Sulanut pizzajuusto ja sen salaisuudet
Vegaaninen pizzajuusto sulaa monesti kuivakan näköiseksi tai liisteriksi. Makin ja Nakkaran vinkillä pääset sulavampaan lopputulokseen.
Pizza on herkkua sen tietävät kaikki. Vegaaniset pizzajuustoraasteet tuppaavat vain sulamaan erilailla kuin maitopohjaiset esikuvansa. Lopputulos on monesti liisterimäinen tai toisessa ääripäässä kuiva. Näyttääkseen hyvältä vegaaninen pizzajuusto tarvitsee muutaman pienen niksin sulamisen avuksi.
Tee pizzapohja vaikkapa Nakkaran ohjeen mukaan. Valikoi täytteet itse. Muista, että myös täytteiden määrä ja kosteus (tai sen puute) vaikuttavat lopputulokseen.
Juustopäälliseen tarvitset:
Vegejuustoraastetta (esim. Oddlygood tai Kremel)
Kasvikermaa
Vegefraichea
Ravintohiivahiutaleita
Suolaa
Tilkka öljyä
Kun pizzapohja on valmiiksi kaulittu tai pyöritelty, lisää täytteet pizzan päälle. Huomioi, että esimerkiksi tomaattisiivut kostuttavat pizzaa. Vältä laittamasta liikaa täytteitä, muuten pohja saattaa vettyä tai jäädä paistumatta kunnolla.
Tee pizzarella laittamalla kuppiin pari ruokalusikallista vegefraichea. Lisää sekaan kukkurainen ruokalusikallinen ravintohiivahiutaleita, pieni tilkka öljyä ja pieni hippusellinen suolaa. Jos seos jää paakkuiseksi ohenna sitä tilkalla kasvikermaa. Voit halutsessasi lisätä joukkoon myös kuivattuja yrttejä kuten oreganoa. Sekoita hyvin.
Lisää pizzan päälle juustoraastetta kohtuudella ja levittele se tasaisesti. Lusikoi pizzarellaa päälle noin teelusikallisen paakkuina. Lorota vielä kasvikermaa ohuena norona pizzajuuston päälle. Paista kuumassa uunissa (250+) kunnes juusto alkaa kuplia ja hetken päästä sulaa. kun juuston pinta on hiukan saanut väriä, pizza on valmis. ”Nenä kyllä kertoo kun pizza on valmis”, muistuttaa Nakkara.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen