Henkilökuvassa Vöner Oyj:n Siva Parlar
Vöner Original sliced on alansa klassikko. Se määritti vuonna 2017 sen, miltä vegekebabin pitää
tuntua ja maistua. Vegelä kutsui haastatteluun yhtiön perustajan ja keulakuvan Siva Parlarin.
Tapaan Vöner Oyj:n Helsingin toimistolla lämpimästi hymyilevän miehen, joka on varma tuotteistaan ja roolistaan niiden kipparina. Vöner -sisartuotteet menestyvät ja uusia innovaatioita syntyy. Koko kansan tietoisuuteen hän pompahti kertaheitolla Yle TV2:lla esitettävän huippusuositun Sohvaperunat -ohjelman kautta. Kaverinsa Michael Ntiman kanssa sohvalla rennosti kommentoiva Parlar hoiti homman suvereenisti kotiin ja sai samalla Vönerille roppakaupalla lisänäkyvyyttä. Miehen näkyvyys television kanavilla jatkui Suomalainen menestysresepti -kilpailun neloskaudella ja parasta aikaa kisattavalla viitoskaudella Parlar on päässyt jo finaaliin saakka. ”Vuoden helsinkiläinen yrittäjä 2022” -palkittu Parlar suhtautuu menestykseensä rennosti, mutta muistuttaa, että sen eteen on tehty paljon työtä.
Vöner syntyy
Pizzayrittäjänä Helsingin Kruunuhaassa toimiessaan Parlar kuuli ensimmäistä kertaa, että pizza voi olla vegaanista.
”Sohvaperunoissa parinani toiminut Michael on nuoruudenkaverini, jonka kanssa on tullut vuosien varrella touhuttua kaikenlaista. Michael tuli käymään mun työpaikalla ja kysyi, et teenkö mä vegaanisia pizzoja myös? En mä siinä vaiheessa edes tiennyt, että mikä on vegaani”, Parlar naurahtaa.
”Jätkä toi paketin Violifen vegejuustoa ja sanoi, et tee mulle pizza, mut laita tuota juustoksi. Ilmeisesti eka kokeilu onnistui, koska Michael oli jakanut siitä pizzasta kuvan Sipsikaljavegaaneihin ja seuraavana aamuna mun ravintolan oven takana oli reilu kymmenen asiakasta kyselemässä vegaanipizzan perään. Laajensin ruokalistaani parilla vegaanivaihtoehdolla. Michaelin ekassa pizzassa taisi olla vain jotain perus vegetäytettä kuten paprikaa, oliiveja ja muuta mitä keittiöstä löytyi. Falafel-annokset ja pizzat oli helppo veganisoida, mutta kebabin kohdalla seinä nousi vastaan. Netistä aloin sitten hakea tietoa lihaa korvaavista tuotteista ja ruoka-aineista. Ennen pitkää vastaan tuli seitan ja siitä valmistetut tuotteet. Tein kokeiluja Googlen ja YouTuben tietojen ja videoiden pohjalta iltaisin vapaa-ajallani ja öisin kun suljin ravintolan”, kertoo Parlar.
Vesi, vehnägluteeni, mausteet ja öljy. Reseptin piti olla yksinkertainen ja purutuntumaltaan lihakebabin kaltainen. Monissa seitanresepteissä esiintyvä hieman karvas kikhernejauho ei ollut Parlarin mieleen ja sen poisjäätyä uusi tuote alkoi kehkeytyä. Höyryttämällä kypsennetty Vöner oli syntynyt.
”Kyllä Vöner Originalin salaisuus on siinä suutuntumassa ja hyvässä maustamisessa. Tuotteelle haettiin patenttia, mutta päädyimme lopulta hakemaan Vönerille tavaramerkin. Kyllä siellä Patentti- ja rekisterihallituksessakin aluksi suhtauduttiin epäilevästi, mutta viimein 2017 tuote oli valmis”, kertoo Parlar.
Vöneröinti
”Vöneröinti oli mun idea. Vähän niin kuin aatelointi, se antaa sulle lisäarvoa ja tähtipölyä. Kiersin autolla pitkin Suomea selittämässä ja myymässä mun uutta tuotetta suoraan ravintoloitsijoille. Me käydään siellä joko paikanpäällä tai sitten vöneröimme sen etänä. Varmistamme ravintoloitsijalta, että kaikki Vönerin kanssa tarjottavat asiat ovat vegaanisia. Käymme siis läpi esimerkiksi kastikkeet ja taikinat. Kun ruokapuoli on kunnossa, annamme ravintolalle mainosmateriaalit kuten ständimainokset, ruokakuvaukset, menut, somemarkkinoinnit ja muut veloituksetta. Tämä mahdollistaa sen, että vegaanista ruokavaliota suosivan kuluttajan ei tarvitse huolestua onko annos vegaaninen vai ei. Toki myymme Vöneriä myös ravintoloihin, jotka eivät tee annoksesta vegaanista, mutta silloin se ei ole meidän termiemme mukaisesti ”vöneröity”. Vöneröidyt ravintolat löytyvät meidän kotisivuiltamme. Jos ravintolan ikkunasta löytyy Vöner -tarra, tarkoittaa se sitä, että joku meistä on käynyt siellä paikan päällä”, Parlar sanoo.
Siviilihenkilö Siva Parlar
Pieni tytär pitää miehen kiireisenä töiden ja edustamisen ohessa. Luonnonystäväksi tunnustautuva Parlar on intohimoinen retkeilijä. Luonto, sen eläimet ja metsät tuovat mielenrauhaa ajoittain hektiseen yrittäjä-julkkiksen elämään.
”Kyllä perhe, luonto ja ystävät on mulle se suurin voimavara. Luonto pitää sut rauhallisena ja jalat maassa. Ystävät taas pitää sut kartalla itsesi kanssa. Mulla ja Michaelilla on molemmilla palstaviljelmät, joissa tulee kesäisin vietettyä paljon aikaa. 120m2 palstalla kasvaa maissia, yrttejä, juureksia ja paljon muuta. Suomalaiset juurekset on ihan parhaita ja oikeastaan kaikki mikä kasvaa maan alla on huippuhyvää just Suomessa. Niin ja kesäkurpitsa, se on niin hyvää omasta maasta. Toinen juttu mikä mua kiinnostaa tällä hetkellä paljon, on lukeminen. Kaikenlaiset itseä kehittävät oppaat, yrittäjäelämänkerrat, tietokirjat ja jopa asiakirjat ovat kiinnostavia. Luen ja kuuntelen kirjoja paljon. Se on myös yksi tapa jäsentää ajatuksiaan”, Parlar sanoo.
Suomalainen menestysresepti
”Viitoskausi on käynnistynyt oikein hyvin Vönerin kannalta. Meidän uusi bulgurpiirakka pärjäsi hyvin kuluttajatestissä ja tietenkin toivon, että menestymme kisassa. Bulgurtaikinaan leivottu piirakka tulee mun meidän perinteestä, mut reseptin pohja on mun äidin alunperin. Kurdikeittiössä bulgur on yleinen raaka-aine ja sitä käytetään paljon ja kekseliäästi. Suomessa bulguria pidetään lähinnä lisukkeena, mutta nyt se on taikinan pohjana. Pitäkää peukkuja!”, sanoo Parlar innostuneesti.
Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voi seurata televisiosta MTV3-kanavalta tiistaisin kello 20.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuva: Vöner