapa saada suurten massojen päät kääntymään kohti maailmaa ilman lihateollisuutta.
Joy saapuu lokakuussa Suomeen ja esiintyy Helsingin Kirjamessuilla eläinoikeusjärjestö Animalian vieraana. Joyta haastattelee perjantaina 25.10. kello 13.30 Kruununhaka-lavalla Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs. Joy on samana päivänä myös median tavattavissa erillisessä lehdistötilaisuudessa kello 14.30 alkaen Messukeskuksen salissa 204.
Osta kirja:
Teksti: Mikko Hentunen