Hapankorput testissä
Vegelän testasi kaksi uudenlaista Oululainen -hapankorppua.
Perinteikäs hapankorppu ei esittelyjä kaipaa. Ohut kitalakea kutitteleva ruispohjainen korppu on mainio ja koukuttava aamu-, väli- tai iltapala. Sen sisältämä runsas kuitu (jopa 20 %) tekee hyvää myös terveydelle, ja hapankorpuilla voikin päivittäisen kuidunsaannin* turvata helposti. Runsaskuituiseksi leipää voi kutsua kun sen pitoisuus ylittää 6 % rajan, joten moneen muuhun leipätyyppiin verrattuna vegaaninen hapankorppu onkin erittäin kuiturikas.
Vegelän tiimi nappasi kauppareissulla testiin kaksi hapankorppu-uutuutta, joiden ainesosaluettelo paljastaa eroja perinteiseen ruiskorppuun.
Oululainen Rosmariini Hapankorppu sisältää jo nimestäkin päätellen yrttistä makua, jonka antaa kuivattu rosmariini (2 %). Muutoin korppu on ainakin tuoteselosteen perusteella sama vanha Aito Alkuperäinen Hapankorppu. Uutuuden purutuntuma on erilainen edelliseen muistoon verrattuna ja happamuuttakin on vähemmän. Rosmariini puskee vahvasti esiin varsinkin jälkimaussa, joka ei lähde edes kahvilla. Kuidun määrääkin on lisätty mojovaan 24 prosenttiin. Leseen käyttö taikinassa tuo erilaista pehmeyttä, mutta selosteen mukaan sitä oli jo klassikkokorpussakin. Mielenkiintoinen tuote, mutta jälkimaku seuraa peräkärrynä pitkään.
Oululainen Ruis + Kaura Hapankorppu onkin jo aivan uudenlainen korppu. Kaurajauhon ja -leseen yhteismäärä on hilattu yli neljännekseen tuotteen painosta, lopun ollessa perinteistä täysjyväruisjauhoa ja -lesettä. Itse korppu on vaaleampi kuin Rosmariini tai Aito Alkuperäinen ja purtaessa leipä taipuu ennen raksahtamista poikki. Maku on hyvä, vaikkakin paljon miedompi kuin edellämainitut. Kuitua korpusta saa 22 g sataa grammaa kohden ja sen voi edelleen huoletta laskea runsaskuituiseksi. Ruis + Kaura on erikoiserätuote, jonka jatkosta ei ole tietoa.
Molempien, kuten myös Aito Alkuperäisen valmistaa nykyään Fazer Lahden tehtaallaan. Valmistajaksi pakkauksessa kuitenkin mainitaan Fazer Makeiset, joka toimii käsittääkseni Vantaan Fazerilassa. Ota näistä sitten selvää. Erityisesti raaka-aineiden alkuperää on joskus vaikea hahmottaa ja oman lisänsä tuovat sään ja sitä myötä maaperän vaihtelut, jotka tuo mukanaan eroja myös viljoihin. Oluen valmistuksen tapaan, täysin tasalaatuista viljatuotetta ei ole juuri edellämainituista syistä. Ilmastonmuutos, lannoitus, saasteet ja puhdas tuuri ovat kaikki vaikuttavia tekijöitä viljasadoista puhuttaessa. Leipomot, varsinkin isot sellaiset, tarkkailevat klassikkotuotteiden makuprofiilia jatkuvasti ja tarvittaessa eri alueiden viljoja sekoitetaan mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Aina tämäkään ei riitä, jolloin tuotteiden maku saattaa vaihdella vuosittain jonkin verran.
Mukavaa rouskuttelua hapankorppujen syöminen joka tapauksessa on ja tuotekehittely pitää kaupan virkeänä.
Testaa oma kuidunsaantisi Kuitutestillä!
* Kuidut ovat se ruoan osa, joka ei imeydy elimistöön. Kuidut hidastavat hiilihydraattien imeytymistä ja tasaavat verensokerin nousua sekä lisäävät kylläisyyttä ja auttavat painonhallinnassa. Kuidut alentavat myös veren kolesterolia ja verenpainetta sekä edistävät suolen toimintaa. (Terveyskylä)
Teksti ja kuva: Mikko Hentunen