Energiaa juomasta
Energiajuomien suosio uhmaa jo limsojen paikkaa virvoitusjuomien ykkösenä, mutta mitä ovat nämä sekä rakastetut, että pelätyt juomat ja voiko niitä nauttia puhtaalla omatunnolla?
Kaupallinen yhteistyö
Modernit energiajuomat tulivat Suomeen skeitti- ja lumilautabuumin vanavedessä 1990-luvun puolivälissä Red Bull etunenässään. Toki lisäenergiaa antavia juomia oli juotu Suomessa jo pitkään. Kahvi ja 1970-luvulla kehitetty kotimainen Vitanova ajoivat tavallaan samaa asiaa, mutta uuden polven energiajuomat antoivat nauttijalleen piristyneen olon lisäksi myös statuksen. Oli cool juoda sitä.
Sain itse katsella energiajuomien maihinnousua paraatipaikalta soittaessani yhtyeissä lumilauta- ja skeittitapahtumissa buumien ollessa aluillaan. Red Bull oli tuttu sponsori tapahtumissa ja sen nuorekas brändi rahoineen nosti uudenlaisen nuorisokulttuurinkin kukoistukseen. Aluksi Red Bullin myynti haluttiin kieltää Suomessa terveellisyysseikkoihin vetoamalla, mutta tämä vain lisäsi juomien kiehtovuutta ja katu-uskottavuutta. Kieltoa ei pystytty perustelemaan kuin huteralla maalaisjärjellä ja sen takana taisivat olla enemmänkin Panimoliiton lobbaajat, jotka pelasivat aikaa suomalaisten panimoiden omien energiajuomien markkinoille tuloon.
Ensimmäisen kerran törmäsin Batteryyn saadessani sen tv-mainoksen musiikin sävellettäväkseni vuonna 1997. Ulkomaisiin tuotteisiin verrattuna tölkki oli varsin suuri 0,33 l vetoinen, Red Bullin nestetilavuuden jäädessä 2,5 dl:aan. Idea siitä, että raikkaassa juomassa on jokin lisäarvo janonsammuttamisen ohella, kiehtoi nuoria, joilta alkoholi oli muuten kielletty. Panimo markkinoi uutuuttaan suoraan nuorisolle, joka ottikin sen vastaan ilolla vanhempien katsellessa kauhulla vierestä, kun yhtiö sitoutti alaikäisen sukupolven asiakkaakseen. Batterysta oli aikanaan helppo siirtyä saman yhtiön alkoholijuomiin. Yökerhot ottivat energiajuomat innolla vastaan ja niistä tuli suosittu drinkkien ainesosa, joka sai jaksamaan pidempään tanssilattialla. Energiajuomien mainoskasvoina toimivat usein urheilijat, mallit ja muut nuorisoidolit. Markkinointitaktiikka puri ja juomien suosio kasvoi kasvamistaan. Vuonna 2022 suomalaiset kuluttivat noin 17,7 miljoonaa litraa energiajuomia ja myynti todennäköisesti jatkaa kasvusuhdannettaan.
Tuotannon monet puolet
Energiajuomat ovat virvokkeita, jotka on suunniteltu lisäämään energiaa ja parantamaan keskittymiskykyä. Ne valmistetaan yhdistämällä erilaisia ainesosia, joilla on stimuloivia tai virkistäviä ominaisuuksia. Yleisimpiä energiajuomiin käytettyjä ainesosia ovat tauriini, kofeiini ja guarana.
Tauriini on aminohappo, jota löytyy luonnollisesti eläinten kudoksista ja jota käytetään laajalti energiajuomissa sekä ravintolisissä. Sen tuotanto voidaan jakaa kahteen päämenetelmään: synteettiseen ja luonnollisiin lähteisiin perustuvaan tuotantoon. Suurin osa energiajuomien tauriinista valmistetaan keinotekoisesti, sillä eläinpohjaisen tauriinin tuotanto on monin verroin kalliimpaa ja kemiallinen tuotanto on myös eettisesti parempi ratkaisu.
Kofeiinia saadaan mm. kahvipavuista ja teestä, mutta suurin osa juomateollisuuden kofeiinista on valmistettu synteettisesti. Kahvipapujen ja teen viljely voi olla ekologisesti kestävää tai kestämätöntä riippuen viljelymenetelmistä. Synteettinen kofeiini taas vaatii kemiallisia prosesseja, jotka voivat olla energiaintensiivisiä. Kofeiinin ollessa maailman tiheimmin ihmisten käyttämä psykostimulantti, sitä päätyy ihmisen kautta myös ympäristöömme huikeita määriä. Samalla tavalla esimerkiksi antibioottien ja diabeteslääkkeiden jäämiä löytyy vesistöistämme koko ajan enemmän aiheuttaen luonnolle monenlaista ongelmaa lisääntymiskyvyn heikkenemisestä neurotoksisuuteen. Kaikki tiedämme, että kofeiinilla on liiallisessa käytössä jopa myrkyllisiä vaikutuksia.
Guaranan viljelyllä on useita ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä haittoja kuten metsäkato, biodiversiteetin väheneminen, kemikaalien käyttö, maaperän köyhtyminen, vedenkäytön ongelmat ja sitä vaivaavat myös sosiaaliset haasteet. Näiden haittojen minimoimiseksi on tärkeää edistää kestäviä viljelykäytäntöjä, kuten monimuotoisuutta ylläpitäviä viljelymenetelmiä, luonnonmukaista viljelyä, vedenkäytön tehokkuuden parantamista ja reilun kaupan periaatteiden noudattamista.
Energiajuomien hyötyvaikutukset
Parhaimmillaan energiajuomat tekevät sen, mitä nimi lupaa. Ne piristävät ja parantavat reaktionopeutta, keskittymistä ja motorisia taitoja. Kofeiini parantaa myös fyysistä suorituskykyä ja parantaa lihasten kestävyyttä sekä kestävyysurheilun tuloksia. Mistään ihmelääkkeestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä suoritustaso nousee keskimäärin vain noin 3 %. Edellä mainittujen kofeiinin, tauriinin ja guaranan lisäksi energiajuomiin saatetaan lisätä B-vitamiineja (B8 ja B12), sidekudosten muodostamiseen tarvittavaa glukurolaktonia sekä hiilihydraatti maltodekstriinia. Oikein ja asianmukaisesti annosteltuna energiajuomat ovat turvallisia käyttää. Niiden sisältämän sokerin ja muiden makeutusaineiden päivittäissaantia kannattaa valvoa. Tuoteselosteiden lukeminen on aina suotavaa ja juomia kannattaakin käyttää vain tarpeeseen ylilyöntien välttämiseksi.
Vastuullisempaa energiajuomatuotantoa kannattaa tukea
Jos energiajuomien nauttimisesta haluaa tehdä vastuullisempaa, kannattaa suosia brändejä, jotka kiinnittävät enemmän huomiota tuotteidensa kokonaisvaikutukseen eri osa-alueilla. Lähituotanto, luonnonmukaiset raaka-aineet, logistiikkaketjujen järkeistäminen ja avoin tuotantoprosessi ovat avainasemassa tuotteiden ketjussa tehtaalta asiakkaalle. Hyvänä esimerkkinä uudenlaisesta ajattelutavasta energiajuomien tuotannossa on ruotsalainen Pändy. Proteiinituotteista ja vähäsokerisista makeisistaan tunnettu yhtiö haluaa, että asiakas tietää mitä suuhunsa laittaa. Pändyn vegaaniset juomat on valmistettu eurooppalaisista raaka-aineista. Vaikka lisäaineita käytetään, haluaa yhtiö kaiken olevan avointa ja konstailematonta. Yksinkertaiset tutut maut, EU-alueen tuotanto ja sokerittomuus ovat juomien myyntivaltteja. Energiajuomat ovat yhtiölle suhteellisen uusi aluevaltaus ja vastuullisuusperiaatteella valmistettuja juomatuotteita kehitetäänkin yhdessä Pändyn muiden innovatiivisten tuotteiden kanssa. Yhtiönä Pändy laskee yhteen koko tuotevalikoimansa vaikutukset ilmastoon. Modernit pakkaustekniikat ja pitkälle kierrätettävät materiaalit yhdistettynä hyvin hallittuun ja mitattavaan logistiikkaan tuovat suuremmat ja helpommin ymmärrettävät vastuullisuushyödyt kuin pelkkä päästökauppa.

Voiko energiajuomia juoda hyvällä omallatunnolla?
Lopputulemana energiajuomilla pelotellaan liikaa. Ne ovat tulleet jäädäkseen, oli niiden tarpeellisuudesta sitten mitä tahansa mieltä. Ne ovat varteenotettava vaihtoehto kahville, jonka tuotannon ja logistiikan ympäristövaikutukset ovat valtavat. Valitse siis tuotteesi huolella ja ota huomioon myös energiasyöpöt välikädet. Jättiyhtiöiden tuotteiden kylmänä pitäminen kaupoissa vie valtavasti sähköenergiaa, joten osta tuotteesi kylmentämättömänä. Energiajuomat eivät ole janojuomia muutenkaan.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen
Grafiikka: Mikko Hentunen / Canva