Testissä: Pirkka Grillaa Vegemakkara

Vegelän testiryhmä otti syyniin ja maistoon Pirkka -grillimakkarauutuuden.

Vegaanisia makkarauutuuksia lanseerataan kovaa vauhtia kesän grillikauden lähestyessä. Yksi mielenkiintoisimmista on Pirkka Grillaa Vegemakkara. Forssan lähistöltä Tammelasta ponnistava Makuliha on tuottanut laadukasta vegenakkia jo jonkin aikaa ja nyt markkinoille tullut grillimakkarauutuus saa odotukset varsin korkealle.

Testipäivänä grillauskeleihin ei päästy mittarin painuttua alle kymmenen asteen, joten päätimme suorittaa testin sisätiloissa uunissa. Pakkauksen mukaan makkara on valmis syötäväksi jo sellaisenaan, joten ensimmäiset palat laitettiin leivän päälle Jenni-juuston ja sinapin kera. Hitsi kun on hyvää jo nyt. Kaikki mitä kylmältä nakilta voi toivoa ilman sattumia.

Loput makkarat paistettiin kuumassa uunissa, kunnes ne saivat hiukan väriä. Aiemmin päivällä valmistetut hodarisämpylät täytettiin nakeilla ja mukaan laitettiin sinappia, ketsuppia, suolakurkkua, paahdettua sipulirouhetta ja vegaanista Mayoneur-majoneesia.

Pirkka Grillaa vegemakkarahodari

Nakit tulivat kuumentaessa ehkä hiukan mössöisemmiksi, mutta pysyivät silti mainiosti kasassa. Kuorettomat nakit ovat haasteellisia juuri tässä suhteessa, mutta Pirkka (tai Makuliha) hoitaa homman kotiin. Maku on edelleen hyvä, vaikka jäin ehkä hiukan kaipaamaan sitä kylmän nakin autenttisuutta.

Tuoteselosteeseen tutustuessa selviää, että makkaran pääraaka-aine on veden ohella itävaltalainen herneproteiini. Löytyisiköhän hernettä lähempääkin, vai lieneekö kyseessä patenttiasia? Tiedä häntä. Tuotetiedoissa silmään pistävät heti kookosrasva ja karamelisoitu sokeri, joita ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen löytää makkaran tuotetiedoista. Muutoin resepti noudattaa nakeille tyypillistä linjaa. Googlettaessa selviää myös, että tismalleen samalla reseptillä myydään ainakin Menu-merkkistä makkaraa Keskon tukuissa ja painokin täsmää.

Kokonaisarviona Pirkka Grillaa Vegemakkara on kelpo tuote, joka peittoaa helposti useat kilpailijansa. Neljän euron hinta on mielestäni aika kova, mutta toisaalta neljän makkaran 240 gramman paketti on täyttä tavaraa.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Mikko Hentunen

Vegelän admin