Vegaaniset klassikot: Panda Pepe Original
Jyväskylän Vaajakoskella toimiva makeistehdas Panda (alunperin SOK:n makeistehdas) on tuottanut makeisia suomalaisiin suihin jo yli sadan vuoden ajan. Tehtaan perustamisen aikaan makeiset olivat ylellistä herkkua, jota arvostettiin suuresti kaikissa yhteiskunta- ja ikäluokissa. 1920-luvun lopulla tehdas laajensi toimintaansa uusiin tiloihin, jolloin mukaan tuli myös lakritsin valmistus. Sodan ja pula-ajan päätyttyä monen hyödykkeen säännöstely loppui ja makeisbisnes alkoi elää kukoistuskauttaan. Uusia innovaatioita tehtiin jatkuvasti ja tuotantomäärät kasvoivat kansan nuortuessa ja vaurastuessa.
Panda Pepe syntyy
Pandakarhu oli alunperin suklaarasian kuvitusta, mutta Bror Zetterborgin luoma hahmo alkoi elää omaa elämäänsä suomalaisten mielissä ja tuota pikaa se löytyikin jo kaikkien yhtiön tuotteiden rasioista. Veikeästä pandahahmosta tuli koko yhtiön tunnus 1950-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä Panda -tuotteita ja erityisesti lakritsia alettiin viedä myös ulkomaille.
Pandan klassikkolaku Pepe tuli markkinoille 1957. Se on valmistettu siirapista, vehnäjauhosta, lakritsiuutteesta ja melassista. Värinsä se saa lääkehiilestä ja lakumaisen maun takana on anisöljy. Pepe-lakussa ei ole lisättyä suolaa. Maun suolaisuus tulee raaka-aineiden luontaisesta natriumista. Pepe-laku on aina ollut vegaaninen.
Pandan lakujen kukkamainen muoto Lakukka saa aikaan pehmeän purutuntuman. Lakukka on saanut Suomalaisen työn liiton myöntämän arvostetun Design from Finland -muotoilupalkinnon. Se on ensimmäinen makeisen muotoilulle annettu DFF-arvonimi. Lakukan valmistus aloitettiin 1970-luvun alkupuolella ja se on tuttu myös monista muista Panda -klassikkomakeisista kuten Lakupaloista.
Tuoteseloste: Siirappi, vehnäjauho, glukoosi-fruktoosisiirappi, lakritsiuute, melassi, väri (lääkehiili), aromi (anisöljy).
Teksti: Mikko Hentunen
Kuva: Panda