Eläinoikeusakatemia muistuttaa eläinten oikeuksista

Filosofi Elisa Aaltolan perustaman Eläinoikeusakatemian missiona on nostaa eläinoikeuskeskustelu valtavirtaan tuomalla suuren yleisön tietoisuuteen eläinaiheista tutkimusta, tiedettä ja taidetta.

Filosofi Elisa Aaltolan perustama Eläinoikeusakatemia kokoaa yhteen tunnetuimpia eläinoikeuksien puolustajia tieteen, taiteen ja viestinnän alueilta. Eläimiä kartoittava tiede kehittyy harppauksin, mutta vain pieni osa siitä tavoittaa suurta yleisöä. Esimerkiksi eläinten mieltä koskeva tutkimus, vaikkakin hämmästyttävää, ylittää harvoin mediakynnystä. Myös eläimiä koskeva poliittinen päätöksenteko sivuuttaa usein tieteen ja tutkimuksen. Eläinoikeusakatemia haluaa muuttaa tilannetta paketoimalla eläimiä koskevaa tutkimusta ymmärrettävään ja houkuttelevaan muotoon. Se tulee esittelemään myös eläinkysymystä käsittelevää taidetta.

Tavoitteena on herättää keskustelua siitä, miten ihmisten tulisi muita lajeja kohdella. Ilmastokriisin, lajikadon ja eläinteollisuuden aikakaudella tätä keskustelua tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Mukana Eläinoikeusakatemiassa on eri alojen tutkijoita ja taiteilijoita, kuten arvostettu ympäristötutkija Panu Pihkala ja kaksinkertainen Finlandia-ehdokas Laura Gustafsson. Eläinoikeusakatemian hallitukseen kuuluu myös useita viestinnän ja markkinoinnin ammattilaisia kuten mm. Vegemessujen ja Vegefirman Karry Hedberg.

Filosofi Elisa Aaltola päätti luopua akateemisesta urapolusta eläinasian vuoksi

“Tiede yksinään ei muuta maailmaa, jos sitä ei aktiivisesti tuoda ihmisten tietoisuuteen. Siksi tarvitaan enemmän tutkija-aktivisteja, jotka ovat valmiita toimimaan paremman maailman puolesta myös eläinkysymyksissä”, Eläinoikeusakatemian perustanut filosofi Aaltola toteaa. Vaikka hän edelleen jatkaa filosofina, jättää hän akateemisen urapolun taakseen. Maalla kasvaneella Aaltolalla on jo lapsesta saakka ollut voimakas kutsumus puhua eläinten puolesta. Eläimet menevätkin uran yläpuolelle.

Taustalla vaikuttaa myös muutama vuosi sitten tapahtunut vakava sairastuminen ja aivoleikkaus, joiden myötä Aaltolan prioriteetit muuttuivat rajusti. “Maatessani TYKS:ssä odottamassa leikkausta, olin varma, että tulisin kuolemaan. Päällimmäinen ajatus oli: miksi en tehnyt enempää eläinten aseman parantamiseksi?” Eläinoikeusakatemia on tuon havahtumisen seurausta.

Rohkeaa keskustelua eläimistä

Eläinoikeusakatemia antaa työkaluja järkiperäisen, eläimet huomioivan keskustelun edistämiseen. Se tulee tarjoamaan toisenlajisia eläimiä koskevaa tietoa rohkeasti ja suorapuheisesti.

“Eläinten asemasta keskusteleminen on vaikeaa, koska se pakottaa tekemään epämukavia johtopäätöksiä meidän ihmisten toiminnasta ja taloudesta. Tämä ei kuitenkaan saa olla syy jättää keskustelua käymättä ja kysymyksiä kysymättä”, sanoo Gustafsson.

Näkyvyyttä eri kanavilla

Eläinoikeusakatemia tulee näkymään yleisimmillä somekanavilla, tuottamaan tiedepodcastia ja -videoita ja järjestämään tiedetapahtumia. Lisäksi suunnitelmissa on Suomessa ajankohtaisia eläinaiheita koskevat kannanotot, tutkimus ja tutkiva journalismi. “Me haluamme tuoda eläinoikeuskeskusteluun uutta potkua, räväkkyyttä ja näkyvyyttä — tiedepohjaisesti”, Aaltola kommentoi.

Eläinoikeusakatemia tuo esille eläimiä koskevaa tutkimusta positiivisen kautta. Se tulee esittelemään esimerkiksi eläinten älykkyyttä kartoittavia tutkimuksia ja kutsuu ihmisiä hämmästelemään muita lajeja. ”Me haluamme olla ylistys eläimille!”, Aaltola korostaa.

Teksti: Eläinoikeusakatemia

Kuva: Heidi Strengell

Admin

Vegelän admin