Tortillan kääriminen #2: Fajita
Wrap, tostada, fajita, arepa vai burrito? Vegelä selvittää uudessa sarjassa lättyruokien eroja ja käärimistapoja.
Sarjan ensimmäisessä jaksossa valmistimme meksikolaistyylisen burriton ja nyt siirrymme maantieteellisesti ylemmäs Yhdysvaltojen ja Meksikon rajamaille (Tex-Mex). Alueen uudisraivaajat lainasivat surutta alueen kulttuuria ja muodostivat texmexistä ihan oman kaupallistetun versioinsa. Avotulla grillatut ruuat olivat suosittuja barbequen (barbacoa) edeltäjiä jo kauan ennen ensimmäistä Taco Bellia ja ne syötiin usein tortillalettusen sisällä hapankerman ja guacamolen kanssa.
Erona edellisartikkelin burritoon, fajitassa käärityn letun yläosa jätetään auki ja täytteinä on proteiinin lisäksi myös raakoja vihanneksi, kuten salaattia, tomaatteja ja vaikkapa suomalaisittain kurkkua. Täytteiden ja salaatin oheen lisätään usein kermaviilin tyyppistä hapanta kastiketta tai vaikkapa majoneesia. Vegelän vegaanisen koekeittiön fajita-täytteinä oli tällä kertaa riisiä, kasvipohjaista jauhista, kidneypapuja ja sipulia, joista paistoin pannulla tomaattisen dippikastikkeen kanssa kypsän kuuman seoksen, joka oli maustettu tacomausteella ja suolalla. Kaapista löytyi myös tuoreita ituja, kypsä avokado ja mainiota Nonna’s Sauce -valkosipuli-sour cream kastiketta. Lautaselle voi laittaa lisäksi chilikastikkeita (kuten El Yucateco verde), joihin fajitaa voi dippailla. Juomasuosituksena kylmä lager limeviipaleella tai vaikkapa appelsiinilimu.
Fajita ja sen kääriminen
Laita tortillalettu puhtaalle alustalle ja sipaise creme fraiche -tyyppistä hapankermaa noin ruokalusikallinen letun keskelle pystysuunnassa. Kasaa täytteet päälle, edelleen pystysuunnassa. Jätä kylmät täytteet päällimmäisiksi.

Käännä tortillan alareuna noin 1/3 verran täytteiden päälle.


Käännä oikea ja vasen reuna siten, että molemmat puolet menevät täytteiden päälle, muodostaen laskoksen. Voit tehdä fajitasta suoran tai kartiomaisen. Kartiomaisen yläosaan mahtuu enemmän täytettä.

Kun fajita on valmis, voit kääräistä sen alaosastaan voipaperiin tai syödä sellaisenaan. Avoimeen yläosaan voit halutessasi lisätä asioita, kuten vaikkapa salaattisilppua ja tomaattilohkon. Ole luova.
Katso myös sarjan ensimmäinen osa täältä>
Teksti ja kuvat: Mikko Hentunen