Testissä: Kanamaiset vegesuikaleet
Kanan kaltainen vegesuikale sopii moneen ruokaan. Testivertailussa Dava ja Gold & Green.
Tortillat ovat mainio ja helppo ruoka arkeen ja viikonloppuun. Niiden täytteeksi sopivat monenlaiset kasvikset kuten salaatti, paprika, kurkku sekä tomaatti eri muodoissaan. Lisukkeeksi riittää tortillalettu ja töräys salsakastiketta. Tortillan sielu on kuitenkin sen proteiinitäytteessä ja testasimmekin kaksi kilpailevaa tuotetta kanan kaltainen vegesuikale -kategoriassa.
Dava on vegehyllyillä ainakin itselle suhteellisen uusi tuttavuus, mutta pienen googlailun jälkeen selviää, että Davan takana onkin Munakunta, jonka liiketoiminta on siirretty DAVA Foods Finlandille.
Herne- ja härkäpapupohjaiset suikaleet ovat pakkauksessa kuivina lastuina, jotka turvotetaan paistovalmiiksi vedessä. Pakkauksen pohjalla on myös mausteseospussi, josta saa lastuihin makua. Lastut turpoavat noin vartissa ja pysyvät mukavan litteinä päinvastoin kuin esimerkiksi soijasuikaleet, joista tulee aikamoisia lötköjä turvottaessa. Puristin siivilässä ylimääräisen liemen pois ja paistoin suikaleita pannulla keskilämmöllä öljyssä viitisen minuuttia käännellen, kunnes pinta oli mukavan paistunut ja ruskistunut. Suikaleiden maku oli erittäin miellyttävä ja plussana yhdestä pussista sai monta erää, joten tortilloita syödään vielä huomennakin.
Gold&Green on nykyisin Valion tuotemerkki. Vegaanisella Nyhtökauralla maineeseen ponnistanut firma on kokenut monta keikausta matkalla nykyiseen tilaansa, mutta Nyhtis ja Delikaura ovat pitäneet pintansa yhtiön lippulaivatuotteina. Gold&Greenin uutta tuotantoa edustavat herne- ja kaurapohjaiset Mureat & mehevät suikaleet, joita on kehuttu somen ruokaryhmissä.
Paketin sisältä paljastui marinoitua kaurapohjaisille tuotteille tyypillistä hiukan muovailuvahamaista materiaalia, joka muistutti tekstuuriltaan hyvinkin jääkaappikylmää grillikanaa. Suikaleita sai nyhtää irti toisistaan ihan tosissaan, jotta pannulle päätyi edes jossain määrin tasakokoista suikaletta. Marinadi oli maultaan aika mitäänsanomaton, mutta se kuitenkin suolasi ja kostutti suikaleita mukavasti. Paistoin paloja pannulla öljyssä viitisen minuuttia, kunnes ne olivat mukavan ”golden”.
Yhteenveto
Kanan kaltainen vegesuikale on vaikea laji, sillä siinä ei ole erillistä sisällystä tai panerointia nugettien tapaan. Tällä kertaa voiton vei Davan No Chicken. Sen hyvin neutraali maku ja todella kiva suutuntuma saivat napsimaan irtopaloja pannulta ruokailun jälkeenkin. Paistamisessa oli kieltämättä enemmän työtä, kuin Gold&Green -suikaleissa, jotka taas näyttivät autenttisemmilta, jos haluaa ruokansa näyttävän vastaavalta liharuualta. Davan suikaleet maistuivat myös lapsille ja tarjoaisin niitä myös sekaaniruokailijalle.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen