Sienikastike syksyn sadosta

Kermainen suppilovahverokastike Vegelän tapaan.

Sienikausi vilahti nopeasti lämpimässä syyssäässä. Nyt kelien kylmettyä voi metsästä löytää vielä suppilovahveroita ja muitakin loppusyksyn sieniä. Valmistimme Vegelän koekeittiössä herkullisen suppiskastikkeen, joka tarjottiin spagetti-pastan kera.

Jos sienestys ei puuhana kiinnosta tai ole mahdollista, löytyy monien kauppojen valikoimasta kauden sieniä tuoreena. Reseptiin käyvät lähes kaikki ruokasienet herkkusieniä myöten. Vain kastikkeen nimi muuttuu sienen mukaan.

Suppilovahverokastike ainesosat:

2 kourallista sieniä

1 sipuli

2 dl kasvikermaa (esim. Pirkka Kaura)

1/4 liemikuutio

1 pienehkö valkosipulin kynsi

Mustapippuria

Suolaa

Pastaa

Valmistus:

Leikkaa sienten multainen juuriosa pois ja putsaa sienet sudilla tarkkaan. Halkaise lakki tarvittaessa, jotta saat kaiken mullan pois. Kuori ja pilko sipuli haluamaasi palakokoon.

Kuullota sieniä ja sipulia pannulla hiljaisella lämmöllä tilkassa ruokaöljyä tai muuta rasvaa, kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja sienten koko on pienentynyt noin puoleen. Rouhi päälle mustapippuria ja lisää joukkoon kuorittu ja pieneksi hienonnettu valkosipuli sekä hiukan suolaa. Sekoittele ja anna paistua hetki miedolla lämmöllä. Lisää öljyä tarvittaessa ja varo, ettei valkosipuli pala.

Kaada sekaan vegaaninen kerma ja liemikuution pala. Keittele seos kasaan haluttuun paksuuteen ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita. Suppilovahveron maku on itsessään todella hyvä, eli liikaa maustamista suosittelen vältettävän. Tarjoa kastike vaikkapa pastan tai keitetyn perunan sekä tuoreen vaalean leivän kanssa.

Jos haluat välttää liikaa rasvaa, voit korvata puolet kermasta vedellä ja suurustaa kastikkeen tilkalla kylmää vettä ja vehnäjauhoa. Kaada lasiin loraus kylmää vettä ja teelusikallinen vehnäjauhoa. Sekoita ja kaada seos kerman sekaan. Kiehauttamalla suppilovahverokastike alkaa paksuuntua.

Kastikkeen valmistuksen lähestyessä loppua, keitä spagettia kahdelle, valuta ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Teksti ja kuva: Mikko Hentunen

Admin

Vegelän admin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *