Maailma toisin silmin -tapahtuma Ylöjärven lukiossa

Vegelän Mikko Hentunen kertoi vegaaniudesta lukio-opiskelijoille Pirkanmaan Ylöjärvellä.

Kaikille Ylöjärven lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestetty Maailma toisin silmin -keskustelutilaisuus oli jatkoa YK:n helmikuisen uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolle, jonka teemana oli tänä vuonna ”Enemmän kuin rinnakkaiseloa”. Käytännössä emme vain siedä toisiamme, vaan teemme aidosti vuoropuhelua ja yhteistyötä.

Mikko Hentunen

Erilaisia elämänkatsomuksia ja uskontoja edustivat buddhalaiset, hindu, Krishna-liikkeen edustaja, ortodoksi, helluntailaiset, vapaa-ajattelijat sekä vegaanit ja eläinoikeuksien puolestapuhujat. Toisena vegaanina tilaisuudessa puhui tamperelainen Maria Juvani. Keskustelut järjestettiin ryhmissä ja oppilaat olivat valmistaneet kysymyksiä ennakkoon. Kahden tunnin tilaisuus kirvoitti runsaasti vuoropuhelua, uteliaiden opiskelijoiden tentatessa eri katsomusten edustajia.

Maria Juvani

”Meille esitetyt kysymykset koskivat mm. elämänkatsomuksen tai vakaumuksen sovittamista arkielämään sekä sitä, miten vegaaniksi tullaan, ravitsemusasioita unohtamatta. Keskustelu oli erittäin asiallista ja antoisaa. Oli ilo kokea, kuinka näistä asioista voidaan puhua aidosti toista kunnioittaen. Tähän eivät aikuiset aina pysty, mutta nuorissa meidän tulevaisuus on hyvissä käsissä”, kertoo Vegelän Mikko Hentunen.

Palautteen perusteella suurin osa koki Maailma toisin silmin -tapahtuman jonkin verran tai erittäin kiinnostavaksi. Dialogia tarvitaankin paljon, maailmantilanteen muuttuessa koko ajan arvaamattomammaksi myös aikuistuville nuorille.

”Katsomusdialogi on yhä tärkeämpää koulujen rauhantyötä. Sen kehittäminen on ollut palkitsevaa. Tiimijakso on oivallinen konteksti toteuttaa katsomusdialogia, sillä koko ykkösvuosikurssi on opiskellut lukuvuoden viimeisen periodin tiimeissä. He ovat siis jo harjoittaneet dialogitaitojaan viikkojen ajan ja siksi katsomusdialogi onnistuu luontevammin. Katsomusdialogissa ei yritetä saada toista vakuuttumaan, että itse on oikeassa vaan antaudutaan vuoropuheluun ymmärtäen, että maailmassa on erilaisia näkemyksiä. Vuoropuhelussa on mahdollista tutustua erilaisiin ja ehkä itselle uusiin näkemyksiin. Nämä opiskelijat kokivat juuri kiinnostavimmiksi dialogissa. Samoin heitä vakuutti se miten aidosti ja rehellisesti katsomusten edustajat avasivat ajatteluaan. Dialogissa voidaan löytää eri katsomusten välistä yhteistä pohjaa, mm. arvoja. Silti vuoropuhelussa on tärkeää keskustella myös ihmisiä erottavista vaikeista kysymyksistä. Tämä on mahdollista vain riittävän turvallisessa tilassa, jossa kunnioitetaan eri näkemyksiä”, kertoo Ylöjärven lukion uskonnon ja psykologian lehtori Satu Honkkila.

Ylöjärven lukio noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Käytännön toimenpiteet koskevat neljää painopistealuetta. Nämä ovat ruoka, asuminen (mukaan lukion koulurakennus), tavaroiden kuluttaminen ja liikenne.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen ja Ylöjärven lukio

Admin

Vegelän admin