Tukholman marketit
Vegaaninen Tukholma tutummaksi viikonloppumatkalla länsinaapurissa.
Vegelän tiimi käväisi Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa haastattelemassa Blackberry Smoke -yhtyeen rumpalia Kent Aberlea. Samalla tutustuimme paikalliseen vegaaniruokatarjontaan marketeissa. Kolme suurta ketjua ICA, Coop ja Suomessakin tuttu Lidl hallitsevat Suomen S-ryhmän, Keskon ja edellä mainitun saksalaisketjun tapaan vähittäismyyntiä ainakin pääkaupungin sisällä. Yhteenkään Axfood– tai Bergendahls-myymälään emme kiireisen aikataulun takia päässeet ostoksille. Vegaaninen Tukholma här kommer vi!
ICA
ICA on ruotsalainen perinteikäs kauppabrändi. Ensimmäinen ICA perustettiin jo vuonna 1917 ja se onkin maan suurin ketju ohittaen Coopin ja edellä mainitun Axfoodin Willys-hypermarketit. Sjöstadin merellisessä kaupunginosassa sijainnut keskisuuri kaupunkimarketti sai olla ensimmäinen kohteemme. Jonkin aikaa kaupassa kierreltyämme, saavumme vegehyllyn ääreen, joka on runsas ja pitkälti ruotsalaisbrändien hallitsema. Astrid och Aporna, Zeina’s ja Pärson’s. ICA:lla on myös oma vegaanituotesarjansa pihveineen ja leikkeineen. Paistopisteen tuotteista vain sämpylät ja rinkelit ovat vegaanisia. Yllättäen myös texmex-hyllyn yläriviltä löytyy vegetarisk tacojauhispussi, joka on kuitenkin vegaaninen. Pakkaspuolelta löytyi falafeleja ja kasvijauhista sekä maitohyllyltä Oatlyn tuotteita. Kauppiasvetoisuus määrittää ICA-myymälöiden valikoimaa Suomen K-Marketien tapaan. Kauppias saa itse valita, mitä tuotteita hän hyllyssä haluaa pitää. Sjöstadissa ainakin vegetuotteet käyvät kaupaksi.
Lidl
Liiteri, Litukka, Lillukka…rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin ikään Sjöstadin alueella sijaitseva saksalaisketjun myymälä oli seuraava kohteemme. Lidl näyttää aivan Lidliltä Stockiksessakin. Puolen metrin levyisestä vegehyllystä löytyi yksi levite, täytettyjä oliiveja muita tapaksia sekä kasvipohjaisia jugurtteja. Keksihyllyllä valikoimaa löytyi jo useamman tuotteen verran, sääli vain, etten ole keksien ystävä. Juomaosasto oli huvittavan pieni, vain yksi hyllyrivi. Limpparia ja mehua löytyi, mutta Ruotsin lainsäädännön kieltäessä yli 3,5 % alkoholijuomien myynnin vähittäiskaupassa on olutostokset tehtävä Systembolagetissa, joka oli tietysti sunnuntaina kiinni. Sipsiosastolla tuli vastaan suomalaisia Oikia-sipsejä. Hauskaa on, että suuri osa kaikista myymälän tuotteista on nimetty pakkauksissa myös suomeksi. Tämä lienee Lidlin pohjoismaista strategiaa ja helpottaahan se huomattavasti tuotetietojen tutkimista, kun kaikki on käännetty myös ensimmäiselle kotimaiselle. Ruotsin vegeryhmiä seuratessa vastaan tuli Vemondon tuotteita, mutta myymälässä niitä ei montaa näkynyt. Lienevätkö kampanjatuotteita enemmänkin? Tofua löytyi kahta sorttia ja pakkasesta vegetaarista pizzaa. Olimme kuitenkin vegaaniostoksilla, joten lätkä sai jäädä kaappiin.
Coop
Osuuskauppapohjaisen Konsum -kauppaketjun hotkaissut sveitsiläinen kauppajätti Coop rantautui taannoin Suomenkin S-ryhmän yhdeksi tuotebrändiksi. Ekologisuuden nimeen ehkä omaan makuuni turhan kapitalistisella tavalla huutava Coop on mielenkiintoinen tuttavuus ja jääkin nähtäväksi, mitä sen tasapäistävä hintapolitiikka tuo tullessaan pitkässä juoksussa. No nyt! Peas of Heavenin makkaroita ja muita tuotteita. Näitä olemme kaivanneet! Hälsans Kök, Oddly Good, Yipin, Amanna sekä Coopin oma vegaanituotesarja toivat jo pientä valinnan vaikeutta. Majoneesia, leikkeleitä, juustoja ja oikeastaan kaikkea, mitä vegaani Tukholmassa tarvitsi. Koriin tarttui leikkelettä, leipää, makkaroita, valmiswrappi (falafel) tofua ja vegaanisia sipsejä. Coopin myymälöitä on myös paljon ja valikoima suhteellisen sama jokaisessa. Tästä tykkäsimme. Coopin falafelwrap oli aivan kauhea, muut ostamamme tuotteet olivat tasalaatuisen hyviä.
Palasimme Coopista takaisin hotellille Max-hampurilaisravintolan kautta. Crispy Supreme ja Max Original Classic -ateriat hujahtivat nälkäisiin suihin tuossa tuokiossa. Päädyimme ketjun originaleihin vielä seuraavanakin päivänä. Hampurilaiset olivat tuhteja, vaikkapa mäkkärin purilaisiin verrattuna ja makukin oli kohdillaan.
Summa summarum
Sitä on jotenkin aina luullut, että ilmiöt tulevat Suomeen aina Ruotsin vanavedessä, mutta kauppojen vegehyllyjä tutkiessa, väittäisin, että Helsinki on kyllä Tukholmaa edellä tässä suhteessa tai sitten siellä suurin trendi on jo menossa ohi. ICA ja Coop olivat todella iloinen yllätys ja toivonkin, että muut ketjut ottaisivat niistä mallia. Paikallisen eläinsuojelujärjestön sivujen mukaan 4 % ruotsalaisista kertoo noudattavan vegaanista ruokavaliota.
Vegaaninen Tukholma pitää sisällään runsaasti muitakin vegaaniruokaa tarjoavia ravintoloita kuin Max, mutta niihin tutustumme toisella kertaa.
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen