Vegaaniset klassikot: Marianne
Karkki-ikoni Marianne on maistunut suomalaisille jo yli 70 vuoden ajan.
Marjamehuja, -viinejä ja -liköörejä jo vuodesta 1906 saakka valmistanut Chymos ( χυμός, lausutaan ’kyymos’, mehu kreikaksi, jossa sana äännetään himós) loi 1940-luvun lopulla suomalaisen makeisklassikon. Sodan aikana Chymoksen karamellimestarit Aimo Martikainen ja Antti Österman keksivät yhdistää venäläisen konvehtiperinteen ranskalaiseen makumaailmaan. Makeisen alkuperäinen nimi Lyhde tuli valumuotin kuviosta, joka on edelleen sama. Tuotantoon tuleva legenda pääsi vasta sodan loputtua 1949. Raidallinen käärepaperi ja Marianne -nimi olivat taiteilija Aimo Vuorisen idea. Votkaturistit -komedian (1976) kirjoittajanakin tunnettu Vuorinen loi Mariannen ohella myös Omar-makeisen ulkoasun ja nimen. Vuonna 1993 Chymos Oy:n makeistuotanto siirtyi toisen suuren suomalaisen, Fazerin omistukseen ja vuonna 2006 Chymos Oy:n kaikki toiminta siirtyi Cloetta Fazerin alaisuuteen, joka taas jakautui kahtia 2008. Fazer Makeiset on nykyään osa Oy Karl Fazer Ab -yhtiötä. 2019 Fazer osti kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneen suomalaisen Kaslink Foodsin, jonka käsialaa ovat mm. kaurapohjaiset Aito-tuotteet.
Mariannen raikas ja purtaessa rasahtava piparminttukuori pitää sisällään tummaa suklaista täytettä, joka on valmistettu vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Tuote on suklaatäytteestään huolimatta vegaaninen ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Tuoteperhe on kasvanut vuosien saatossa ja saatavilla onkin tuotteita toffeesta pipareihin ja heijastimiin. Myös Marianne-Dominokeksi, browniejauhomix ja Muumi-Marianne ovat vegaanisia. Alkuperäistä Marianne-karkkia valmistetaan Lappeenrannan tehtaalla yli miljoona kiloa vuosittain. Kotimaan markkinan ohella tuote on erittäin suosittu myös suomalaisena tuliaisena, jota ostetaan lentokenttien ja laivojen tax free -myymälöistä.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Fazer ja Chymos