Vegaaninen munkki ja sima

Vappupiknikin ykkösherkku on itse paistettu munkki kotitekoisen siman kera.

Vappu on juhlimisen ja herkuttelun aikaa. Suolainen nakki- ja sipsiateria vaatii seurakseen myös makeampaa herkkua. Vegaaninen munkki on kauden ykkösherkku, joka huuhdellaan alas tietysti itsetehdyllä simalla. Siman valmistuminen kestää pisimmillään noin viikon, eli muista aloittaa valmistus viimeistään 23.4.

Vappusima

Ainekset:
4 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g hienosokeria
1–2 sitruunan tai limen mehu
Sisupastillin kokoinen nokare tuorehiivaa

Pullotukseen hyvin pestyjä korkillisia lasipulloja, sokeria ja rusinoita

Ohje:

Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon fariini- ja hienosokeri. Voit käyttää myös hyvin puhdistettua kuumuuden kestävää ämpäriä, johon kuuma vesi kaadetaan.

Lisää joukkoon sitruunamehu ja loput vedestä. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Voit maustaa simaa myös vaikkapa tuoreella inkiväärillä.

Liuota hiivanokare ½ desiin kädenlämpöistä vettä ja lisää astiaan. Anna siman käydä rauhassa huoneenlämmössä keittiöliinan tai väljän kannen alla 1 vuorokausi (24 h).

Kaada sima suppilon avulla hyvin pestyihin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullojen korkit kiinni löyhästi, sillä käyminen tuo pulloihin painetta. Käyminen kestää 3-7 vuorokautta tilan lämpötilasta riippuen. Viileässä kaapissa käyneen maku on paras, mutta käymisaika pidempi. Huoneenlämmössä käyminen kestää 3-4 vrk.

Kun rusinat nousevat pintaan, sima on valmista. Säilytä simapullot jääkaapissa ja juo ne noin viikon kuluessa.

Vegaaninen munkki (8-10 kpl)

Ainekset:
Puolikarkeita vehnäjauhoja
Vettä
½ dl huoneenlämpöistä kaurakermaa (esimerkiksi Planti Cooking)
Kuivahiivaa
Sokeria, vaniljasokeria, suolaa
Rypsiöljyä tai kasvimargariinia
Kardemummaa
Frittiöljyä paistamiseen

Ohje:

Mittaa leivontakulhoon 4 dl lämpöistä (ei kuumaa) vettä. Lisää joukkoon pieni hyppysellinen suolaa ja puoli pussillista (noin 6 g) kuivahiivaa, 2-3 rkl rypsiöljyä tai sulatettua ja jäähdytettyä kasvimargariinia ja 2 dl huoneenlämpöisiä jauhoja. Sekoita ja anna levätä minuutin verran.

Ala lisäämään jauhoja isolla teräslusikalla samalla sekoittaen. Kaada joukkoon myös 2 tl kardemummaa, ruokalusikallinen sokeria ja 1 tl vaniljasokeria, kasvikerma ja jatka jauhon lisäämistä. Kun taikina on niin paksua, että se juuri ja juuri irtoaa kauhasta, siirry vaivaamaan taikinaa käsin. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes se on tarpeeksi paksua pöydällä vaivattavaksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Vaivaa sitä käsin ja ota joka pyöräytyksellä jauhoa mukaan pöydältä. Lisää jauhoja vain sen verran kuin tarvitsee, jotta taikina ei tartu käsiin. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Kun taikina ei tartu, se on valmis kohotukseen. Taikinan pitäisi olla sen verran kimmoisa, että kun siihen painaa sormella kuopan, se palautuu pikkuhiljaa itsekseen takaisin muotoonsa.

Laita uppokeitin päälle tai kuumenna paistoöljy 170-180 -asteiseksi. Älä täytä kattilaa yli puolen välin. Suosittelen, ettet käytä paistamiseen talon parasta kattilaa, sillä uppopaistamisen jälkiä on vaikea putsata. Käytä kattilan lämmön tarkkailuun paistomittaria ja varo kuumentamasta öljyä liikaa, sillä se voi syttyä. Pidä sammutuspeite varmuuden vuoksi käden ulottuvilla.

Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla, kunnes koko on lähes tuplaantunut. Aika vaihtelee tilan lämpötilan ja hiivan mukaan noin kymmenestä minuutista puoleen tuntiin.

Leivonta ja paisto

Kaada noussut taikina varovasti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä kevyesti muutama kierros. Jaa taikina 8-10 osaan. Muotoile taikinanpalat haluamallasi tavalla pallukoiksi, pötköiksi tms. Jos haluat munkkeihin lisämakua ja hassua ulkonäköä, voit painella niihin kokonaiset neilikat tai rusinat silmiksi ennen paistoa. Neilikat kannattaa ottaa pois ennen syömistä. Maku on jo siirtynyt munkkiin paiston aikana.
Paista munkit muutama kerrallaan, kunnes väri on kullanrusehtava. Pyörittele valutetut munkit sokerissa ja anna jäähtyä hetki.

Kokeile luovuuttasi. Yllä nakin muotoon paistettu munkki vegaanisen pullan välissä. Suolakurkkuina viipaloituja vihreitä kuulia ja kastikkeina tomusokerista valmistetut kurkumalla ja punajuurella värjätyt sörsselit

Muistathan, että paistinöljyä, ei voi kaataa viemäriin tai luontoon. Laita käytetty ja jäähtynyt öljy lasipurkkiin.

Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen

Mikko Hentunen

Vegelän admin