Herrasmiesbloggaaja Hyvä kurkku

Hyvä kurkku haluaa tarjota blogillaan hyödyllistä julkista palvelua maistelun ja estetiikan keinoin.

Ravintola-arvioblogi Hyvä kurkku kartoittaa Suomen ravintoloiden, baarien ja kahviloiden vegaanista tarjontaa. Kahden ruokaa rakastavan vegaanin vuonna 2010 perustamaa blogi vaihtui myöhemmin Sylvi-verkkolehden palstaksi. Vuonna 2013 mukaan tuli nykyinen Hyvän kurkun pääkirjoittaja, joka alkoi pian vastata kaikista arvioista. Sylvi-lehden lopetettua perustettiin nykyinen blogisivusto vuonna 2019. Vuosien varrella on syntynyt tuhatkunta arviota, joista nykyinen kirjoittaja on tehnyt noin 850. Arviotyössä hänellä on kuitenkin apunaan ja tukenaan pieni yhteisö.

”Nykyään kaikki arviot ovat minun kirjoittamiani, ja konehuoneen hommia hoitaa ystäväni. Blogin julkaisutahti on ollut huima. Vuosittain tulee parhaimmillaan reilusti yli sata arviota, minkä päälle ’pika-arvioita’ Facebookin puolella. Olennaisessa roolissa Hyvän kurkun työssä ovat myös läheiset ja ystävät, uskolliset kanssasyöjäni arvioreissuilla sekä lukemattomat ravintolavinkkien antajat.”

Sivusto on suunnattu kaikille kasvisruuasta kiinnostuneille, ei vain vegaaneille. Blogissa arvioita voi hakea kaupungeittain tai ruokakategorioittain ja isommille kaupungeille käytössä myös karttatoiminto.

”Suosittelen kaikille ihmisille kasvisruoan syönnin lisäämistä ja vegaanisten ruokien kokeilua. Etenkin asian ympäristöpuoli on minulle tärkeä, mutta vanhana ’ysäriaktivistina’ minulla on tietysti juuret myös eläinoikeusliikkeessä. Jokainen lukija, on sitten vegaani tai kasvisruoasta kiinnostunut sekasyöjä, voi kuitenkin olla varma siitä, että arvioidut annokset ovat vegaanisia. Toki joku virhe voi aina eksyä mukaan ravintolan kanssa kommunikoidessa, mutta lukijat yleensä korjaavat nopsaan nämä harvinaiset mokat. Vegaaniuden leviäminen ei ole minulle ’se juttu’ vaan ylipäätään kasviravinnon osuuden mahdollisimman suuri osuus ja leviäminen koko väestön tasolla ja siksi pyrin tekemään blogin lähestyttäväksi kenelle tahansa. Taustalla on myös työni ympäristötutkijana etenkin ruoantuotannon ja nälkäkysymysten parissa. Vegaanisten ruokien esitteleminen on hyvä tapa tuoda tätä asiaa esiin monenlaisille ihmisille, kuitenkin niin, että kirjoituksissani käsittelen ennen kaikkea ruokaa (ja juomaa), sen herkullisuutta ja nautinnollisuutta, en rajanvetokysymyksiä. Meitä ruokakirjoittajia varmaan tarvitaan joka junaan, mutta kuten sanottua, blogia voi varmoin mielin seurata myös ennen kaikkea vegaaniuden kautta asiaa lähestyvä ihminen.”

Ilmaisia aterioita ei ole

Kaikki arvioidut ateriat maksetaan itse. Hyvä kurkku on täysin epäkaupallinen sivusto. Ei mainoksia, ei kaupallista yhteistyötä, ei ilmaisia aterioita. Kirjoittajalla on oma päätyö ja elanto. Blogi koetaan enemmän harrastuksena sekä kirjoittajan oman aktivismin jatkona.

”Hyvän kurkun ideana on tarjota arvioita suht vakaasta näkökulmasta, joka korostaa annosten kuvailua, ei kirjoittajan oman mielipiteen oikeutta. Perusasenne on siis yrittää etsiä annosten hyveitä ja paheita laajemmasta kuin vain omasta vinkkelistä. Haluan tavallani tarjota julkista hyödyllistä palvelua. Tämä on tietysti aina ’work in progress’. Objektiivisia ruokaväitteitä ei ole, mutta valistuneiden päätösten tueksi voi tarjota tietoa ja eriteltyjä kokemuksia. En ole myöskään sellainen ruokakirjoittaja, joka nauttii löytäessään mutkuttamista, vaan päätehtäväni on jakaa tietoa hienoista löydöistä. Kritisoin, kun aihetta on, mutta asiallisesti. Samalla tavalla Facebookin puolella Hyvä kurkku on hyvähenkinen ympäristö, jonka kommenttipalstalla ei sallita somessa valitettavan yleistä ilkeilevää keskustelua. Sellaiselle löytyy paikkoja jo ihan tarpeeksi.”

Kokkailu tuli nuoren miehen elämään jo nuorena. Yläasteella saatu stipendi kotitaloudesta lisäsi vettä myllyyn ja opiskeluaikoina innostus vain lisääntyi.

”70- ja 80-luvuilla lapsuudenkodissani kasvisruokia tehtiin hyvin harvoin, mutta söimme kasviksia muuten poikkeuksellisen monipuolisesti. Esimerkiksi härkäpapuja kasvatimme tuolloin jo paljon, samoin mangoldia ja lehtikaalia. Tuotimme valtaosan perheen kuluttamista kasviksista itse ja annoimme niitä paljon myös sukulaisille. Parikymppisenä muutin kimppakämppään ystävien kanssa ja kasvisruokien kokkailusta tuli arkea. Pitää mainita armas sittemmin edesmennyt äitini, joka opetteli valmistamaan tofua ja opetti taidon myös minulle, koska hän oli huolissaan pärjäämisestäni. Tuoreen tofun maku tuo edelleen äidin mieleen. Lopullinen sysäys vakavampaan ruoanlaittoon syttyi häämatkallamme Italiassa yli 20 vuotta sitten. Rakastuin etenkin eteläisen Italian cucina poveraan ja niihin lukuisiin perinneresepteihin, joissa pääroolissa voi olla vaikkapa kuiva leipä tai kitkerät lehtivihannekset, joita viljelemme nykyään omassa puutarhassamme.”

Mieleenpainuvimmat arviot

Vuosien varrella Hyvän kurkun lautaselle on päätynyt hyvinkin monenlaisia asioita. Arvioitavat annokset vaihtelevat laajalla skaalalla grillikioskien herkuista fine diningiin. Mieleenpainuvia annoksia on ollut lukuisia.

”Jos takavuosilta jotain ikonista on jäänyt mieleen, niin ehkä tamperelainen kauan sitten lopettanut Marjon Burger, josta sai kasvislihapiirakoita kauan ennen kuin sanaa ”vihis” oli olemassa. Kasvislihiksen väliin sai myös makkaran, ja suostuipa Marjo tekemään myös ’nokialaisen’, jossa makkara on höyrytetyn sokerimunkin välissä. Aijjai. Muistoissa on myös harmillisesti lopettanut helsinkiläinen West Lake Tea House, jossa ehkä ensimmäistä kertaa sain kosketuksen autenttiseen kiinalaiseen – sitä munakoisoa en unohda ikinä. Viime vuodelta nostettakoon esiin vaikkapa helsinkiläisen Osteria dei Gustin kokin minulle räätälöimä cucina povera -illallinen. Harmillisesti tuo papuja korostava linja ei saanut tuulta purjeisiin Suomessa, mutta kyllä Alessandro etukäteistilauksesta todella kiinnostavaa vegaanista cucina poveraa tekee edelleen. Mainittava on myös Tampereen Kauppahallin Maahan Deli, mistä saa tyystin omaleimaisia falafeleja ja ihmeellistä persialaista maustettua jäätelöä ja Helsingin Brasserie Kämpin englantilainen iltapäivätee. Mainitaan nyt myös yksi täysin vegaaninen paikka, eli Helsinkiläinen Magu. Oikeasti, 11 ruokalajin menu 69 eurolla!”

Teksti: Mikko Hentunen

Grafiikka: Hyvä kurkku

Mikko Hentunen

Vegelän admin