Tallinnassa päivä 10 € / päivä
Vegeraiders suuntasi keväiseen Tallinnaan ja selvitti, miten kaupungissa pärjää kengännauhabudjetilla. Mukana myös reseptit.
Tallinnan ja Viron yleensä hintataso on nousussa ja välillä ihmetteleekin, että miten paikallisella työläisellä on varaa elää kaupungin hulinassa, kun turistillakin päätä huimaa. Testasimme elää yhden päivän minimibudjetilla keittiöllisessä hotellihuoneessa. Käytettävissä ainoastaan vettä, espressokone, kapseleita, teepusseja ja pienet keittiöpuitteet sisältäen vedenkeittimen, teflonpannun, hellan ja jääkaapin. Ruokaa pitäisi saada kahdelle hengelle. Tällä kertaa kävimme vain myymälöissä. Torihaukkana hinnat saattaisivat pudota vielä, mutta jätimme ulkomyyntipaikat tällä kertaa väliin. Vinkit ovat siirrettävissä myös muihin matkakohteisiin.
Ostokset 10 € / päivä
Klo 10 aurinko paistaa jo verhojen välistä ja aamutoimien jälkeen suunnistan lähiseudulle ruokaostoksille budjettinani kymmenen euroa. Ostoksilla pitäisi pärjätä koko päivä ilman ongelmia, jos rahansa sijoittaa oikein. Tein matkalla mielessäni pienen ostoslistan kolmelle aterialle ja pienelle iltapalalle.
Ensimmäiseksi pitää löytää jotain rasvaa, jolla paistaa asioita pannulla. Litran bulkkirapsia saisi reilulla eurolla, mutten halua heittää loppupulloa roskiin päivän jälkeen. Päädyn ostamaan Prismasta 3 pussia eri makuisia vegaanisia nuudeleita (0,85 € / kpl), joiden mukana tulee pieni mausteöljypussukka. Muista lukea tuoteselosteet tarkaan, jottei mukaan tartu laktoosia tai kalajauhoa sisältäviä mausteseoksia. Halvalla öljyä (õli) saa myös toreilta, jos haluaa ostaa muutaman marinoidun oliivin. Niiden mukana pussissa tai purkissa tulee pilkkahinnalla kosolti mausteista öljyä paistamiseen ja voiteluun!
Seuraavaksi valinnan vaikeutta aiheuttaa proteiini. Vegaanihyllyjen uuden polven protskut voi jättää tällä budjetilla huoleti hyllyyn korkean hinnan vuoksi. Tofua saa Rimistä halvimmillaan 1,59 € / 180 g. Ostan 2 pakettia. Mukaan tarttuu Selveristä vielä 2 muhkeaa limutölkin kokoista perunaa (0,26 €), ison tomaatin (0,32 €) ja paikallisen siivutetun ranskanleivän (0,38 €). On muuten harvinaista löytää kaupoista irtoperunaa. Yleensä ne myydään 2 kilon pusseissa.
Juomaksi vettä, joka on Tallinnassa hyvää ja juotavaa. Mehun ystäville litran sekamehujuomaa saisi alle eurolla, mutta jätämme sen pois ostoksista. Tässä vaiheessa budjettimme huitelee noin 6,70 € vaiheilla ja ylimääräistäkin jäi. Arvon hetken valitsenko makeaa, suolaista purtavaa vaiko alkoholia. Vegaanisia patukoita ja naksuja löytyy kaupoista kiitettävästi. Desin vodkaa saa halvimmillaan reilulla 2 eurolla ja Saku-oluttakin saisi muutaman pikkupurkin.
Aamiainen
Leikkaa ranskanleivästä 2-4 siivua. Muista säästää kantapala myöhempää varten. Paista siivuja pannulla varovasti ilman rasvaa, kunnes ne saavat väriä pintaan. Varo palamista käännön jälkeen. Aseta leivät sivuun odottamaan. Viipaloi 1/2 pakettia kuivattua tofua kuivalle pannulle ja paista siihen hiukan väriä. Kun tofu alkaa rapeutua hiukan, kaada sekaan puoli pikkupussillista nuudelipakkauksen öljyä. Säästä loput myöhemmäksi. Makuöljy antaa tofuun makua ja lisää paisto-ominaisuutta. Mausta miedosti joko nuudelipussin suolamausteella tai kaiva taskunpohjalta eiliseltä Hesburger-käynniltä jäänyt maustepussukka. Sattumalta joskus pikaruokapaikoissa käydessä saattaa taskuun jäädä ketsuppiakin annospusseissa, mutta nyt tilanne oli paha. Ilman ketsuppia oli tämä päivä pärjättävä, ellei sitä sattumalta eteen tulisi. Paiston jälkeen kerää leipäviipaleisiin maut pannusta ja kasaa voikkari. Päälle tofua ja paksu siivu tomaattia.
Lounas
Päivä Tallinnassa on kävelyä täynnä ja keho vaatiikin lounaalta energiaa ja proteiinia hyvässä suhteessa. Paista paketillinen revittyä tofua kuivalla pannulla ilman mausteita. Keitä samalla 2 annosta nuudeleita syvillä lautasilla ilman mausteita. Valuta ne varovasti laittamalla toinen lautanen kanneksi ja kaada keitinvesi pois. Pannulappuina toimivat hyvin sukat, pyyhkeet tai edellämainitut turistiesitteet. Kun kypsät nuudelit ovat hiukan kuivuneet, kaada ne pannulle tofun sekaan ja paista valmiiksi. Loppuvaiheessa lisää mukaan revittyjä leipäpaloja. Mausta nuudelipussin mausteilla. Kosteutta saa lisäämällä pannulle ruokalusikallisen vettä loppuvaiheessa.
Päivällinen
Pese ja halkaise perunat pituussuunnassa ja pilko ne ”chips” -kokoisiksi paloiksi. Kumoa perunasuikaleet kahdelle syvälle lautaselle ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua hetki ja toista operaatio pari kertaa. Kun perunat ovat hiukan kypsyneet, nosta ne hotellihuoneen turistiesitteen tai paikallislehden päälle kuivumaan hetkeksi. Paista perunat sitten hiljaisella lämmöllä kypsiksi nuudeliöljyn avulla. Säästä viimeinen pussi iltapalalle (ja aamuksi). Kun perunat ovat al dente, lisää pannulle tippa öljyä ja revittyä tofua. Paista kypsäksi ja mausta nuudelipussin mausteilla. Salaatiksi tomaattia.
Iltapala
Valmista viimeinen erimakuinen nuudelikeitto ja nauti se paistamattoman kuivatun tofun kera tai pannupaahdetun leivän kanssa. Jos haluat samaan budjettiin vielä seuraavan aamupalankin, säästä pari siivua leipää ja paista loput tofut siivuina illalla valmiiksi. Koosta niistä valmiit tomaatti-tofu -voikkarit aamuksi leivän muovipussiin ja nauti aamulla.
Vinkkejä
Pidä repussa mukana murukahvia, suolaa, sokeria ja muita itselle tärkeitä tarpeita pienissä annospusseissa. Jos olet kahvinjuoja, varaa murukahvia varuiksi minigrip-pussiin matkalle. Lu/ha eli lusikka/haarukka tulee monesti tarpeeseen tien päällä ja myös muovinen ruokailu-/voiveitsi on hyvä olla mukana. Selver -myymälöiden paistopisteiltä saattaa saada vegaanisia nakkipiiloja matkaevääksi. Jos saman matkan varrella on monta supermarkettia, tutustu valikoimiin rauhassa ja tee ostoslista vasta sen jälkeen.
Teksti ja kuvat: Vegeraiders


 
							 
							