IKEA uudisti ruokatarjontaansa
Huonekalujätti IKEA uudisti ruokalistaansa myös vegeruokien osalta.
Oma ravintola ollut osa IKEA -myymälöiden konseptia vuodesta 1959 saakka. ”Lihapullat ovat paras sohvanmyyjämme”, sanoi yhtiön perustaja Ingvar Kamprad jo kauan sitten. Yksi IKEAn seitsemästä prinsiipistä kuuluu: ”3): PLANT BASED: More plants for the many people. Less meat and more plant-based foods such as fruit, vegetables, wholegrains, legumes, nuts and seeds. Celebrating the use of seasonal and diverse ingredients.” Miten tärkeää ruokatarjonta yleensä on IKEA:lle ja miten vegeruoka sopii kuvaan? Kysyimme asiaa yhtiön PR-vastaavalta.
”IKEA-visio paremman arjen luomisesta ohjaa kaikkea toimintaamme, ja siksi tarjoamme asiakkaillemme jatkuvasti uusia maukkaita, terveellisiä ja kestäviä vaihtoehtoja ruokavalikoimassamme. IKEA kannustaa yhä useampia asiakkaita kestävämpään ruoankulutukseen ja valitsemaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja”, kertoo IKEA:n PR-päällikkö Marjukka Hilden.
IKEA:n vegehodari tavoittelee jo vegaanisen klassikon titteliä. Yhtiö on kuitenkin vaitonainen myyntiluvuistaan.
”Kasvispohjaisten vaihtoehtojen myynti kasvaa koko ajan ja myös tuotteiden valikoima laajenee. Tarkkoja myyntilukuja emme kilpailusyistä julkista, mutta niiden myynti on selkeässä kasvussa”, kertoo Hilden.
Kuka valmistaa IKEA:n vegetuotteet ja missä?
”Ruokatuotteet tulevat usealta kansainvälisen konsernimme kumppanilta. Esimerkiksi kasvishodarin nakin valmistaa Dafgårds ja sämpylän Lantmännen Unibake”, sanoo Hilden.
Vuodesta 2010 IKEA:n pullasia yksinoikeudella valmistanut Dafgårds on Ruotsin suurin yksityinen ruokatalo yli 300 miljoonan dollarin vuotuisella liikevaihdolla. Dafgårdsin vegepyöryköitä on myynnissä myös K- ja S-ryhmän tukuissa, mutta resepti lienee eri. Ainakaan IKEA:n pullien ainesosaluettelossa mainittua omenaa ei tukkupullista löydy.
Kuka on luonut Bistron vegeannokset?
”Valikoiman suunnittelu tapahtuu pääosin globaalilla tasolla, mutta esimerkiksi Vöner -annos on IKEA Suomen kehittämä. Annos on meillä kokeilussa ja kartoitamme minkälaista palautetta se saa asiakkailtamme. Annoksen saa halutessaan myös ilman tzatzikia, jolloin se on vegaaninen”, muistuttaa Hilden.
Kenelle IKEAn kasvisruokatuotteet on suunnattu?
”Kaikille, jotka haluavat nauttia edullisista kasvipohjaisista vaihtoehdoista.”
Onko tänä vuonna tulossa muita uutuuksia?
”Emme voi paljastaa niitä vielä, mutta voimme kertoa, että uusia kasvispohjaisia vaihtoehtoja on tulossa”, kertoo Hilden.
Vegelä testaa
Vegelän toimittaja Minna-Liisa Honkamäki käväisi testaamassa Vöner-uutuuden Tampereen IKEA:ssa.
”Muutama vuosi sitten seurasin innokkaasti, miten pizzerioita ”Vöneröitiin” ympäri maata. Siinä oli siis kyse siitä, että ravintolan menuun tuotiin pizzan täytevaihtoehdoksi tai kebablihan tilalle kasviproteiini Vöner. Nyt Siva Parlar on vöneröinyt IKEA:n ranskalaisannoksen. Testasin annoksen ilman tzatzikia ja se oli oikein hyvää vaihtelua muihin ravintolan vegeannoksiin”, kertoo Honkamäki.
”Toinen mukava uutuus, mustikkakierrepulla, oli ihanan pehmeä ja kuohkea. Pulla maistui oikein hyvältä IKEA:n tummapaahtoisen luomukahvin kanssa. Viime viikolla testasin Ikean Bistron mustikkapiirakan Alpron vaniljakastikkeella ja sekin suli suuhun. Vielä, kun saisi ne pakasteena myytävät kasvispizzapalat vegaanisella juustolla, olisin ikionnellinen”, naurahtaa Honkamäki.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Minna-Liisa Honkamäki ja IKEA