Herkkä Snacks uskoo kasvisruuan tulevaisuuteen
Suomalainen menestysresepti -kisasta tuttu Eetu Vegelän haastattelussa.
Uppopaistetut linssit ja Tofunkaltainen -härkäpapuvalmiste kiinnostivat kansaa vuodenvaihteen Vegemessuilla. Herkkä Snacks Oy:n toimitusjohtaja Eetu Patronen esitteli tuotteita, mutta suurin kiinnostus taisi kohdistua tällä kertaa mieheen tiskin takana. Vegelä tavoitti kiireisen toimitusjohtajan pieneen haastatteluun.
Suomalainen menestysresepti -kilpailu ja tuotteiden lanseeraukset ovat takana päin. Mitkä ovat tunnelmat rupeaman jälkeen?
”Olihan se kokemus jälleen kerran. Olimme mukana jo edellisellä kaudella Herkkupata-konseptillamme. Silloin ylsimme semifinaaliin, mutta tällä kertaa homma vietiin maaliin saakka. Kuvauksia tehtiin pitkin vuotta ja niiden välissäkään eivät työt yrittäjältä loppuneet. Lomia ei kyllä hirveämmin ehtinyt pitää. Antoisa vuosi, mutta raskas”, kertoo Patronen.
Mikä oli visio Tofunkaltaisen takana?
”Meidän visio on tehdä maistuvaa kasvisruokaa omintakeisella tyylillä. Kyllähän se härkäpavun käyttö oli se innovaatio, josta lähdettiin kehittelemään. Lopullinen muoto ja koostumus tulivat kuitenkin lukuisien kokeilujen kautta. Tofunkaltainen on siinä mielessä haastava, koska hyvin pienet muutokset reseptiin saattoivat tuoda suuria muutoksia lopputulokseen. Oma vääntönsä oli tuotteen nimen kanssa. Elintarvikevirasto torppasi tofu-sanan käytön soijattomassa tuotteessa. Tämä tietysti keljutti aluksi, mutta nyt asian on jo hyväksynyt. Tofunkaltainen on nimeään myöten aivan uudenlainen tuote. Myös uusia makuvaihtoehtoja on suunnitteilla”, Patronen kertoo.
Vinkkaa hyvä valmistustapa lukijoille?
”Tofunkaltainen on parhaimmillaan omasta mielestäni kuutioina paistettuna. Toisaalta käyttötarkoitus sanelee muodon. Muruina paistetut ovat ihan yhtä hyviä. Kevyt ruskistus ja mausteet päälle”, Patronen vihjaa.
Herkkä Snacksin ensimmäinen tuote oli uppopaistettu ja suolattu Herkkulinssi. Mistä idea siihen tuli?
”Yhtiökumppanini Janne löysi reissullaan vastaavia Intiasta Delhin toreilta. Sen verran innoissaan mies niistä oli, että mehän aloimme heti kokeilemaan. Kun korona iski, Jannen fysioterapeutin työt menivät katkolle ja ”vapaata” oli yhtäkkiä mielin määrin. Yritteliäinä miehinä laitoimme yhtiön pystyyn ja tähän on päästy”, sanoo Patronen ylpeänä.
Terveiset Vegelän lukijoille?
”Jatkakaa kokkailua. Haluamme rohkaista ihmisiä kokeilemaan hyviä ja mielenkiintoisia tuotteita. Meille saa antaa myös vinkkejä ja palautetta. Asiakkaiden toiveiden kuunteleminen ja huomiointi on yhdessä tekemistä parhaimmillaan”, sanoo Patronen hymyillen.
Tofunkaltainen on saatavilla S-ryhmän kaupoista kautta maan.
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen