Resepti: Vegelän marinoidut tofukuutiot
Valmista marinoidut tofukuutiot helposti kotona ja nauti ne kylmien tai lämpimien lisukkeiden kera.
Internetin ulkomaalaisia ruokaryhmiä selatessa tulee vastaan monenlaisia mielenkiintoisia reseptejä. Harvoin ne tulevat kuitenkaan kokeiluun sellaisenaan, sillä yleensä kaikkia tarvittavia ainesosia ei kaapista juuri sillä hetkellä satu löytymään. Onneksi soveltaminen ja kokeilu ovat vegaanisen ruuan laittajan tärkeimmät apurit.
Sain inspiraation tämän viikon reseptiin iranilaiselta naiselta, joka halusi videossaan juustolle vegaanisen korvikkeen. Itse lähdin soveltamaan reseptiäni pois liiasta juustoisuudesta kylmien tuhtien marinadiruokien suuntaan.
Vegelän marinoidut tofukuutiot (neljälle)
Ainesosat:
200 g tofua
1 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl vettä
Puolikas pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
Juustokuminaa, eli jeeraa jauheena
Unikon siemeniä
Korianteria kuivattuna
Hiivahiutaletta
Suolaa
Tomaattipyrettä
Sitruunamehua

Valmistus:
Purista tofu kuivaksi Nakkaran kuivausvinkillä. Kuutioi se noin sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi ja kaada kuutiot lasipurkkiin. Hienonna erilliseen kulhoon puolikas pieni sipuli ja valkosipulit. Mittaa ja kaada mukaan vesi, öljy sekä reilu töräys pyrettä (n. 2 rkl). Lisää joukkoon 1 dl hiivahiutaletta, kukkurallinen rkl jeeraa, 2 rkl sitruunamehua, 1 tl korianteria ja 1 tl unikonsiemeniä. Mausta suolalla, sekoita ja lisää tilkka vettä, jos seos jää kovin paksuksi. Jos haluat tofukuutioihin potkua, lisää vielä chiliä oman maun mukaan.
Kaada valmis seos purkkiin tofukuutioiden päälle. Sekoita varoen, mutta huolelisesti ja laita purkki suljettuna jääkaappiin maustumaan. Syöntivalmista parin tunnin päästä, parempaa huomenna.
Tarjoa lisukkeiden, kuten salaattien, tuoreen leivän ja tapasten ja raasteiden kera. Kuutiot säilyvät suljetussa kylmässä valolta suojattuna noin viikon. Muista käännellä purkkia silloin tällöin.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen