Vuoden lähiruokateko 2025 -palkinto Ease Organic Oy:lle
Vuoden lähiruokateko -palkinto Mikkelin Haukivuorella toimivalle perheyritykselle.
Ease Organic tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kanssa toimittaen tuoreita luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille Etelä-Savossa. 5000 euron arvoinen palkinto luovutettiin parasta aikaa käynnissä olevilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Yrityksen missiona on tarjota helppokäyttöisiä luomutuotteita ja edistää luomuvihannesten käyttöä niin kotikeittiöissä kuin ravintoloissa. He tekevät myös pakkaamo- ja kuorimopalveluita muille viljelijöille.
“Myymme ja markkinoimme Haukivuoren luomuvihanneksia kuluttajapakkauksissa kauppoihin Etelä-Savossa sekä jalostettuina tuotteina lähialueen tukkuihin horeca-asiakkaille. Uutena tuotteena tarjoamme pakastekuivattuja luomuvihanneksia, jotka tuovat helppoutta ja inspiraatiota ruoanlaittoon sekä toimivat kätevänä kotivarana ympäri vuoden”, sanovat Ease Organic Oy:n yrittäjät Antti ja Elina Vauhkonen.
Pakastekuivatuissa vihanneksissa aromit ja ravintoaineet ovat tallella ja tuote helposti käytettävissä ilman pilkkomista.
Tulevaisuuden luomuruokaa jokaisen lautaselle
Ease Organic haluaa nostaa tekemisessään entistä enemmän esille raaka-aineen alkuperää sekä viljelijöitä niiden takana. Yrityksen merkitys lähiseudulle ja yhteiskunnallisesti on merkittävä, sillä he saattavat viljelijöitä yhteen, ratkaisevat luomualan haasteita ja mahdollistavat luomuvihannesten käytön kasvattamista.
“Lähiseudullamme Etelä-Savon luomumaakunnassa arvostetaan luomua, ja samalla reseptillä voimme rokata myös muualle”, Vauhkoset kertovat.
Ease Organicsin pitkän aikavälin tavoitteisiin kuuluu vihannespakkaamon perustaminen ja pakastekuivattujen tuotteiden tuotekehitys, jotka ovat nyt jo toteutumassa. Tavoitteissa on myös entistä tiiviimpi ja laajempi yhteistyö paikallisten tukkujen kanssa, jotta horeca-asiakkaiden on helpompi lisätä luomuvihannesten käyttöä saatavuuden parantuessa myös logistisesti. Heidän toiveenaan on, että tulevaisuudessa olisi pakastekuivattujen tuotteiden verkkokauppa myös kuluttajille, jolloin tuoreen lähiluomun ilosanoma leviää yhä useampaan ruokapöytään.
“Vuoden lähiruokateko -palkinto oli meille täysi yllätys ja tämä tuo aivan uudenlaista intoa tekemiseen sekä tuntuu aivan uskomattomalta. Suuri kiitos asiakkaille sekä viljelijöille, että saamme tehdä tätä työtä”, Antti ja Elina sanovat kiitollisina.
Vuoden lähiruokateko 2025 -palkinnonsaajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
“Ease Organic on loistava esimerkki toimintojaan kehittävästä ja tuotevalikoimaa laajentavasta lähiruokayrityksestä. Paikallisten viljelijöiden yhteistyön ansiosta yritys toimittaa tuoreita lähellä tuotettuja luomuvihanneksia suoraan ravintoloihin ja kuluttajille. Elina ja Antti ovat tehneet esimerkillisesti vuosikausia ennakkoluulotonta ja määrätietoista työtä luomu- ja lähiruoan tarjonnan eteen Mikkelissä ja sen lähialueella”, sanoo raadin puheenjohtaja Viljanen.
Lähde ja kuva: Messukeskus, Antti ja Elina Vauhkonen